ΕΝΩΠΙΟΝ

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΕΠΠΑ,

Υπουργού ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Οδός Χαριλάου Τρικούπη αριθ. 182, Τ.Κ. 10178, ΑΘΗΝΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:

α.

Κο Ιωάννη Τέντε, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,

Λεωφ. Αλεξάνδρας αριθ. 121, Τ.Κ. 11522, ΑΘΗΝΑ

β.

Κο Λέανδρο Ρακιντζή, Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Λεωφ. Κηφισίας αριθ. 1-3, Αμπελόκηποι, Τ.Κ. 11523, ΑΘΗΝΑ, και,

γ.

Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Λεωφ. Κηφισίας αριθ. 1-3, Αμπελόκηποι, Τ.Κ. 11523, ΑΘΗΝΑ

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ

1.

ΓΙΑ

Α.

Την καταγγελία από το Ελληνικό Δημόσιο της, από 19-12-2006, Σύμβασης Παραχώρησης της υλοποίησης του έργου, «Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση – Λειτουργία – Εκμετάλλευση και Συντήρηση του Αυτοκινητοδρόμου ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα (Α/Κ Μεταμόρφωσης) – Μαλιακός (Σκαρφεία) και Συνδετήριος κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηματάρι – Χαλκίδα», λόγω της συνδρομής πολλών Γεγονότων Αθέτησης του Παραχωρησιούχου,

Β.

Την επιβολή στον Παραχωρησιούχο των οριζόμενων στη Σύμβαση αυτή, ποινικών ρητρών, συνολικού ποσού 24.112.000,00 €, λόγω υπέρβασης της 1ης και της 2ης Αποκλειστικής Τμηματικής προθεσμίας, κατά 790 και 304, ημέρες, αντιστοίχως,

Γ.

Την επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο των δύο πρώτων δόσεων της χρηματοδοτικής Συμβολής, συνολικού ποσού 102.000.000,00 €, λόγω αχρεώστητης καταβολής τους, εφόσον κατεβλήθησαν,

Δ.

Την απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο τα εισπραχθέντα ποσά των αυξήσεων των τελών Διοδίων, συνολικού ύψους, κατά τους υπολογισμούς μας, 43.083.630,00 Ευρώ, μόνο, για τους Σταθμούς Διοδίων, των Αφιδνών και της Τραγάνας, λόγω της παράνομης επιβολής τους, και,

Ε.

Την κατάργηση των Μετωπικών Σταθμών Διοδίων Αφιδνών, και των πλευρικών Σταθμών Διοδίων Καπανδριτίου και Μαλακάσας, λόγω του, ότι κατασκευάσθηκαν και λειτουργούν σε περιοχές, στις οποίες απαγορεύεται η κατασκευή και η λειτουργία τους.


I. Με την, από 19-12-2006, Σύμβαση Παραχώρησης (Σ.Π.), που κυρώθηκε και απόκτησε ισχύ Νόμου, με το Άρθρο πρώτο του Ν. 3555/2007 (Φ.Ε.Κ. 81Α’/ 16-04-2007), παραχωρήθηκε από 19-12-2007, η υλοποίηση του, ως άνω, έργου, που πλέον, θα αναφέρεται ως Έργο Παραχώρησης (Ε.Π.), στην Ανώνυμη Εταιρεία, με την επωνυμία, «ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ», σύμφωνα με τους όρους, που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν και την Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων (Ε.Σ.Υ.), που τη συνοδεύει, ως αναπόσπαστο προσάρτημα και τους Περιβαλλοντικούς Όρους (Π.Ο.) που καθορίστηκαν, « …για τις εργασίες βελτίωσης και συντήρησης του τμήματος Μεταμόρφωση – Υλίκη αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ.», με την, με αριθμό πρωτ. οικ.126119/08-02-2007, Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Σύμβαση, αυτή,

«αρθρο 17 – Μελέτες – Ανεξάρτητος Μηχανικός

17.1 Υποχρεώσεις Παραχωρησιούχου

17.1.1 Ο Παραχωρησιούχος θα εκπονήσει και ολοκληρώσει με ευθύνη του τις απαιτούμενες Μελέτες σύμφωνα με το Εγκεκριμένο Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής Περιόδου Τ1.

17.1.2 Οι Μελέτες θα καταρτισθούν σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης και ειδικότερα σε συμμόρφωση με:

i. τους Περιβαλλοντικούς Όρους,

ii. την Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων (Ε.Σ.Υ.),

iii. τον Κανονισμό Μελετών και Ερευνών (Κ.Μ.Ε.),

iv. Την Τεχνική Συγγραφή Υποχρεώσεων (Τ.Σ.Υ.),

v. Τις Προδιαγραφές τις οποίες καθορίζουν ή στις οποίες παραπέμπουν η Σύμβαση και τα Προσαρτήματά της,

vi. Τα εγχειρίδια ποιότητας ως προς την ανάπτυξη και τον έλεγχο των Μελετών σύμφωνα προς το ISO -9001,

vii. Όλες τις σχετικές άδειες

viii. Όλους τους ισχύοντες σχετικούς νόμους,

Όλα τα προαναφερόμενα από (i) έως και (viii) θα αποκαλούνται εφ’ εξής οι «Απαιτήσεις Μελέτης».

17.2

17.3 Έλεγχος Μελετών

17.3.1 Ο Ανεξάρτητος Μηχανικός θα ελέγξει και θα εγκρίνει τις Μελέτες, σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση με τα προσαρτήματά της και τη Σύμβαση Ανεξάρτητου Μηχανικού…

17.4

17.5

17.6 Έναρξη Κατασκευών Περιόδου Τ1

Ο Παραχωρησιούχος δεν δικαιούται να ξεκινήσει την κατασκευή οποιουδήποτε τμήματος των κατασκευών περιόδου Τ1 εάν πρώτα δεν έχουν εγκριθεί οι σχετικές Μελέτες που αφορούν το τμήμα αυτό σύμφωνα με το Άρθρο 17.3…»

«ΑΡΘΡΟ 18 – ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Τ1

18.1

18.2 Αποκλειστικές Τμηματικές Προθεσμίες – Ποινικές Ρήτρες

Για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της προόδου των Κατασκευών της Περιόδου Τ1, το Δημόσιο και ο Παραχωρησιούχος συμφωνούν στις ακόλουθες Αποκλειστικές Τμηματικές Προθεσμίες, με αφετηρία την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης:

18.2.1 Πρώτη Αποκλειστική Τμηματική Προθεσμία:

Εντός τεσσάρων (4) μηνών ο Παραχωρησιούχος πρέπει:

i. να υποβάλλει τα Εγχειρίδια Λειτουργίας, Επιθεώρησης και Συντήρησης Α’ Φάσης για τα Υφιστάμενα Τμήματα του Έργου, με τα ΚΕΣ σε προσωρινή ή οριστική θέση,

ii. να προσδιορίσει την θέση των Προσωρινών Κατασκευών του Έργου,

iii. να ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους Οργανισμούς για έκδοση Αδειών ή εκτέλεση εργασιών για το Έργο και να συγκεντρώσει τα στοιχεία για τις απαιτούμενες Άδειες και κυρίως για τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις,

iv. να υποβάλλει για έγκριση το Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής Περιόδου Μελετών – Κατασκευών που θα προσαρτηθεί στην παρούσα Σύμβαση με πλήρη ανάλυση και συσχετισμό με τις εισροές – εκροές κατά την Περίοδο Μελετών – Κατασκευών, το οποίο θα αποτελεί επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος της Προσφοράς του.

v. να υποβάλλει για έγκριση το Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής της Περιόδου Λειτουργίας και Συντήρησης.

vi. Να έχει συντάξει και υποβάλει στο Δημόσιο το κτηματολόγιο των τυχόν απαιτουμένων συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων για Συμπληρωματικούς Χώρους που του είναι αναγκαίοι μέχρι το πέρας της Περιόδου Μελετών – Κατασκευών ή/και να υποδείξει τυχόν αναγκαίους Πρόσθετους Χώρους της περιπτώσεως του Άρθρου 12.2.3 (i).

vii. Να έχει ολοκληρώσει όλες τις λοιπές απαιτούμενες ενέργειες για την παράδοση των Υφισταμένων Τμημάτων σύμφωνα με τα Άρθρα 12.1.2 και 12.1.3 της παρούσας.

18.2.2 Δεύτερη Αποκλειστική Τμηματική Προθεσμία:

Εντός είκοσι (20) μηνών ο Παραχωρησιούχος πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις Κατασκευές στο Τμήμα ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση – Αγ. Κωνσταντίνος, πλην του αντικειμενικού της Τρίτης Αποκλειστικής Τμηματικές Προθεσμίας.

