ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΜΕΡΟΣ 3

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Συνοπτικός Πίνακας Κατανομής Κινδύνων Υφιστάμενων Τμημάτων
Στοιχείο του Έργου
Μέρος που αναλαμβάνει τον σχετικόκίνδυνο
Αρθρο
Οδοστρώματα-Ασφαλτικές Στρώσεις
Παραχωρησιούχος
6.5.1
Οδοστρώματα, όλες οιμη ασφαλτικές στρώσεις
Παραχωρησιούχος και Δημόσιο
6.5.1 και6.5.2
Οδοστρώματα απόσκυρόδεμα
Παραχωρησιούχος και Δημόσιο
6.5.1 και6.5.2
Επιχώματα / Ορύγματα
Παραχωρησιούχος
6.5.1
Ευστάθεια Πρανών(ορυγμάτων και επιχωμάτων) και, μετην επιφύλαξη τηςπαραγρ. 9.4.2 (ΊΗ) (α),τυχόν κατολισθήσειςστη ζώνη του ΕΠ
Παραχωρησιούχος
6.5.1
Έργα αντιμετώπισηςπλημμυρικών φαινομένων
Παραχωρησιούχος και Δημόσιο
6.5.1 και6.5.2
Απρόβλεπτα γεωλογικάφαινόμενα τηςευρύτερης περιοχήςδιέλευσης του Έργουκαι έχουν επίπτωση στα δομικά στοιχεία ή στηνασφάλεια λειτουργίαςτου ΕΠ εκτός απότοπικές κατολισθήσειςστην περιοχή του ΕΠ
Δημόσιο
6.5.2
Έργα αποκατάστασηςκατολισθήσεων περιοχής Μαλακάσας
Δημόσιο

Τεχνικά Έργαανοίγματος μεγαλύτερου των έξι(6) μέτρων και τοίχοιύψους μεγαλύτερουτων πέντε (5) μέτρων
Δημόσιο
6.5.1 και6.5.2
Στοιχεία γεφυρών,αρμοί, μόνωση φορέων,εφέδρανα,απομάκρυνση χαλαρώνκαι αποκατάσταση ρηγματώσεων στοσκυρόδεμα
Παραχωρησιούχος
6.5.1

Στοιχείο του Έργου
Μέρος που αναλαμβάνει τον σχετικό κίνδυνο
Αρθρο
Ηλεκτροφωτισμός
Παραχωρησιούχος
6.5.1
Κατακόρυφη και οριζόντιασήμανση
Παραχωρησιούχος
6.5.1
Στηθαία Ασφαλείας,περιφράξεις, κ.λ.π.
Παραχωρησιούχος
6.5.1
ΗλεκτρομηχανολογικέςΕγκαταστάσεις
Παραχωρησιούχος
6.5.1
Φύτευση
Παραχωρησιούχος
6.5.1
Συστήματα άρδευσης
Παραχωρησιούχος
6.5.1
Οποιοδήποτε άλλο στοιχείοτου έργου
Παραχωρησιούχος
6.5.1
6.5 Ειδικότερες ρυθμίσεις
6.5.1 Ο Παραχωρησιούχος αναλαμβάνει την ευθύνη για
οποιεσδήποτε εργασίες αφορούν τα εξής:
(ί) στις ασφαλτικές στρώσεις οδοστρωμάτων ανεξάρτητα από τον χρόνο κατασκευής,
(ii) στα οδοστρώματα, εκτός των ασφαλτικών στρώσεων του Αυτοκινητοδρόμου, εφόσον οι εργασίες απαιτηθούν μετά την πάροδο επτά (7) ετών από την έκδοση βεβαίωσηςπεράτωσης εργασιών και πέντε (5) ετών για τα οδοστρώματα από σκυρόδεμα,
(iii) στην αποστράγγιση και απορροή ομβρίων στο οδόστρωμα καθώς και στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Αυτοκινητόδρομου στον βαθμό που δεν έχουνδιαφοροποιηθεί μετά την κατασκευή τους ή μέχρι την υποβολή προσφοράς των Διαγωνιζομένων. Εξαιρούνται τα κατάντι των Αυτοκινητοδρόμων έργα διοχέτευσης υδάτων.