18.2.3 …

18.2.4 …

18.2.5 Ποινικές Ρήτρες

i. Η ποινική ρήτρα που επιβάλλεται στον Παραχωρησιούχο για κάθε ημερολογιακή ημέρα υπαίτιας εκ μέρους του υπέρβασης της συνολικής προθεσμίας του Άρθρου 18.1.1 της παρούσας ορίζεται σε σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) Ευρώ και επιβάλλεται για υπέρβαση ίση ή μικρότερη από το 10% της συνολικής προθεσμίας. Για οποιαδήποτε υπέρβαση μεγαλύτερη του 10% της συνολικής προθεσμίας, η ποινική ρήτρα για κάθε μέρα ορίζεται σε ενενήντα χιλιάδες (90.000) Ευρώ.

ii. Οι ποινικές ρήτρες για υπαίτια από τον Παραχωρησιούχο υπέρβαση των Αποκλειστικών Τμηματικών Προθεσμιών του Άρθρου 18.2 της παρούσας, οι οποίες είναι ανέκκλητες, ορίζονται ως ακολούθως:

a. Για υπέρβαση της πρώτης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας ίση ή μικρότερη από το 10% της προθεσμίας η ποινική ρήτρα ορίζεται σε δέκα χιλιάδες (10.000) Ευρώ ημερησίως. Για οποιαδήποτε υπέρβαση μεγαλύτερη του 10% της προθεσμίας, η ποινική ρήτρα ορίζεται σε είκοσι χιλιάδες (20.000) Ευρώ ημερησίως.

b. Για υπέρβαση της δεύτερης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας ίση ή μικρότερη από το 10% της προθεσμίας η ποινική ρήτρα ορίζεται σε σαράντα χιλιάδες (40.000) Ευρώ ημερησίως. Για οποιαδήποτε υπέρβαση μεγαλύτερη του 10% της προθεσμίας, η ποινική ρήτρα ορίζεται σε ογδόντα χιλιάδες (80.000) Ευρώ ημερησίως.

c.

d.

iv. Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την επιβολή στον Παραχωρησιούχο ποινικής ρήτρας για υπέρβαση περισσοτέρων της μιας προθεσμιών, τότε θα επιβάλλεται στον Παραχωρησιούχο ενιαία ποινική ρήτρα προσδιοριζόμενη στο ύψος της μεγαλύτερης από τις συντρέχουσες προσαυξημένη κατά 10% για κάθε, πέραν της μίας, ποινική ρήτρα.»

Περαιτέρω, με την, με αριθμό οικ.126119/08-02-2007, Κ.Υ.Α., εγκρίθηκαν οι εξής Π.Ο. του, εν λόγω, έργου,

« δ) Τεχνικά έργα και μέτρα αντιρρύπανσης ή γενικότερα αντιμετώπισης της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, που επιβάλλεται να κατασκευασθούν ή να ληφθούν :

1. Οι παρακάτω όροι, οι οποίοι είναι υποχρεωτικοί στην τήρησή τους, αφορούν :

· στον κύριο του έργου,

· σε οποιονδήποτε αναλάβει το σύνολο ή μέρος της κατασκευής ή της λειτουργίας του έργου (π.χ. παραχωρησιούχος, ανάδοχοι κ.ά.),

· στον ανεξάρτητο μηχανικό, εφόσον τέτοιος ορισθεί,

· στις αρμόδιες για την κατασκευή και λειτουργία του έργου εταιρείας, υπηρεσίες και φορείς,

· στους προϊσταμένους ή νομίμους εκπροσώπους των παραπάνω υπηρεσιών ή εταιρειών και φορέων αντίστοιχα, οι οποίοι οφείλουν να μεριμνούν για την εφαρμογή τους και να ελέγχουν την πιστή τήρηση τους,

· σε όλους όσους εκ της θέσεως και των αρμοδιοτήτων τους είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, έγκριση, παραχώρηση, επίβλεψη, πιστοποίηση, παραλαβή και λοιπές διαδικασίες που αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία του έργου.

2. Κατά τις διαδικασίες μελέτης, παραχώρησης, κατασκευής, επίβλεψης, παραλαβής, λειτουργίας και ελέγχου του αναφερομένου στο θέμα έργου, να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται,

· η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τον ανάδοχο,

· η δυνατότητα αντιμετώπισης και αποκατάστασης δυσάρεστων περιβαλλοντικά καταστάσεων οφειλομένων σε ενέργειες ή παραλείψεις του αναδόχου κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.

3. Από τις δαπάνες για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, θα πρέπει να εξασφαλίζονται κατά προτεραιότητα αυτές που απαιτούνται για τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος τα οποία είναι αναγκαία για την τήρηση των όρων και περιορισμών της παρούσας απόφασης.

4. Για οποιαδήποτε εγκατάσταση ή δραστηριότητα απαραίτητη για την κατασκευή ή λειτουργία του έργου, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν χορηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία άδειες και εγκρίσεις, περιλαμβανομένης και της ενδεχόμενης απαιτούμενης περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

5. Τα επιμέρους έργα και δραστηριότητες που αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία του έργου αποτελούν συνοδά του κυρίως έργου και η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση γίνεται από την αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του κυρίως έργου υπηρεσία (Ε.Υ.Π.Ε./Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.), ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία υπάγονται αυτά σύμφωνα με την α.η.π. 15393/2332/5.8.2002 Κ.Υ.Α. Το αυτό ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο έργο ή δραστηριότητα υλοποιείται εντός των ορίων της Σύμβασης Παραχώρησης, καθώς και σε ότι αφορά ανανεώσεις ή τροποποιήσεις υφιστάμενων αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ανεξαρτήτως της αρχής έκδοσής των.

6. Δεν επιτρέπεται η χορήγηση άδειας ή έγκρισης από οποιαδήποτε Αρχή ή από τον ανεξάρτητο μηχανικό, για την υλοποίηση οποιασδήποτε επιμέρους συνοδού εγκατάστασης, δραστηριότητας ή επέκτασης που δεν περιγράφεται στη ΜΠΕ, και ως εκ τούτου δεν καλύπτεται από την παρούσα απόφαση, για την οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, χωρίς προηγουμένως αυτή να έχει εγκριθεί περιβαλλοντικά από την Ε.Υ.Π.Ε./Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε…»

II. Όπως αποδεικνύεται από τα αναφερόμενα, στα έγγραφα, 124025/21-04-2010, της Ε.Υ.Π.Ε. του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) και Α/1/00β/11/09/7048/20-04-2010, Α/1/00β/11/09/οικ7870/10-06-2010 και Α/1/00β/11/09/7927/22-06-2010, της Ε.Υ.Δ.Ε. του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Υ.ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.), μέχρι τις 22-06-2010, δεν είχαν συνταχθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι εξής Μελέτες, που περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της Πρώτης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας των 4 μηνών, αφού σύμφωνα με την παρ. 17 του Άρθρου 17 της, από 19-12-2006, Σ.Π., και τους Π.Ο. της, με αριθμό 126119/08-02-2007, Κ.Υ.Α., με αριθμούς δ.1-δ.6, αποτελούν προϋπόθεση για την κατασκευή, οποιουδήποτε τμήματος κατασκευών της περιόδου Τ1, που άρχισε την 19-12-2007 και έληξε την 19-04-2008, σύμφωνα με την παρ. 18.2.1 του Άρθρου 18 της Σ.Π.,

1. Των Τοπικών Έργων (Τ.Ε.) του Δευτερεύοντος οδικού δικτύου, που περιλαμβάνει τις δευτερεύουσες οδούς των ανισόπεδων κόμβων, εκτός του τμήματος, που ανήκει στο Ε.Π., τις παράπλευρες οδούς και το οδικό δίκτυο, που θα απαιτηθεί να ανακατασκευαστεί για την διαμόρφωση Σταθμών Διοδίων, Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (Σ.Ε.Α.), Κέντρων Ελέγχου και Συντήρησης (Κ.Ε.Σ.) και λοιπές ανάγκες του Ε.Π., (Παρ. 4.3.3 του Άρθρου 4 της Σ.Π.),

2. Εγκατάστασης Συστήματος Ελέγχου με μόνιμους και περιοδικούς Σταθμούς Θορύβου και Αερίων Ρύπων, σε θέσεις, που θα εγκριθούν από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, (Παρ. 11.4.2 του Άρθρου 11 της Σ.Π.),

3. Επέμβασης για την άμεση αποτροπή της διασποράς, τη συλλογή και την κατάλληλη διάθεση των ρυπογόνων ουσιών για την άμεση αντιμετώπιση ρύπανσης από ατύχημα στη φάση της κατασκευής ή της λειτουργίας του Ε.Π., (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.18, σε συνδυασμό με την παρ. 11.2 του Άρθρου 11 της Σ.Π.),

4. Φύτευσης και Άρδευσης, στις Νησίδες και τα Πρανή, (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.26, σε συνδυασμό με την παρ. 11.2 του Άρθρου 11 της Σ.Π. και την περ. 14 της παρ. 2.4.2 του Άρθρου 2 της Ε.Σ.Υ.),

5. Θέσεων εγκατάστασης και δυνατοτήτων λειτουργίας δύο αυτόματων Σταθμών μέτρησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και των Μετεωρολογικών Συνθηκών, (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.28, σε συνδυασμό με την παρ. 11.2 του Άρθρου 11 της Σ.Π., για τους οποίους, μάλιστα, υποβλήθηκαν στην Ε.Υ.Π.Ε. του Υ.Π.Ε.Κ.Α., τεχνικά στοιχεία, αλλά, με το, με αριθμό πρωτ. 143730/10-11-2009, Έγγραφο, επισημάνθηκε η ανάγκη επανεξέτασης και συμπλήρωσης), και,

6. Ειδική Τεχνική Μελέτη Εφαρμογής για την εξειδίκευση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες των Σ.Ε.Α. και των Κ.Ε.Σ., (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.32, σε συνδυασμό με την παρ. 11.2 του Άρθρου 11 της Σ.Π.).

Εκτός τούτων, και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), για τα Συνοδά Έργα, που περιλαμβάνουν την τροποποίηση των Μετωπικών Διοδίων Αφιδνών, τα πλευρικά Διόδια, Βαρυμπόμπης, Μπογιατίου, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Οινοφύτων και Θήβας, τα Μετωπικά Διόδια Θήβας με το Κέντρο Διοίκησης και το Τεχνικό του Α/Κ Βαρυμπόμπης, με το κτίριο της Γενικής Διοίκησης, (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.5, σε συνδυασμό με την παρ. 11.2 του Άρθρου 11 της Σ.Π.), συντάχθηκε την 10-09-2009, υποβλήθηκε την 11-09-2009, με τον αριθμό πρωτ. 144265/11-09-2009, και αξιολογήθηκε, την 22-09-2009, με την, 144265/22-09-2009, Πράξη, ενώ με την, 143730/10-11-2009, Πράξη, εγκρίθηκε η Ειδική Μελέτη Εφαρμογής Ηχοπροστασίας, βάσει του Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.29 και της παρ. 11.4 του Άρθρου 11 της Σ.Π.

Εξάλλου, δεν υποβλήθηκε για έγκριση στην Ε.Υ.Δ.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και, ήδη, Υ.ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ., το Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής Περιόδου Μελετών – Κατασκευών, η ημερομηνία έναρξης της οποίας, σύμφωνα με τα αναφερόμενα από την Υπηρεσία αυτή, είναι η 19-122007, αφού αυτό, που υποβλήθηκε με τα στοιχεία Β000046 και Β000047, και συνοδεύει το, με αριθμό Α/1/00β/11/09/7927/22-06-2010 Έγγραφό της, αναφέρεται σε ημερομηνία έναρξης της περιόδου αυτής την 10-01-2007 (!!!;;;).

Περαιτέρω, όπως αποδεικνύεται από τα αναφερόμενα στα, με αριθμούς πρωτ. Α/1/00β/11/09/οικ.7870/10-06-2010, Α/1/00β/11/09/7927/22-06-2010, Έγγραφα της, εν λόγω, αρμόδιας Υπηρεσίας, δεν υποβλήθηκε, έστω και μετά την 19-04-2008,

« … το κτηματολόγιο των τυχών απαιτούμενων συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων για Συμπληρωματικούς χώρους που του είναι αναγκαίοι μέχρι το πέρας της περιόδου Μελετών – Κατασκευών.»,

Απλώς, υποβλήθηκαν, μετά την ημερομηνία αυτή, κτηματολογικές μελέτες, για επιμέρους χώρους και συγκεκριμένα,

« α) Για τον κόμβο Καπανδριτίου με το, με αρ. πρωτ. ICXCC3526/24-10-2008.

β) Για τα πλευρικά διόδια Μαλακάσας με το, με αρ. πρωτ. IC2CC3867/28-11-2008.

γ) Για τα πλευρικά διόδια Οινοφύτων με το, με αρ. πρωτ. IC2CC4051/11-12-2008.

δ) Για τα μετωπικά διόδια Θήβας με το, με αρ. πρωτ. IC2CC3726/12-11-2008.» και,

ε) Για τον κόμβο Καπανδριτίου με το, με αρ. πρωτ. ICCCC.P1284/03-03-2009.

Έτσι, την 19-04-2008, οπότε έληξε η πρώτη Αποκλειστική Τμηματική προθεσμία, της παρ. 18.2.1 του Άρθρου 18 της Σ.Π., που άρχισε την 19-12-2007, και, μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι, που καθορίζονται σ’ αυτήν, αφού δεν είχαν εκπονηθεί και εγκριθεί οι Μελέτες, που αφορούν το τμήμα αυτό σύμφωνα με το Άρθρο 17.3 καθώς και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των συνοδών έργων, ούτε είχαν υποβληθεί στην αρμόδια Ε.Υ.Δ.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και, ήδη, Υ.ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. το Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής Περιόδου Μελετών – Κατασκευών με ημερομηνία έναρξης την 19-12-2007, και το Κτηματολόγιο των απαιτούμενων συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων για τους συμπληρωματικούς χώρους, που είναι αναγκαίοι μέχρι του πέρατος της περιόδου αυτής.

Και, ναι, μεν, με την, από 20-12-2007, Βεβαίωση περάτωσης εργασιών του Ανεξάρτητου Μηχανικού, πιστοποιείται, μία, μόνο, ημέρα μετά την έναρξη της προθεσμίας (!!!;;;), ότι,

« Οι όροι της Πρώτης Αποκλειστικής Τμηματικής προθεσμίας έχουν εκπληρωθεί σύμφωνα με τα Άρθρα 18.2 και 18.3»,

πλην, όμως, η πιστοποίηση αυτή, είναι, ψευδής, αφού, όπως, αναλυτικά, εκτέθηκε παραπάνω, ακόμα και μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί έξι (6) Μελέτες, που αφορούν, μάλιστα, στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, που διέπουν την εκτέλεση του Ε.Π. και των Τ.Ε., και τους όρους λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των χρηστών, ενώ η Μ.Π.Ε. για τα συνοδά έργα, συντάχθηκε την 10-09-2009 και εγκρίθηκε την 22-09-2009, και, η Ειδική Μελέτη Ηχοπροστασίας, εγκρίθηκε την 20-11-2009.

Συνεπώς, ο Παραχωρησιούχος, είναι εκπρόθεσμος, ως προς την πρώτη Αποκλειστική Τμηματική Προθεσμία, από την 19-04-2008, μέχρι σήμερα, δηλαδή, για 365 + 365 + 60 = 790 ημέρες.

III. Όπως αποδεικνύεται από τα αναφερόμενα, στα αυτά, ως άνω, Έγγραφα της Ε.Υ.Π.Ε. του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και της Ε.Υ.Δ.Ε. του Υ.ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ., μέχρι την 22-06-2010 δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι εξής εργασίες και κατασκευές, που περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της Δεύτερης Αποκλειστικής προθεσμίας των 20 μηνών, που άρχισε την 19-12-2007 και έληξε την 19-08-2009, σύμφωνα με την παρ. 18.2.2 του Άρθρου 18 της Σ.Π.,

1. Εγκατάστασης Συστήματος Ελέγχου με μόνιμους και περιοδικούς Σταθμούς Θορύβου και Αερίων Ρύπων, (Παρ. 11.4.2 του Άρθρου 11 της Σ.Π.),

2. Διάθεσης των μέσων σε ετοιμότητα, για την άμεση αποτροπή της διασποράς, τη συλλογή και την κατάλληλη διάθεση των ρυπογόνων ουσιών για την άμεση αντιμετώπιση ρύπανσης από ατυχήματα στη φάση της κατασκευής ή της λειτουργίας του Ε.Π., (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.18, σε συνδυασμό με την παρ. 11.2 του Άρθρου 11 της Σ.Π.),

3. Υλοποίησης της Φύτευσης και Άρδευσης, (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.26 σε συνδυασμό με την παρ. 11.2 του Άρθρου 11 της Σ.Π.),

4. Εγκατάστασης και λειτουργίας δύο αυτόματων Σταθμών μέτρησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και των Μετεωρολογικών Συνθηκών, (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.28, σε συνδυασμό με την παρ. 11.2 του Άρθρου 11 της Σ.Π.),

5. Λήψης ειδικών μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες των Σ.Ε.Α. και των Κ.Ε.Σ., (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.32, σε συνδυασμό με την παρ. 11.2 του Άρθρου 11 της Σ.Π.),

6. Κατασκευής Ηχοπετασμάτων στις περιοχές, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Εκάλης, Αγ. Στεφάνου και Κρυονερίου, ενώ σε μικρά τμήματα της Κηφισιάς άρχισε μετά την 20-11-2009 και βρίσκεται σε εξέλιξη, (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.29 και παρ. 11.4 του Άρθρου 11 της Σ.Π.),

7. Παροχής στην Ε.Υ.Π.Ε. του Υ.Π.Ε.Κ.Α. των Μέσων Ελέγχου και Παρακολούθησης της τήρησης των Π.Ο., (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.35, σε συνδυασμό με την παρ. 11.2 του Άρθρου 11 της Σ.Π.),