(ΐν) στην ευστάθεια πρανών (ορυγμάτων και επιχωμάτων),
(ν) Συντήρηση τεχνικών (γέφυρες, τοίχοι) σε ότι αφορά την αντικατάσταση αρμών, στηθαίων ασφαλείας, κιγκλιδωμάτων, εφέδρανων, αντισεισμική μόνωση ανεξάρτητααπό τους κανονισμούς που έχουν εφαρμοστεί στην κατασκευή, έργα προστασίας από υποσκαφή ή διάβρωση στα θεμέλια και βάθρα αυτών. Στην κατηγορία αυτήπεριλαμβάνονται και οι εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης των κατασκευών (περιλαμβανομένου του καταγραφικού δικτύου μετρήσεως συμπεριφοράς τους) αποκατάστασης κατολίσθησης της περιοχής Μαλακάσας. Σε κάθε περίπτωση ο Παραχωρησιούχος έχει την ευθύνη για τις αναγκαίες επιθεωρήσεις, την τήρηση Μητρώου Διαχείρισης Συντήρησηςτων τεχνικών, καθώς και την τεχνική ευθύνη και μέριμνα για την αποκατάσταση ή ενίσχυση των τεχνικών έργων ή και τυχόν βελτίωση της σεισμικής απόκρισης ή μείωσης τηςσεισμικής τρωτότητας,
(νί) στα στηθαία ασφαλείας, κιγκλιδώματα και περιφράξεις,
(νίί) στον οδοφωτίσμό και λοιπό οδικό εξοπλισμό,
(viii) στην οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση,
(ix) στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις,
(χ) στη φύτευση και συστήματα άρδευσης
(xi) σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο του ΕΠ
6.5.2 Το Δημόσιο διατηρεί την ευθύνη για:
(i) a) Τυχόν επιδιορθώσεις ή ανακατασκευές στα οδοστρώματα και τα δομικά στοιχεία του σώματος του Ε. Π., εφόσον οι εργασίες απαιτηθούν πριν από τη συμπλήρωσηχρονικού διαστήματος επτά ετών από την περαίωση (έκδοση βεβαίωσης περάτωσης εργασιών) και πέντε (5) ετών για τα οδοστρώματα από σκυρόδεμα, και υπό τηνπροϋπόθεση ότι η ανάγκη εργασιών δεν οφείλεται σε επεμβάσεις ή πλημμελή συντήρηση εκ μέρους του Παραχωρησιαύχου.
b) Υπό την προϋπόθεση όπ πληρούνται οι προϋποθέσεις των Αρθρων 26.1 και 26.5.1 το Δημόσιο θα αποζημιώσει τον Παραχωρησιούχο σύμφωνα με τις προβλέψεις τηςπαρούσας, Η τεχνική ευθύνη και η δαπάνη για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και των αναγκαίων μελετών βαρύνουν τον Παραχωρησιούχο.
(Η) Τυχόν κατασκευές αντιμετώπισης πλημμυρικών
φαινομένων που θα τεκμηριωθεί ότι οφείλονται στην κατασκευή και λειτουργία του Έργου υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
a) Στις ανάντι του έργου περιοχές έχουν μεταβληθεί αποδεδειγμένα και πάντως μετά την υποβολή της Προσφοράς οι κρίσιμες συνθήκες σχεδιασμού και κατασκευής τουΈργου.
b) Σπς κατάντι του έργου περιοχές δεν είναι εφικτή η διοχέτευση των υδάτων, σε κάθε περίπτωση με εξαίρεση πς περιπτώσεις επεμβάσεων ή πλημμελούς συντήρησης εκμέρους του Παραχωρησιούχου.
c) Εξαιρούνται οι περιοχές εκείνες όπου συγκεκριμένα έχει αναφερθεί στην ΕΣΥ ότι απαιτούνται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
α) Υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις των Αρθρων 26.1 και 26.5.1 το Ελληνικό Δημόσιο θα αποζημιώσει τον Παραχωρησιούχο για τις Κατασκευές καθώς καιγια τυχόν τεκμηριωμένη απώλεια Εσόδων σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας. Η τεχνική ευθύνη και η δαπάνη για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και των αναγκαίων μελετών βαρύνουν τον Παραχωρησιούχο.
(iii) a) Απρόβλεπτα Γεωλογικά φαινόμενα της ευρύτερης περιοχής διέλευσης του Έργου που έχουν επίπτωση στα δομικά στοιχεία ή στην ασφάλεια λειτουργίας του ΕΠ.Διευκρινιστικά αναφέρεται ότι οποιαδήποτε προβλήματα ευστάθειας πρανών δεν εμπίπτουν στην παρούσα κατηγορία και ως εκ τούτου οι εργασίες αντιμετώπισης τους βαρύνουντον Παραχωρησιούχο.
b) Υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις των Αρθρων 26.1 και 26.5.1 το Δημόσιο θα αποζημιώσει τον Παραχωρησιούχο για τις Δαπάνες των Κατασκευών, καθώςκαι για τυχόν τεκμηριωμένη απώλεια Εσόδων σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας, ενώ η τεχνική ευθύνη και δαπάνες για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας τωναναγκαίων μελετών βαρύνουν των Παραχωρησιούχο.
(ίν) a) Εργασίες ανακατασκευής ή ενίσχυσης (περιλαμβανομένων και αυτών που επιβάλλονται λόγω μεταβολής του αντισεισμικού κανονισμού), για τα τεχνικά έργα ανοίγματοςμεγαλύτερου των έξι (6) μέτρων και για κάθε είδους τοίχους ύψους μεγαλύτερο των πέντε (5) μέτρων, οι οποίες θα κριθούν τεκμηριωμένα αναγκαίες για την ασφαλή λειτουργία του έργου. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι κατασκευές αποκατάστασης κατολίσθησης της περιοχής Μαλακάσας. Η τεχνική ευθύνη και η δαπάνη τεκμηρίωσηςτης αναγκαιότητας κάθε σχεπκής εργασίας, βαρύνει τον Παραχωρησιούχο.
b) Για ανακατασκευή ή ενίσχυση τεχνικών έργων ευθύνης του Δημοσίου, το Δημόσιο θα αποζημιώσει τον Παραχωρησιούχο για τις δαπάνες των Κατασκευών, καθώς και γιατυχόν τεκμηριωμένη απώλεια Εσόδων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας.
(ν) Η ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου αφορά στα
έργα όπως αυτά θα παραδοθούν στον Παραχωρησιούχο και όχι όπως αυτά θα διαμορφωθούν μετά από τυχόν εργασίες που θα εκτελεσθούν από αυτόν.
6.6 Νέα Τμήματα Δημοσίου
6.6.1 Τα Νέα Τμήματα Δημοσίου που ήδη κατασκευάζονται από το Δημόσιο κα» μετά την ολοκλήρωση τους θα ενταχθούν στο Έργο Παραχώρησης είναι τα ακόλουθα:
(i) η Παράκαμψη Αρτας,
(Η) η Παράκαμψη Αγρινίου
(ίϋ) η Παράκαμψη Αγ. Κωνσταντίνου
(ίν) η Παράκαμψη Καμένων Βούρλων,
(ν) το τμήμα Σχηματάρι - Χαλκίδα
6.6.2 Ειδικότερα τα Νέα Τμήματα Δημοσίου αναλύονται ως ακολούθως:
ΠΙΝΑΚΑΣ 2
ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Στοιχεία τουΕργου
Ημερομηνία Ολοκλήρωσης
Προθεσμία Παράδοσης στον Παραχωρησιούχο
Παράκαμψη Άρτας
όπως
προβλέπεται
στα οικεία τεύχη
δημοπράτησης
30/09/2008
Παράκαμψη Αγρινίου
όπως
προβλέπεται
στα οικεία τεύχη
δημοπράτησης
30/09/2009
Παράκαμψη Αγ.Κωνσταντίνου
όπως
προβλέπεται
στα οικεία τεύχη
δημοπράτησης
31/12/2007
Παράκαμψη Καμένων Βούρλων
όπως
προβλέπεται
στα οικεία τεύχη
δημοπράτησης
31/12/2007
Τμήμα Σχηματάρι -Χαλκίδα
όπως
προβλέπεται
στα οικεία τεύχη
δημοπράτησης
31/12/2008
6.7 Νέα Τμήματα Δημοσίου - Παράδοση - Κίνδυνοι
6.7.1 Το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραδώσει στον Παραχωρησιούχο τα Νέα Τμήματα Δημοσίου, εντός των ανωτέρω προβλεπομένων προθεσμιών και σύμφωνα με τα συμβατικά τεύχη των αντίστοιχων εργολαβιών των οποίων έχει λάβει γνώση ο Παραχωρησιούχος και τα οποία αυτός δηλώνει με την παρούσα ότι αποδέχεται πλήρως.Καθ' όλη τη διάρκεια της κατασκευής των Νέων Τμημάτων Δημοσίου ο Παραχωρησιούχος δικαιούται με δαπάνες του να λαμβάνει γνώση της πορείας εκτέλεσης του έργου, τωναποτελεσμάτων των ποιοτικών ελέγχων που διενεργούνται από το Δημόσιο ή/ και από άλλα όργανα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επίσης και των εκθέσεωνπροόδου του έργου.