8. Κατασκευής Κ.Ε.Σ.,

a) χλμ 21 + 300

b) Περιοχή Διοδίων Αφιδνών

c) χλμ 50 + 000 (Α/Κ Οινοφύτων)

d) χλμ 59 + 100 (περιοχή Διοδίων Σχηματαρίου)

e) χλμ 70 + 700 (Α/Κ Ριτσώνα) κλπ, με,

Πυροσβεστική, σε κτίριο 200,00 Μ2,

Υπόστεγο για αμαξοστάσιο οχημάτων και 4 οχήματα,

- Υδροφόρο διασωστικό πυροσβεστικό όχημα με Γερανό έλξης,

- Γερανοφόρο όχημα έλξης,

- Υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα βαρέως τύπου (χωρητικότητας 10 τόνων νερού περίπου), και,

- Υδροφόρο πυροσβεστικό άμεσης επέμβασης (χωρητικότητας 1,5 τόνων περίπου), και,

Τροχαία, σε κτίριο 100,00 Μ2, με 6 οχήματα 2.000cc και αντίστοιχο παρκινγκ, (Παρ. 2.7 του Άρθρου 2 της Ε.Σ.Υ.),

9. Κατασκευής χώρων Στάθμευσης και Ανάπαυσης, και μάλιστα κάθε 10 χλμ, περίπου, με εγκαταστάσεις W.C., παροχές νερού (πόσιμου και καθαριότητας) και τηλεφωνική επικοινωνία, (Παρ. 2.6.4 του Άρθρου 2 της Ε.Σ.Υ.),

10. Αναμόρφωσης Α/Κ Καλυφτάκη στην περιοχή Κηφισιάς, σύμφωνα με την Μελέτη του Παραρτήματος Β, [Παρ. 2.3.2, περ. (c) (v) του Άρθρου 2 της Ε.Σ.Υ.],

11. Ολοκλήρωσης, αποκατάστασης ή κατασκευής και εγγύησης του δευτερεύοντος οδικού δικτύου, ήτοι των δευτερευουσών οδών των ανισόπεδων κόμβων, εκτός του τμήματος τους, που ανήκει στο Ε.Π., των παράπλευρων οδών και του οδικού δικτύου, που απαιτείται να ανακατασκευασθεί για την διαμόρφωση των Σταθμών Διοδίων, Σ.Ε.Α, Κ.Ε.Σ. και λοιπές ανάγκες του Ε.Π. των παράπλευρων οδών πχ. του Δυτικού παράπλευρου στην περιοχή, από τη Χ.Θ. 20 + 000 μέχρι τη Χ.Θ. 29 + 000, [Παρ. 4.3.3. του Άρθρου 4 της Σ.Π. και παρ. 2.3.2 περ. (e) (iv) του Άρθρου 2 της Ε.Σ.Υ.],

12. Η/Μ Εγκαταστάσεων οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης, που είναι σε εξέλιξη, [Περ. (i) της παρ. 2.3.2 του Άρθρου 2 της Ε.Σ.Υ.], οδοφωτισμού (Παρ. 3.2.21 του Άρθρου 3 της Ε.Σ.Υ.), και καθολικού ηλεκτροφωτισμού των κόμβων (Παρ. 3.2.24 του Άρθρου 3 της Ε.Σ.Υ.),

13. Κατασκευής ή αντικατάστασης των στηθαίων ασφαλείας με τύπου New Jersey στην Κεντρική Νησίδα του Αυτοκινητοδρόμου, στα τμήματα Χ.Θ. 9 + 000, έως 22 + 300 και 22 + 300, έως 25 + 800, όπου είναι σε εξέλιξη, καθώς και σε όλες τις πλευρές του Αυτοκινητοδρόμου, που εφάπτονται με τις παράπλευρες οδούς, [Περ. (k) (i) της παρ. 2.3.2 του Άρθρου 2 της Ε.Σ.Υ.],

14. Περίφραξης του Αυτοκινητοδρόμου στις περιοχές των Κόμβων Βαρυμπόμπης, Καλυφτάκη, Κηφισιάς, Αγ. Στεφάνου και Μαλακάσας, [Περ. (c) (ii) της παρ. 2.3.2 της Ε.Σ.Υ.],

15. Αποκατάσταση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του οδοστρώματος του Αυτοκινητοδρόμου στα τμήματα, Χ.Θ. 9 + 000, έως 26 + 900, 34 + 300 έως 45 + 000 και διάστρωσης με αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση στα τμήματα Χ.Θ. 45 + 000 έως 62 + 000, 62 + 000 έως 83 + 000 και 83 + 000 έως 90 + 000, (Παρ. 2.3.1 του Άρθρου 2 της Ε.Σ.Υ.), και,

16. Εγκατάσταση κατάλληλου παρόδιου εξοπλισμού (road side equipment) για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων, (Παρ. 2.4.13 του Άρθρου 24 της Σ.Π. και Παράρτημα Ε της Ε.Σ.Υ.) κ.α.

Έτσι, την 19-08-2009, οπότε έληξε η Δεύτερη Αποκλειστική Τμηματική εικοσάμηνη προθεσμία της παρ. 18.2.2 του Άρθρου 18 της Σ.Π., που άρχισε την 19-12-2007, και, μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι, που καθορίζονται σ’ αυτήν.

Και, ναι, μεν, με την, από 18-08-2009, Βεβαίωση περάτωσης εργασιών του Ανεξάρτητου Μηχανικού, πιστοποιείται ότι,

« Οι όροι της Δεύτερης Αποκλειστικής Προθεσμίας έχουν εκπληρωθεί σύμφωνα με τα άρθρα 16.1, 18.2 και 18.5.3.»,

πλην, όμως, η πιστοποίηση αυτή, είναι ψευδής, αφού όπως, αναλυτικά, εκτέθηκε παραπάνω, δεν έχει εκτελεσθεί πληθώρα εργασιών και κατασκευών, που αφορούν, μάλιστα, στις περιβαλλοντικές Απαιτήσεις, στην κατάσταση της Εθνικής Οδού και του δευτερεύοντος οδικού δικτύου, από άποψη οδοστρώματος, μέτρων ασφαλείας, ηλεκτροφωτισμού, σήμανσης, κλπ, που διέπουν την εκτέλεση του Ε.Π. και των Τ.Ε., και τους όρους λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο το περιβάλλον και η ασφάλεια των χρηστών.

Συνεπώς, ο Παραχωρησιούχος είναι εκπρόθεσμος, και, ως προς την Δεύτερη, Αποκλειστική Τμηματική Προθεσμία, από την 19-08-2009, και μέχρι σήμερα, δηλαδή, για 304 ημέρες.

IV. Σύμφωνα με τις διατάξεις της, από 19-12-2006, Σ.Π.,

« ΑΡΘΡΟ 7 – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

7.1

7.2 Χρηματοδοτική Συμβολή

7.2.1 Η Χρηματοδοτική Συμβολή του Δημοσίου ανέρχεται συνολικά στο ποσό των Ευρώ τριακοσίων τριάντα εκατομμυρίων (€ 330.000.000,00), σε τρέχουσες τιμές και, πέραν των κρατήσεων του Άρθρου 7.2.6, δεν υπόκειται σε κρατήσεις υπέρ οποιουδήποτε τρίτου. Το Δημόσιο θα καταβάλει στον Παραχωρησιούχο τη Χρηματοδοτική Συμβολή, στις ημερομηνίες και κατά τα επιμέρους ποσά που προσδιορίζονται στο κατωτέρω Χρονοδιάγραμμα Καταβολής Ποσών Χρηματοδοτικής Συμβολής, εφόσον πληρούνται τα αντίστοιχα κατωτέρω Ορόσημα, όπως ορίσθηκαν στην Προσφορά, αναπροσαρμοσμένη, σύμφωνα με το άρθρο 7.2.5 της παρούσας, με την τυχόν μεταβολή – θετική ή αρνητική – των βασικών επιτοκίων που ίσχυαν δεκατέσσερις (14) ημέρες πριν από την Ημερομηνία Υποβολής Προσφορών, όπως αυτά επιβεβαιώθηκαν τότε γραπτώς από τη Δημοπρατούσα Αρχή μέχρι και την Ημερομηνία Αναπροσαρμογής και περαιτέρω προσαυξημένη κατά τη μεταβολή του ΔΤΚ μεταξύ του τέλους του δεύτερου (2ου) μήνα προς της Ημερομηνίας Έναρξης Παραχώρησης, προς το λόγο του ΔΤΚ της 31/12/2006…

7.2.2 Προϋπόθεση καταβολή εκ μέρους του Δημοσίου της εκάστοτε συμφωνημένης δόσεως της Χρηματοδοτικής του Συμβολής, αποτελούν :

(i) η πιστοποίηση της προσήκουσας επίτευξης εκ μέρους του Παραχωρησιούχου των Ορόσημων που ορίζονται στην Προσφορά και συμφωνούνται με το Άρθρο 7.2.4, με την έκδοση της σχετικής Βεβαίωσης Περάτωσης Εργασιών Χρηματοδοτικής Συμβολής (Β.Π.Ε.ΧΣ) από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό. Ειδικά για την πρώτη και δεύτερη δόση της Χρηματοδοτικής Συμβολής του Δημοσίου, η ανωτέρω Β.Π.Ε.ΧΣ πρέπει να συνδυάζεται με την έκδοση από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό των αντίστοιχων Β.Π.Ε.ΑΤΠ

(ii)

7.2.3 …

7.2.4 Τα Ορόσημα που συμφωνούνται με την παρούσα, είναι τα ακόλουθα, όπως αυτά ορίσθηκαν με την Προσφορά :

(i) Επίτευξη της Πρώτης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας (15% της Χρηματοδοτικής Συμβολής),

(ii) Επίτευξη της Δεύτερης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας (25% της Χρηματοδοτικής Συμβολής),

(iii) Ημερομηνία Έκδοσης Βεβαίωσης Περάτωσης Εργασιών Περιόδου Τ1 (55% της Χρηματοδοτικής Συμβολής),

(iv) Τελευταία μέρα του 78ου μήνα από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης (5% της Χρηματοδοτικής Συμβολής).