6.7.2 Η παράδοση των Νέων Τμημάτων Δημοσίου στον Παραχωρησιούχο διενεργείται μετά την έκδοση της ΒΠΕ για το αντίστοιχο Νέο Τμήμα Δημοσίου και σύμφωνα με τηνακόλουθη διαδικασία:
(ί) Τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης περάτωσης εργασιών του Νέου Τμήματος Δημοσίου, το Δημόσιο θαανακοινώνει εγγράφως στον Παραχωρησιούχο την επικείμενη περάτωση και θα τον καλέσει να υπογράψει το Πρωτόκολλο Παράδοσης Νέου Τμήματος Δημοσίου μέσα σεπροθεσμία δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση σε αυτόν της βεβαίωσης περάτωσης εργασιών συνοδευόμενης από το μητρώο έργου του υπό παράδοση Νέου ΤμήματοςΔημοσίου.
(ii) Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα ο Παραχωρησιούχος δικαιούται να ζητήσει τα ποιοτικά στοιχεία του υπό παράδοση έργου από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τουΔημοσίου. Εφ' όσον από τα στοιχεία αυτά προκύπτει η τήρηση των απαιτήσεων των συμβατικών τευχών της αντίστοιχης εργολαβίας, η παραλαβή του Νέου Τμήματος τουΔημοσίου είναι υποχρεωτική για τον Παραχωρησιούχο.
(iii). Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να υποβάλει στον Ανεξάρτητο Μηχανικό με κοινοποίηση αντιγράφου στο Δημόσιο, δύο (2) μήνες προ της προβλεπόμενης ημερομηνίαςέκδοσης της βεβαίωσης περάτωσης εργασιών του Νέου Τμήματος Δημοσίου και σύμφωνα με τα Αρθρα 23.5,3 και 23.6.3 της παρούσας το Εγχειρίδιο Λειτουργίας και τοΕγχειρίδιο Επιθεώρησης και Συντήρησης Ε. Π. Γ'Φάσης που αποτελούν μέρος του σχετικού Πρωτοκόλλου Παραλαβής Νέων Τμημάτων Δημοσίου.
(ίν) Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Παράδοσης Νέου Τμήματος προϋποθέτει:
a. την έκδοση από το Δημόσιο της βεβαίωσης περάτωσης εργασιών για το Νέο Τμήμα Δημοσίου και την κοινοποίηση της στον Παραχωρησιούχο μαζί με αντίγραφο του μητρώου του έργου,
b. την έγκριση από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό των Εγχειριδίων Λειτουργίας και Επιθεώρησης και Συντήρησης Ε. Π. Γ'Φάσης του Νέου Τμήματος Δημοσίου,
c την επέκταση των υφισταμένων ασφαλιστικών καλύψεων Περιόδου Λειτουργίας ώστε να καλύπτουν και το υπό παράδοση Νέο Τμήμα Δημοσίου,
d. την επέκταση της συμφωνίας του Άρθρου 23.4 της παρούσας ώστε να καλύπτεται από αυτήν και το υπό παράδοση Νέο Τμήμα Δημοσίου,
6.7.3 Το Δημόσιο αναλαμβάνει έναντι του Παραχωρησιούχου τη δαπάνη που ενδέχεται να προκύψει από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 τουάρθρου 54 του π.δ. 609/85 για χρονικό διάστημα ίσο με δύο (2) έτη από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής ΒΠΕ.
6.7.4 Η κατανομή κινδύνων του άρθρου 6.5 της παρούσας ισχύει και για τα Νέα Τμήματα Δημοσίου μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος του ανωτέρω Αρθρου 6.7.3.
7. Χρηματοδότηση του Έργου
7.1 Δεσμευτική Επένδυση
7.1.1 Κάθε Αρχικός Μέτοχος αναλαμβάνει και έναντι του Δημοσίου την υποχρέωση να καταβάλει στον Παραχωρησιούχο το τμήμα της Δεσμευτικής Επένδυσης που αναλογεί σεαυτόν στις ή μέχρι τις ημερομηνίες και στα ποσά που ορίστηκαν με την Προσφορά και περιλαμβάνονται στο Χρονοδιάγραμμα Καταβολής Ποσών Δεσμευτικής Επένδυσης τουΑρθρου 7.1.4.
7.1.2 Προς εξασφάλιση της υποχρεώσεως του Άρθρου 7.1.1 οι Αρχικοί Μέτοχοι αναλαμβάνουν όπως, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στο Άρθρο 5.2.1 (b), να εκδώσουν και να προσκομίσουν δια του Παραχωρησιούχου στο Δημόσιο την Εγγυητική Επιστολή Δεσμευτικής Επένδυσης που προβλέπεται στο Άρθρο 10.5 της παρούσας.
7.1.3 Οι Αρχικοί Μέτοχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταβάλουν στον Παραχωρησιούχο, ως Δεσμευτική Επένδυση συνολικά το ποσό των Ευρώ εκατόν ενενήντα δύοεκατομμυρίων διακοσίων τριάντα χιλιάδων και δεκαεννέα (€ 192.230.019,00) και ειδικότερα:
(ί) ποσό εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων Ευρώ (€ 75.000.000,00) ως Μετοχικό Κεφάλαιο του Παραχωρησιούχου, και
(ii) ποσό εκατόν δέκα επτά εκατομμυρίων και διακοσίων τριάντα χιλιάδων και δεκαεννέα Ευρώ (€ 117.230.019,00) ως Δευτερογενές Χρέος.
7.1.4 Χρονοδιάγραμμα Καταβολών Δεσμευτικής Επένδυσης:
ΠΙΝΑΚΑΣ 3
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
Αριθμός Καταβολής
Δεσμευτική Επένδυση (σε τρέχοντα Ευρώ)
Ημερομηνία Καταβολής / Εκταμίευσης
Μερικό Σύνολο

Μετοχικό Κεφάλαιο
Χρέος


1.
5.000.000
0
Προ της
υπογραφής της
παρούσας
5.000.000
2.
52.850.760
0
Προ της Ημερομηνίας
ΈναρξηςΠαραχώρησης
52.850.760
3.
17.149.240
5.938.955
Προ της Ημερομηνίας
Δεύτερης
Αποκλειστικής
Προθεσμίας
23.088.195
4.
0
71.901.812
Προ της Ημερομηνίας
Τέταρτης
Αποκλειστικής
Προθεσμίας
71.901.812
5.
0
39.389.252
Προ της
Ημερομηνίας
Πέρατος
Μελετών
Κατασκευών
39.389.252
Σύνολα
75.000.000
117.230.019

192.230.019
7.1.5 Η πιστοποίηση των καταβολών της Δεσμευτικής Επένδυσης θα γίνεται :
(i) για το τμήμα της που εκφράζεται ως Μετοχικό Κεφάλαιο, με προσκόμιση στο Δημόσιο επικυρωμένης σειράς αντιγράφων όλων των νομίμων δικαιολογητικών πουυποβάλλονται στην εποπτεύουσα κατά τον κ.ν. 2190/20 αρχή, στις περιπτώσεις αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου των Ανωνύμων Εταιρειών.
(ii) για το τμήμα της που εκφράζεται ως Δευτερογενές Χρέος, από τα τηρούμενα λογιστικά βιβλία του Παραχωρησιούχου σε συνδυασμό με προσκόμιση στο Δημόσιο βεβαίωσηςτου ορκωτού ελεγκτή του Παραχωρησιούχου.
7.1.6 Με την επιφύλαξη καταβολών Μετοχικού Κεφαλαίου που προβλέπεται να γίνουν προ της Ημερομηνίας Έναρξης Παραχώρησης, σύμφωνα με το Άρθρο 9.1.2 (Ι), σε περίπτωση που οποιαδήποτε καταβολή της Δεσμευτικής Επένδυσης δεν πραγματοποιηθεί στο σύνολο της μέχρι και την ημερομηνία που προβλέπεται στο ΧρονοδιάγραμμαΚαταβολών Δεσμευτικής Επένδυσης, το Δημόσιο ή/και ο Παραχωρησιούχος θα δικαιούνται να ζητήσουν την κατάπτωση της Εγγυηπκής Επιστολής Δεσμευτικής Επένδυσης καικαταβολή στον Παραχωρησιουχο ποσού ίσου με τη διαφορά μεταξύ του καταβλητέου ποσού κατά την αντίστοιχη ημερομηνία του Χρονοδιαγράμματος Καταβολών ΔεσμευτικήςΕπένδυσης και του πράγματι καταβληθέντος κατά την ίδια ημερομηνία. Σε περίπτωση που το Δημόσιο ή ο Παραχωρησιούχος δεν ασκήσουν το ανωτέρω δικαίωμα τους εντόςπέντε (5) Εργασίμων Ημερών από την εκάστοτε ημερομηνία, το σχετικό δικαίωμα θα δικαιούνται να ασκήσουν και οι Δανειστές του Παραχωρησισυχου, σύμφωνα με ταπροβλεπόμενα στις Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις και την Εγγυητική Επιστολή Δεσμευτικής Επένδυσης.