7.2.5 Χρονοδιάγραμμα Καταβολής Χρηματοδοτικής Συμβολής :

ΠΙΝΑΚΑΣ 4

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ (Χ.Σ.)

1

2

3

4

5

6

Αριθμός Καταβολής

Ορόσημο

Αριθμός Καταβολής Δεσμευτικής Επένδυσης

Ημερομηνία Καταβολής

Χ.Σ. Προσφοράς (σε Ευρώ)

Αναπροσαρμογή Χ.Σ. (σε Ευρώ)

1.

7.2.4 (i)

1,2

Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης + 4 μήνες

49.500.000

49.500.000 x R x Δ*

2.

7.2.4 (ii)

3

Ημερομηνία Έναρξης

82.500.000

82.500.000 x R x Δ

»

Αλλά, όπως αναλυτικά εκτέθηκε παραπάνω, ακόμα και μέχρι σήμερα, δεν έχουν πληρωθεί οι όροι, που καθορίζονται στις παρ. 18.2.1 και 18.2.2. για την επίτευξη της Πρώτης και της Δεύτερης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας, οι δε, από 20-12-2007 και 18-08-2009, Βεβαιώσεις Περάτωσης Εργασιών του Ανεξάρτητου Μηχανικού, είναι, ψευδείς.

Έτσι, τυχόν, καταβολή από το Ελληνικό Δημόσιο των δύο πρώτων δόσεων της Χρηματοδοτικής Συμβολής από 49.500.000,00 και 52.500.000,00 Ευρώ, αντιστοίχως, και, συνολικά, 102.000.000,00 Ευρώ, πραγματοποιήθηκε, αχρεωστήτως και, για τον λόγο αυτόν, το σύνολο τους, πρέπει να επιστραφεί.

Συνεπώς, πρέπει να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο οι δύο πρώτες δόσεις της Χρηματοδοτικής Συμβολής, συνολικού ποσού 102.000.000,00 Ευρώ, λόγω αχρεώστητης καταβολής, εφόσον κατεβλήθησαν.

V. Όπως αναφέρεται στο Α/1/00β/11/09/7048/20-04-2010, Έγγραφο της Ε.Υ.Δ.Ε. του Υ.ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ., η Ειδική Κυκλοφοριακή Μελέτη Διοδίων του τμήματος αυτού του Π.Α.Θ.Ε., που περιλαμβάνει, « ... τον αριθμό, τις θέσεις των σταθμών διοδίων (μετωπικών και πλευρικών) και το ύψος των Διοδίων Τελών σε κάθε σταθμό διοδίων.», εκπονήθηκε τον Ιούλιο 2009, χωρίς, όμως, μέχρι σήμερα, να έχει εγκριθεί από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό.

Άλλα, όπως ορίζεται, στη Σ.Π.,

«ΑΡΘΡΟ 17 – ΜΕΛΕΤΕΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

17.1

17.2

17.3 Έλεγχος Μελετών

17.3.1 Ο Ανεξάρτητος Μηχανικός θα ελέγξει και θα εγκρίνει τις Μελέτες, σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση με τα προσαρτήματα της και τη Σύμβαση Ανεξάρτητου Μηχανικού …», και,

«ΑΡΘΡΟ 24 – ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

24.1

24.2

24.2.1 …

24.2.2 …

24.2.3 Με την επιφύλαξη του Άρθρου 24.2.4 και των περιορισμών της παρούσας παραγράφου 24.2.2, ο Παραχωρησιούχος δικαιούται να εγκαταστήσει πλευρικούς σταθμούς διοδίων σε όποιες θέσεις κρίνει κατάλληλες. Στους πλευρικούς σταθμούς διοδίων η τιμή του Διοδίου Τέλους θα υπολογίζεται ως εξής: …

24.2.4 a. Υπό την επιφύλαξη των ρυθμίσεων του παρόντος Άρθρου, ο Παραχωρησιούχος, εντός έξι (6) μηνών από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης υποχρεούται να συντάξει ειδική κυκλοφοριακή μελέτη προκειμένου και προσδιορίσει αποκλειστικά και μόνο τον αριθμό, τις ακριβείς θέσεις των σταθμών διοδίων (μετωπικών και πλευρικών) και το ύψος των Διοδίων Τελών σε κάθε σταθμό διοδίων. Η μελέτη αυτή δύναται να επικαιροποιείται σε όλη τη διάρκεια της Περιόδου Λειτουργίας.»

Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, ναι, μεν, εκπονήθηκε η Ειδική Κυκλοφοριακή Μελέτη προσδιορισμού του αριθμού και των θέσεων των Σταθμών Διοδίων και του ύψους των Διοδίων Τελών, και μάλιστα μετά 19 μήνες από την 29-12-2007, ημέρα έναρξης της παραχώρησης, πλην, όμως, αυτή, ουδέποτε εγκρίθηκε από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, και, πάντως δεν είχε εγκριθεί, πριν από τον Σεπτέμβριο του 2009, οπότε, άρχισαν, να λειτουργούν οι Νέοι Σταθμοί και να εισπράττονται Διόδια Τέλη για την διέλευση από αυτούς.

Εκτός τούτου, από τους Σταθμούς Διοδίων, οι Μετωπικοί των Αφιδνών και οι πλευρικοί του Καπανδριτίου και της Μαλακάσας, κατασκευάσθηκαν και λειτουργούν, κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 5 του Άρθρου τέταρτου του Ν. 3555/2007, και του Π.Δ. 05-12-1979 (Φ.Ε.Κ. 707Δ’/ 13-12-1979), για τις επιτρεπόμενες χρήσεις στο ηπειρωτικό τμήμα της Αττικής, εκτός Σχεδίων Πόλεων και ορίων οικισμών, αφού βρίσκονται σε περιοχές της Αττικής, που περιλαμβάνονται σε Ζώνες Α’ του Δ/τος αυτού, όπου δεν επιτρέπεται η κατασκευή και η λειτουργία τους.

Ειδικότερα, όπως ορίζεται στις διατάξεις της παρ. 5 του Άρθρου τέταρτου του Ν. 3555/2007,

« Σχετικά με τους όρους δόμησης των εκτάσεων που προορίζονται, σύμφωνα με τις μελέτες του οικείου Προσαρτήματος των Συμβάσεων Παραχώρησης για τη δημιουργία των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (Σ.Ε.Α.), Σταθμών Διοδίων (Σ.Δ.) και Κέντρων Εκμετάλλευσης και Συντήρησης (Κ.Ε.Σ.) των έργων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 7 περ. α’ και β’ του άρθρου 23 του ν. 2300/1995 (ΦΕΚ 69 Α’). Όπου στις διατάξεις αυτές αναφέρονται τα "Κέντρα Διοίκησης Αυτοκινητοδρόμων" νοούνται αντίστοιχα "Κέντρα Εκμετάλλευσης και Συντήρησης". Για τις εγκαταστάσεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος της 15.6.1994 (ΦΕΚ 632 Δ/27.6.1994).»
Έτσι, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις για την δόμηση των Σταθμών Διοδίων, δεν έχουν, μεν, εφαρμογή οι διατάξεις του Π.Δ. 15-06-1994 (Φ.Ε.Κ. 632Δ’/ 27-06-1994), που αφορούν στις Ζώνες Προστασίας του Κηφισού Ποταμού και των παραχειμάρρων του, έχουν, όμως, εφαρμογή αυτές του Π.Δ. 05-12-1979, για τις επιτρεπόμενες χρήσεις στις, εκτός Σχεδίων Πόλεων και ορίων Οικισμών, περιοχές του ηπειρωτικού Τμήματος της Αττικής.
Αλλά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 1 του Π.Δ. 05-12-1979, στις Ζώνες Α’, αυτού,
« … επιτρέπεται η ανέγερσις μόνον των κάτωθι κτιρίων και εγκαταστάσεων,
1. Κτηνοτροφικών κτιρίων, πτηνοτροφικών κτιρίων, γεωργικών αποθηκών, θερμοκηπίων, υδατοδεξαμενών, αντλητικών εγκαταστάσεων, φρεατίων και κατοικιών.
2. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εγκατάστασις σφαγείων εις θέσεις εγκρινόμενης δι’ αποφάσεως του Υπουργού Δημοσίων Έργων μετά γνώμην του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων.»,
όπου δεν περιλαμβάνονται οι Σταθμοί Διοδίων.
Συνεπώς, οι Σταθμοί αυτοί Διοδίων, μετωπικών και πλευρικών, κατασκευάστηκαν και λειτουργούν, κατά παράβαση των Άρθρων, 17 παρ. 17.3, 24 παρ. 24.1.3 και 24.2.4 της Σ.Π.
 
VI.    Όπως αποδεικνύεται από τις, με αριθμούς 33/10-04-2009, 89/16-06-2009, 63/30-04-2010, 80/11-06-2010 και 81/11-06-2010, Εκθέσεις Αυτοψίας (Ε.Α.) Αυθαίρετων Κατασκευών (Α.Κ.), που συντάχθηκαν και τοιχοκολλήθηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 267/1998 «Διαδικασία χαρακτηρισμού και κατεδάφισης νέων αυθαίρετων κατασκευών, τρόπος εκτίμησης της αξίας και καθορισμός του ύψους των προστίμων αυτών.» (Φ.Ε.Κ. 195Α’/ 21-08-1998), και της, με αριθμό 9732/27-02-2004, Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 468Β’/ 05-03-2004), χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετες και κατεδαφιστέες, επειδή ανηγέρθησαν από τον Παραχωρησιούχο, κατά παράβαση των διατάξεων, πλην των άλλων, του Ν. 1650/1986 (Φ.Ε.Κ. 160Α’/ 16-10-1986), σε, εκτός Σχεδίων Πόλεων και ορίων οικισμών, περιοχές της Αττικής, χωρίς εγκρίσεις Δασαρχείου, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και Ε.Π.Α.Ε., αφού ανηγέρθηκαν επί της Εθνικής Οδού (Ε.Ο.), αποτελώντας, επιπλέον, και Ειδικά Κτίρια, με την έννοια των διατάξεων της παρ. 21 του Άρθρου 2 του Ν. 1577/1985 (Φ.Ε.Κ. 210Α’/ 18-12-1985),
-                   «Κατασκευές παράλληλα της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας (Σταθμός αποχιονισμού) διαστάσεων, ως σκαρίφημα …» στην περιοχή Μαλακάσας, εντός της Ζώνης Α’ των χρήσεων γης του ηπειρωτικού τμήματος της Αττικής, που καθορίστηκε με το Π.Δ. 05-12-1979, με πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης 4.956.325,00 και 2.478.162,50 €, αντιστοίχως (Ε.Α.Α.Κ. 33/10-04-2009), 
-                   «Εκτεταμένες διαμορφώσεις περιβάλλοντα χώρου και κοπή δένδρων (ως σκαρίφημα) στον κόμβο της Μαλακάσας με την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας …», εντός της αυτής Ζώνης Α’, που καθορίστηκε με το Π.Δ. 05-12-1979, με πρόστιμα, ανέγερσης και διατήρησης 33.912,00 και 16.956,00 €, αντιστοίχως (Ε.Α.Α.Κ. 89/16-06-2009),
-                   «Κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων διαστάσεων ως σκαρίφημα στην Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας…» στα Διόδια Αφιδνών, εντός μάλιστα, της Α’ Ζώνης Προστασίας του Πεντελικού Όρους που καθορίστηκε με το Π.Δ. 26-08-1988 (Φ.Ε.Κ. 755Δ’/ 21-10-1988), όπως ισχύει, με πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης 5.574.789,54 και 2.787.394,77 €, αντιστοίχως (Ε.Α.Α.Κ. 63/30-04-2010),
-                   «Κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων διαστάσεων ως σκαρίφημα…», στην Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας στα Διόδια Αφιδνών, εντός μάλιστα, της Α’ Ζώνης Προστασίας του Πεντελικού Όρους που καθορίστηκε με το Π.Δ. 26-08-1988, όπως ισχύει, με πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης 486.822,00 και 243.411,00 €, αντιστοίχως (Ε.Α.Α.Κ. 80/11-06-2010), και,
-                   «Κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων ως σκαρίφημα…»,  στην Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας στα Διόδια Αφιδνών, εντός μάλιστα, της Α’ Ζώνης Προστασίας του Πεντελικού Όρους που καθορίστηκε με το Π.Δ. 26-08-1988 με πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, 1.831.173,48 και 915.586,74, €, αντιστοίχως (Ε.Α.Α.Κ. 81/11-06-2010).
Αλλά, σύμφωνα με τις διατάξεις της, από 19-12-2006, Σ.Π., που κυρώθηκε με το Άρθρο πρώτο του Ν. 3555/2007, και, έχει ισχύ νόμου,
«ΑΡΘΡΟ 11 – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
11.1  
11.2  Περιβαλλοντικές Απαιτήσεις
11.2.1 Κατά τη διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης, ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να συμμορφώνεται πλήρως με τους όρους που καθορίζονται στους Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους του Έργου, τις απαιτήσεις των άρθρων 2, 3, 2.4 της Ε.Σ.Υ. και 1.6 του ΚΜΕ, καθώς και με όλους τους άλλους εκάστοτε ισχύοντες στην Ελλάδα σχετικούς νόμους περί προστασίας του Περιβάλλοντος (οι «Περιβαλλοντικές Απαιτήσεις»).  Για την εφαρμογή του Άρθρου 35.2 της παρούσας λαμβάνονται υπ’ όψιν οι Περιβαλλοντικές Απαιτήσεις που ίσχυαν τριάντα (30) ημέρες προ της Ημερομηνίας Δημοπράτησης του Έργου …», και,
«ΑΡΘΡΟ 14 - ΑΔΕΙΕΣ
14.1  Άδεια Κατασκευής – Λειτουργίας και Εκμετάλλευσης του Έργου
Το Δημόσιο χορηγεί με την παρούσα στον Παραχωρησιούχο τη Γενική Άδεια Κατασκευής – Λειτουργίας, Συντήρησης και  Εκμετάλλευσης του Έργου, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της παρούσας Σύμβασης (η «Άδεια Εκτέλεσης Έργου»).  Η χορήγηση της Άδειας Εκτέλεσης Έργου δεν απαλλάσσει τον Παραχωρησιούχο από την υποχρέωση να εφοδιαστεί με επιμέρους ή ειδικές Άδειες, όπου αυτό προβλέπεται στην παρούσα Σύμβαση ή στην κείμενη νομοθεσία.» 
Έτσι, οι κατασκευές αυτές, βρίσκονται σε Ζώνες Α’ του Π.Δ. 05-12-1979 ή Α’ του Π.Δ. 26-08-1988, στις οποίες δεν επιτρέπεται η ανέγερση και λειτουργία Σταθμών Διοδίων ή Αποχιονισμού ή Κτιρίων Γραφείων, και ανηγέρθησαν και λειτουργούν κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 14.1 του Άρθρου 14 της Σ.Π., για τη χορήγηση ειδικών Αδειών, αφού παρά το, ότι οι εκτάσεις, στις οποίες βρίσκονται είναι εκτός Σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών, σε επαφή με την Ε.Ο., και σε περιοχές, που ελέγχονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την Ε.Π.Α.Ε., ο Παραχωρησιούχος δεν εφοδιάστηκε με εγκρίσεις του Δασαρχείου Καπανδριτίου, της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της Ε.Π.Α.Ε., του Τμήματος Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών (Τ.Π. και Π.Ε.) Καπανδριτίου της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. 
Ως εκ τούτου οι κατασκευές αυτές, ανηγέρθησαν και λειτουργούν, κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 11.2.1 του Άρθρου 11 της Σ.Π.
 