7.1.7 Δεδομένου ότι ο Συμβατικός Εσωτερικός Δείκτης Αποδοτικότητας της Δεσμευτικής Επένδυσης Παραχωρησιούχου (TRIIRRpapax) αποτελεί ουσιώδη όρο της παρούσαςΣύμβασης, οποιαδήποτε αύξηση της Δεσμευτικής Επένδυσης προϋποθέτει την έγγραφη συναίνεση του Δημοσίου. Το Δημόσιο, παρέχοντας τη συναίνεση του δικαιούται να ορίσειότι δεν θα υπολογίζεται απόδοση επί των επί πλέον ποσών της Δεσμευτικής Επένδυσης και ως εκ τούτου ο μηχανισμός καταμερισμού κερδών του άρθρου 25.2 της παρούσας θαενεργοποιείται όταν επιτυγχάνεται το TRHRRnepojr επί του ποσού της Δεσμευτικής Επένδυσης που συμφωνείται με την παράγραφο 7.1.3 πις παρούσας.
Εξαιρετικά για οποιαδήποτε αύξηση της Δεσμευτικής Επένδυσης που ζητείται έως και τρία (3) έτη μετά τη λήξη της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών και μέχρι ποσοστού πενήντα στα εκατό (50%) της Δεσμευτικής Επένδυσης, όπως αυτή συμφωνείται με το Άρθρο 7.1.3 της παρούσας και εφ' όσον το σχεπκό αίτημα συνοδεύεται από έγγραφη συναίνεση των Δανειστών, το Δημόσιο υποχρεούται να αποδεχθεί το αίτημα του Παραχωρησιούχου οπότε και τα εππΓλέον ποσά Δεσμευτικής Επένδυσης θα συμπεριλαμβάνονταιστη βάση υπολογισμού επίτευξης του TRIIRRo^.
7.2 Χρηματοδοτική Συμβολή
7.2.1 Η Χρηματοδοτική Συμβολή του Δημοσίου ανέρχεται συνολικά στο ποσό των Ευρώ τριακοσίων τριάντα εκατομμυρίων (€ 330.000.000,00), σε τρέχουσες πμές, και, πέραντων κρατήσεων του Άρθρου 7.2.6, δεν υπόκειται σε κρατήσεις υπέρ οποιουδήποτε τρίτου. Το Δημόσιο θα καταβάλει στον Παραχωρησιούχο τη Χρηματοδοτική Συμβολή, στιςημερομηνίες και κατά τα επιμέρους ποσά που προσδιορίζονται στο κατωτέρω Χρονοδιάγραμμα Καταβολής Ποσών Χρηματοδοτικής Συμβολής, εφόσον πληρούνται τα αντίστοιχακατωτέρω Ορόσημα, όπως ορίσθηκαν στην Προσφορά, αναπροσαρμοσμένη, σύμφωνα με το άρθρο 7.2.5 της παρούσας, με την τυχόν μεταβολή - θετική ή αρνητική -τωνβασικών επιτοκίων που ίσχυαν δεκατέσσερις (14) ημέρες πριν από την Ημερομηνία Υποβολής Προσφορών, όπως αυτά επιβεβαιώθηκαν τότε γραπτώς από τη ΔημοπρατούσαΑρχή μέχρι την και την Ημερομηνία Αναπροσαρμογής και περαιτέρω προσαυξημένη κατά τη μεταβολή του ΔΤΚ μεταξύ του τέλους του δεύτερου (2ου) μήνα προ τηςΗμερομηνίας Έναρξης Παραχώρησης, προς το λόγο του ΔΤΚ της 31/12/2006.
Ως Ημερομηνία Αναπροσαρμογής νοείται η ημερομηνία την οποία θα ορίσει εγγράφως και με γνωστοποίηση στον Παραχωρησιούχο το Δημόσιο, αμέσως μόλις επιτύχει την πλήρωση των προϋποθέσεων των παραγρ. 5.2.1 (a) 1 και 5.2.1 (a) 2 της παρούσας και η οποία:
(ΐ) Πρέπει να συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα κατά την οποία είναι ανοικτές οι Ευρωπαϊκές χρηματαγορές.
(ii) Δεν μπορεί να απέχει λιγότερο από πέντε (5) και περισσότερο από δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής της γνωστοποίησης από τον Παραχωρησιούχο.