VII.             Σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 24 της, από 19-12-2006 Σ.Π.,
«24.2  Διόδια Τέλη
24.2.1 …
24.2 2 …
24.2.3 a. Από την Ημερομηνία Έναρξης Περιόδου Λειτουργίας και μέχρι την επίτευξη της δεύτερης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας του Άρθρου 18.2.2, ο Παραχωρησιούχος δικαιούται να επιβάλλει σε κάθε υφιστάμενο σταθμό διοδίων επί του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ Τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια, Διόδια Τέλη σε τιμές 1/1/2005 και για οχήματα της κατηγορίας 2 του Πίνακα 5, μέχρι Ευρώ ένα και είκοσι πέντε λεπτά (€ 1,25) ανά κατεύθυνση ή, σε περίπτωση εισπράξεως Διοδίων Τελών στη μία μόνο κατεύθυνση Ευρώ δύο και πενήντα λεπτά (€ 2,50), περιλαμβανομένου και στις δύο περιπτώσεις του ΦΠΑ.  Ο υπολογισμός των Διοδίων Τελών των λοιπών κατηγοριών οχημάτων θα γίνεται με χρήση των συντελεστών αναγωγής του Πίνακα 5.
b. Από την επίτευξη της δεύτερης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας του Άρθρου 18.2.2, το Ανώτατο Όριο Διοδίων Τελών στον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ Τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια θα είναι 0,025 Ευρώ / χιλιόμετρο (προ ΦΠΑ) σε τιμές Ημέρας Τιμής Βάσης.  Το αυτό, ύψος διοδίου ανά χιλιόμετρο θα εφαρμοστεί και στο τμήμα Συνδετήριος Κλάδος Σχηματάρι – Χαλκίδα μετά την παράδοσή του στον Παραχωρησιούχο.»
Αλλά, όπως αποδείχθηκε παραπάνω, ουδέποτε επιτεύχθηκε η Δεύτερη Αποκλειστική Τμηματική Προθεσμία της παρ. 18.2.2 του Άρθρου 18 της Σ.Π., και, ως εκ τούτου, η αύξηση των Διοδίων Τελών που επιβλήθηκε στο Τμήμα αυτό του Αυτοκινητοδρόμου, μετά την 18-08-2009, με έρεισμα την, από 18-08-2009, ψευδή βεβαίωση του Ανεξάρτητου Μηχανικού, είναι παράνομη.
Συνεπώς, τα αυξημένα αυτά Τέλη, που, μόνο, για τους Μετωπικούς Σταθμούς Διοδίων των Αφιδνών  και της Τραγάνας, ανέρχονται, κατά τους υπολογισμούς μας, που ερείδονται στην, από Ιουλίου 2007, Μελέτη Διοδίων (Τμήμα Π.Α.Θ.Ε.), που εκπονήθηκε από την Παραχωρησιούχο, στο ποσό των (3,80 – 2,75) x 91.345 οχήματα x 300 ημέρες = 28.773.675,00 €, και (4,40 – 2,75) x 28.909 οχήματα x 300 ημέρες = 14.309.955,00 Ευρώ και συνολικά 28.773.675,00 + 14.309.955,00 = 43.083.630,00 Ευρώ, εισπράχθηκαν, κατά παράβαση της παρ. 24.2.3 του Άρθρου 24 της Σ.Π. και πρέπει να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα από τους πολίτες.
 
VIII.          Σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 29 της Σ.Π.,
«29.1  Γεγονότα Αθέτησης Παραχωρησιούχου 
Τα ακόλουθα γεγονότα, εκτός αν θεραπευθούν προς όφελος του Δημοσίου μέσα σε δέκα τέσσερις (14) ημέρες από την επίδοση έγγραφης ειδοποίησης του Δημοσίου προς τον Παραχωρησιούχο ή αν η επέλευσή τους οφείλεται σε Γεγονός Καθυστέρησης ή Γεγονός Ευθύνης του Δημοσίου, θεωρούνται ως Γεγονότα Αθέτησης Παραχωρησιούχου:
29.1.12 Η μη τήρηση των Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων που διέπουν την εκτέλεση του Έργου,
29.1.13 …
29.1.14 Η Λειτουργία του Έργου, κατά παράβαση των όρων της Σύμβασης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των Χρηστών, και
29.1.15 Κάθε άλλη παράβαση οποιασδήποτε διάταξης της παρούσας Σύμβασης από τον Παραχωρησιούχο, εφόσον η παράβαση αυτή επιδρά ουσιωδώς αρνητικά επί του Έργου και οι συνέπειές της δεν ρυθμίζονται άλλως στην παρούσα Σύμβαση.
29.2  Καταγγελία εκ μέρους του Δημοσίου 
29.2.1 Σε περίπτωση συνδρομής οιουδήποτε Γεγονότος Αθέτησης Παραχωρησιούχου, το Δημοσιο, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Άρθρου 31, δικαιούται να καταγγείλει τη Σύμβαση Παραχώρησης με επίδοση προς τον Παραχωρησιούχο και τους Δανειστές εγγράφου (η «Γνωστοποίηση Καταγγελίας») στο οποίο αναφέρεται το Γεγονός Αθέτησης Παραχωρησιούχου.»
Αλλά, όπως, αναλυτικά, εκτέθηκε παραπάνω κατά την εκτέλεση του Ε.Π. στο χρονικό διάστημα από την ημέρα έναρξης της παραχώρησης (19-12-2007) και μέχρι σήμερα,
Α.        Δεν τηρούνται οι Περιβαλλοντικές Απαιτήσεις, που καθορίζονται στο Άρθρο 11 της, από 29-12-2006 Σ.Π., και στην 126119/08-02-2007, Κ.Υ.Α., με την οποία εγκρίθηκαν οι Π.Ο. της εκτέλεσης και λειτουργίας του Έργου αυτού, αφού:
1.                                              Δεν έχει εκπονηθεί και εγκριθεί η Μελέτη και δεν έχει γίνει η εκτέλεση των έργων, που είναι απαραίτητα για την τήρηση των, εκάστοτε, ισχυόντων ορίων θορύβου και αερίων ρύπων (Παρ. 11.4.1 του Άρθρου 11 της Σ.Π.),
2.                                              Δεν έχει εκπονηθεί και εγκριθεί η Μελέτη και δεν έχει γίνει η Εγκατάσταση Συστήματος Ελέγχου με μόνιμους και περιοδικούς σταθμούς μέτρησης θορύβου και αερίων ρύπων (Παρ. 11.4.2 του Άρθρου 11 της Σ.Π.),
3.                                              Δεν έχουν εγκατασταθεί Ηχοπετάσματα ούτε κατάλληλη φύτευση για τη συμμόρφωση με τα όρια θορύβου στις θέσεις του Ε.Π., όπου υπάρχει οργανωμένη δόμηση (Μεταμόρφωση, Ν. Ερυθραία, Εκάλη, Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, κλπ.) ή υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις (Ξενοδοχείο στην Ν. Ερυθραία) (Παρ. 11.4.3 του Άρθρου 11 της Σ.Π.),
4.                                              Δεν έχει εκπονηθεί και εγκριθεί αρμοδίως το Σχέδιο Επέμβασης για την άμεση αντιμετώπιση ρύπανσης από ατύχημα, τόσο στη φάση κατασκευής, όσο και κατά τη λειτουργία του έργου και δεν υφίστανται, και μάλιστα, σε ετοιμότητα τα μέσα, που είναι απαραίτητα για την άμεση αποτροπή της διασποράς, τη συλλογή και την κατάλληλη διάθεση των ρυπογόνων ουσιών, σε περιστατικά, που εμφανίζονται, τόσο εντός, όσο και εκτός της Ζώνης Παραχώρησης (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.18 ),
5.                                              Δεν έχει εκπονηθεί και εγκριθεί αρμοδίως η ειδική φυτοτεχνική – δασοτεχνική μελέτη και δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε φύτευση, με ή χωρίς παράλληλη εξασφάλιση άρδευσης (Νησίδες, πρανή, πρώην εργοταξιακοί χώροι, ελεύθερες ζώνες, εκατέρωθεν επιφάνειες μεταξύ Α/Κ. κλπ) (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.26),
6.                                              Δεν έχει εκπονηθεί και εγκριθεί, αρμοδίως, η Μελέτη και δεν έχουν εγκατασταθεί οι δύο αυτόματοι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των μετεωρολογικών συνθηκών, ο ένας στην περιοχή μεταξύ Ν. Ερυθραίας και Κρυονερίου και ο δεύτερος στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.28),
7.                                              Δεν έχουν κατασκευασθεί Ηχοπετάσματα στις περιοχές Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Εκάλης, Αγ. Στεφάνου και Κρυονερίου, ενώ σε μικρά τμήματα της περιοχής Κηφισιάς βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.29),
8.                                              Δεν έχει εκπονηθεί και εγκριθεί αρμοδίως η Ειδική Τεχνική Μελέτη Εφαρμογής και δεν υφίσταται ο εξοπλισμός για την εξειδίκευση των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες στα Σ.Ε.Α και τα Κ.Ε.Σ. (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.32),
9.                                              Δεν έχουν παρασχεθεί στην Ε.Υ.Π.Ε. του Υ.Π.Ε.Κ.Α. τα μέσα ελέγχου και παρακολούθησης τήρησης των Π.Ο. (Π.Ο. της 126119/2007, Κ.Υ.Α., με αριθμό δ.35),
10.                                           Ανηγέρθηκαν και λειτουργούν οι Σταθμοί Διοδίων, Μετωπικοί των Αφιδνών και οι πλευρικοί, Καπανδριτίου και Μαλακάσας, σε περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της Αττικής, που ανήκουν σε Ζώνη Α’ του Π.Δ. 05-12-1979, όπου δεν επιτρέπεται η ανέγερση και λειτουργία, για τον σκοπό αυτόν (Παρ. 11.2.1 του Άρθρου 11 της Σ.Π.), και,
11.                                           Υφίστανται και λειτουργούν, Σταθμός Αποχιονισμού στη Μαλακάσα και διάφορα κτίσματα Γραφείων στα Διόδια Αφιδνών, παρά το ότι έχουν χαρακτηρισθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα, με τις, με αριθμούς 33/10-04-2009, 89/16-06-2006, 63/30-04-2010, 80/11-06-2010 και 81/11-06-2010, Ε.Α.Α.Κ. του Τ.Π. και Π.Ε. Καπανδριτίου της Ν.Α.Α. (Παρ. 11.2.1 του Άρθρου 11 της Σ.Π.).
Β.        Παραβιάζονται οι όροι της Σ.Π., αφού δεν τηρείται η Ε.Σ.Υ. με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των χρηστών, καθόσον,
1.                                              Δεν έχουν κατασκευασθεί Κ.Ε.Σ. στις καθοριζόμενες θέσεις με Πυροσβεστικό Σταθμό, εξοπλισμένο κατάλληλα με Υδροφόρα Διασωστικά Πυροσβεστικά οχήματα με Γερανούς Έλξης, Γερανοφόρα οχήματα έλξης και υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα βαρέως τύπου και άμεσης επέμβασης και Σταθμό Τροχαίας, εξοπλισμένο με κατάλληλα οχήματα (Παρ. 2.7 του Άρθρου 2),
2.                                              Δεν έχουν κατασκευασθεί Χώροι Στάθμευσης και Ανάπαυσης και, μάλιστα, κάθε 10 χλμ., περίπου, με εγκαταστάσεις W.C., παροχές νερού (πόσιμου και καθαριότητας) και τηλεφωνικούς θαλάμους (Παρ. 2.6.4 του Άρθρου 2),
3.                                              Δεν έχει αναμορφωθεί ο Α/Κ Καλυφτάκη στην περιοχή της Κηφισιάς, σύμφωνα με την Μελέτη του Παραρτήματος Β, [Παρ. 2.3.2, περ. (c) (v) του Άρθρου 2],

4. Δεν έχουν κατασκευασθεί οι Η/Μ Εγκαταστάσεις Φωτισμού και δεν έχει ολοκληρωθεί η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, που είναι σε εξέλιξη [Παρ. 2.3.2 περ. (i) του Άρθρου 2],

5. Δεν έχουν αντικατασταθεί τα μεταλλικά στηθαία με στηθαία ασφαλείας από οπλισμένο σκυρόδεμα τύπου New Jersey στην κεντρική νησίδα των τμημάτων του Αυτοκινητοδρόμου στις Χ.Θ. 9 + 000 έως 22 + 300 και 22 + 300 έως 25 + 800 και στα πλάγια όρια των τμημάτων του, που εφάπτονται με τις παράπλευρες οδούς [Παρ. 2.3.2 περ. (k) (i) του Άρθρου 2],

6. Δεν έχει κατασκευασθεί περίφραξη του Αυτοκινητοδρόμου στις περιοχές των Κόμβων, Καλυφτάκη, Βαρυμπόμπης, Κηφισιάς, Αγ. Στεφάνου και Μαλακάσας καθώς και στα τμήματα των παραλλαγών της χάραξης στην Υλίκη και στα ενδιάμεσα τμήματά τους [Παρ. 2.3.2 περ. (c) (ii) του Άρθρου 2], και,

7. Δεν έχουν αποκατασταθεί τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του οδοστρώματος του Αυτοκινητοδρόμου, στις Χ.Θ. 9 + 000, έως 26 + 900, 34 + 300 έως 45 + 000 και της διάστρωσης με αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση, σε τμήμα μήκους 45,00 χλμ., από Χ.Θ. 45 + 000, έως 90 + 000 (Παρ. 2.3.1 του Άρθρου 2).

Γ.        Παραβιάζονται οι διατάξεις της παρ. 4.3.3 του Άρθρου 4 της Σ.Π., με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των χρηστών, αφού δεν έχει εκπονηθεί η μελέτη και δεν έχουν ολοκληρωθεί, αποκατασταθεί ή κατασκευασθεί και συντηρηθεί τα Τ.Ε. του Δευτερεύοντος οδικού δικτύου, ήτοι των δευτερευουσών οδών των ανισόπεδων κόμβων, εκτός των τμημάτων τους που ανήκουν στο Ε.Π. των παράπλευρων οδών και του οδικού δικτύου, που απαιτείται για τους Σταθμούς Διοδίων, Σ.Ε.Α., Κ.Ε.Σ. και λοιπές ανάγκες του Ε.Π., για τα οποία ο Παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση Μελέτης, Χρηματοδότησης, Κατασκευής και Εγγύησης, χωρίς εκμετάλλευση τους, και είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί, μόνο, ασφαλτοστρώσεις σε μικρά τμήματα, της Ανατολικής παράπλευρης οδού από την Χ.Θ. 20 + 000, έως 24 + 000, στην περιοχή του Αγ. Στεφάνου και της Άνοιξης, και,
Δ.        Παραβιάζονται οι διατάξεις της παρ. 24.2.4 του Άρθρου 24 της Σ.Π., αφού ο Παραχωρησιούχος εγκατέστησε και λειτουργεί πλευρικούς Σταθμούς Διοδίων στο Καπανδρίτι, στη Μαλακάσα, στα Οινόφυτα και στη Θήβα, με βάση την, από Ιουλίου 2009, Μελέτη Διοδίων (Τμήμα Π.Α.Θ.Ε.), χωρίς αυτή να είναι εγκεκριμένη, αρμοδίως, ή τουλάχιστον από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, όπως ορίζεται στην παρ. 17.3 του Άρθρου 17 της Σ.Π.
 
Συνεπώς, υφίσταται πληθώρα Γεγονότων Αθέτησης του Παραχωρησιούχου, με την έννοια των παρ. 29.1.12, 29.1.14 και 29.1.15 του Άρθρου 29 της, από 19-12-2006, Σ.Π. και, ως εκ τούτου, το Ελληνικό Δημόσιο δικαιούται και πρέπει να την καταγγείλει, σύμφωνα με την παρ. 29.2.1 του ίδιου Άρθρου 29 αυτής.
 

Ύστερα από τα παραπάνω, που σας γνωστοποιούμε,
 
ΖΗΤΑΜΕ,
 
Α.        Να καταγγελθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, η, από 19-12-2006 Σύμβαση Παραχώρησης της υλοποίησης του έργου «Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση – Λειτουργία – Εκμετάλλευση και Συντήρηση του Αυτοκινητοδρόμου ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα (Α/Κ Μεταμόρφωσης) – Μαλιακός (Σκαρφεία) και Συνδετήριος κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηματάρι – Χαλκίδα», λόγω της συνδρομής πολλών Γεγονότων Αθέτησης του Παραχωρησιούχου,
 
Β.        Να επιβληθούν στην Παραχωρησιούχο οι ποινικές ρήτρες, συνολικού ποσού 24.112.000,00 €, λόγω της υπέρβασης της 1ης και της 2ης Αποκλειστικής Τμηματικής προθεσμίας, κατά 790 και 304, ημέρες, αντιστοίχως,
 
Γ.        Να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο, εφόσον καταβλήθησαν, οι δύο πρώτες δόσεις της χρηματοδοτικής Συμβολής, συνολικού ποσού 102.000.000,00 €, λόγω της αχρεώστατης καταβολής τους,
 
Δ.        Να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα εισπραχθέντα ποσά των αυξήσεων των τελών Διοδίων, συνολικού ύψους, κατά τους υπολογισμούς μας, 43.083.630,00 Ευρώ, μόνο, για τους Σταθμούς Διοδίων, των Αφιδνών και της Τραγάνας, λόγω  της παράνομης επιβολής τους, και,
 
Ε.        Να καταργηθούν οι Μετωπικοί Σταθμοί Διοδίων των Αφιδνών και οι πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων του Καπανδριτίου και της Μαλακάσας, λόγω της παράνομης κατασκευής και λειτουργίας τους.
 
Αθήνα, 22 Ιουνίου 2010

 
 
 
 

 
Συνοδεύουν την παρούσα Γνωστοποίηση - Αίτηση

1.

Κ.Υ.Α., οικ.126119/08-02-2007,

2.

Έγγραφο της Ε.Υ.Π.Ε. του Υ.Π.Ε.Κ.Α., 124025/21-04-2010, 

3.

Έγγραφα της Ε.Υ.Δ.Ε. του Υ.ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ., Α/1/00β/11/09/7048/20-04-2010, Α/00β/11/09/οικ780/10-06-2010 και Α/1/00β/11/09/7927/22-06-2010 και Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής περιόδου Μελετών – Κατασκευών με τα στοιχεία Β000046 και Β000047, που το συνοδεύει,

4.

Πράξη της Ε.Υ.Π.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., 144265/22-09-2009,

5.

Ε.Α. του Τ.Π. και Π.Ε. Καπανδριτίου της Ν.Α.Α.Α., 33/10-04-2009, 89/16-06-2009, 63/30-04-2010, 80/11-06-2010 και 81/11-06-2010,

6.

Π.Δ. 05-12-1979 (Φ.Ε.Κ. 707Δ’/ 13-12-1979), και,

7.

Π.Δ. 26-08-1988 (Φ.Ε.Κ. 755Δ’/ 21-10-1988), όπως ισχύει.