και κατά την οποία θα υπολογιστεί και προσδιοριστεί το ποσό της Χρηματοδοτικής Συμβολής λόγω της τυχόν κατά τα ανωτέρω μεταβολής των βασικών επιτοκίων.
7.2.2 Προϋπόθεση καταβολής εκ μέρους του Δημοσίου της εκάστοτε συμφωνημένης δόσεως της Χρηματοδοτικής του Συμβολής, αποτελούν:
(ΐ) η πιστοποίηση πις προσήκουσας επίτευξης εκ μέρους του Παραχωρησιούχου των Ορόσημων που ορίζονται στην Προσφορά και συμφωνούνται με το Αρθρο 7.2.4, με τηνέκδοση της σχετικής Βεβαίωσης Περάτωσης Εργασιών Χρηματοδοτικής Συμβολής (Β. Π. Ε.») από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό. Ειδικά για την πρώτη και δεύτερη δόση τηςΧρηματοδοτικής Συμβολής του Δημοσίου, η ανωτέρω Β.Π.Ε.ΧΕ πρέπει να συνδυάζεται με την έκδοση από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό των αντίστοιχων Β.Π.Ε. Ατπ.
Σε περίπτωση ενωρίτερης επίτευξης οποιουδήποτε Ορόσημου εκ μέρους του Παραχωρησιούχου, το Δημόσιο δικαιούται αλλά δεν υποχρεούται να καταβάλει την σύμφωνα με τονκατωτέρω Πίνακα 4 - Χρονοδιάγραμμα Καταβολής Χρηματοδοτικής Συμβολής, αντίστοιχη δόση της Χρηματοδοτικής Συμβολής κατά τον χρόνο επίτευξης του Ορόσημου, άλλωςαυτή καταβάλλεται στην προβλεπόμενη στον Πίνακα 2 αντίστοιχη ημερομηνία.
(ii) η πιστοποίηση ότι η καταβληθείσα Δεσμευτική Επένδυση του Παραχωρησιούχου δεν είναι μικρότερη από το ποσό που αντιστοιχεί στη σχετική ημερομηνία στον Πίνακα 3 τουάρθρου 7.1.4 της παρούσας Σύμβασης.
7.2.3 Η μετά την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων τυχόν άρνηση ή καθυστέρηση του Δημοσίου να καταβάλει την συμφωνημένη κατά την παρούσα, δόση της Χρηματοδοτικής του Συμβολής, επιφέρει τα παρακάτω α ποτελέσματα:
(ί) Σε περίπτωση καθυστέρησης πέραν των δέκα πέντε (15) εργασίμων ημερών, ο Παραχωρησιούχος θα δικαιούται τόκων επί του καθυστερουμένου ποσού, υπολογιζόμενων μετο Επιτόκιο Αναφοράς,
(ii) Σε περίπτωση καθυστέρησης, κατά τα ανωτέρω, πλέον των δύο (2) μηνών και επί συνολικά οφειλο μένου ποσού Χρηματοδοτικής Συμβολής άνω των πέντε εκατομμυρίωνΕυρώ (€ 5.000.000,00), μη συνυπολογιζομένων των κρατήσεων του Άρθρου 10.4.1 (εγγύηση ΡΒ2Τ1) και των τόκων της προηγούμενης παραγράφου, ο Παραχωρησιούχος θαέχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη Σύμβαση.
7.2.4 Τα Ορόσημα που συμφωνούνται με την παρούσα, είναι τα ακόλουθα, όπως αυτά ορίσθηκαν με την Προσφορά:
(ί) Επίτευξη της Πρώτης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας (15% της Χρηματοδοτικής Συμβολής),
(ii) Επίτευξη της Δεύτερης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας (25% της Χρηματοδοτικής Συμβολής),
(iii) Ημερομηνία Έκδοσης Βεβαίωσης Περάτωσης Εργασιών Περιόδου Τ1 (Β.Π.Ε.τΟ, (55% της Χρηματοδοτικής Συμβολής),
Ον) Τελευταία μέρα του 78ου μήνα από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης (5% της Χρηματοδοτικής Συμβολής).
7.2.5 Χρονοδιάγραμμα Καταβολής Χρηματοδοτικής Συμβολής
ΠΙΝΑΚΑΣ 4
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ (Χ.Σ.)
1
2
3
4
5
6
Αριθμός Καταβολής
Ορόσημο
Αριθμός Καταβολής Δεσμευτική Επένδυσης
Ημερομηνία Καταβολής
Χ.Σ. Προσφοράς (σε ευρώ)
Αναπροσαρμοσμένη Χ.Σ. (σε ευρώ)
1.
7,2.4 (i)
1,2
ΗμερομηνίαΈναρξης Παραχώρησης + 4 μήνες
49,500.000
49.500.00OxRxA*
2.
7.2.4 (ii)
3
ΗμερομηνίαΈναρξης
82.500.000
82.500.000 Χ RxA



Παραχώρησης + 20 μήνες


3
7.2.4 (iii)
4
ΗμερομηνίαΈναρξης Παραχώρησης + 72 μήνες
181.500.000
181.500.000Χ RxA
4
7.2.4 (ίν)
4.5
ΗμερομηνίαΈναρξης Παραχώρησης+ΣυνολικήΠροθεσμία Μελετών Κατασκευών + 6μήνες
16.500.000
16.500.000 Χ RxA



Σύνολα
€330.000.000
330.000.000Χ RxA
Όπου Δ, είναι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το τέλος του δεύτερου {2ου) μήνα προ της Ημερομηνίας Έναρξης Παραχώρησης, προς το λόγο του ΔΤΚ της 31/12/2006, και όττουR ο συντελεστής αναπροσαρμογής της Χρηματοδοτικής Συμβολής λόγω της μεταβολής των βασικών επιτοκίων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 18.5.2 της Διακήρυξης Β'Φάσης.
7.2.6 Από κάθε καταβολή Χρηματοδοτικής Συμβολής της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών, θα παρακρατούνται οι Κρατήσεις Καλής Εκτέλεσης του Αρθρου 10.4.1.
7.2.7 Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να προβεί στην καταβολή του συνόλου της Χρηματοδοτικής Συμβολής του και πριν από την πλήρωση των προϋποθέσεων της προηγουμένης παραγράφου. Στην περίπτωση αυτή η καταβολή θα πραγματοποιηθεί σε δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό του Παραχωρησιούχου. Ο Παραχωρησιούχος θαδικαιούται να προβεί σε αναλήψεις του ποσού της Χρηματοδοτικής Συμβολής από τον λογαριασμό αυτό σύμφωνα με την κατανομή που θα έχει ορίσει στην Προσφορά του κατάτην προηγούμενη παράγραφο. Για το σκοπό αυτό, μετά από έγγραφο αίτημα του Παραχωρησιούχου, το οποίο θα συνοδεύεται από τα πιστοποιητικά που θα αποδεικνύουν τησυνδρομή των προϋποθέσεων αναλήψεως από τον δεσμευμένο λογαριασμό των ποσών που θα δικαιούται να εισπράξει, το Δημόσιο θα παρέχει προς την τράπεζα στην οποία τηρείται ο δεσμευμένος λογαριασμός τη συναίνεση του για την ανάληψη του αντίστοιχου ποσού. Το προκύπτον μετά την πλήρη ανάληψη της Χρηματοδοτικής Συμβολής,πιστωτικό υπόλοιπο από τους τόκους επί του εκάστοτε υπολοίπου του ανωτέρω λογαριασμού αποδίδεται στο Δημόσιο εντός τριάντα (30) ημερών από την καταβολή της τελευταίας δόσεως της Χρηματοδοτικής Συμβολής. Η τράπεζα στην οποία θα διατηρείται ο εν λόγω λογαριασμός θα πρέπει να είναι Τράπεζα τουλάχιστον Τύπου Γ.
7.3 Χρηματοδότηση του Έργου με Δάνεια
7.3.1 Ο Παραχωρησιούχος θα είναι υπεύθυνος να διασφαλίζει ότι θα υπάρχει ανά πάσα στιγμή χρηματοδότηση διαθέσιμη για την πλήρη και προσήκουσα εκτέλεση του Έργου.
7.3.2 Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις αποτελούν οι δανεικές συμβάσεις που υπογράφονται ταυτόχρονα με την υπογραφή της παρούσας και έχουν χαρακτηρισθεί ως τέτοιες από το Δημόσιο. Το Δημόσιο θα δικαιούται να εγκρίνει γραπτώς και άλλες περαιτέρω χρηματοδοτικές συμφωνίες ως Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις. Κάθε χρηματοδοτική συμφωνία που δεν έχει εγκριθεί εγγράφως από το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα θεωρείται για τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης ως Καθορισμένη Δανειακή Σύμβαση. Εξαιρετικά το Δημόσιο δεν θα δικαιούται να αρνηθεί ή να καθυστερήσει χωρίς εύλογη αιτία τη συναίνεση του για την έγκριση ως Καθορισμένης Δανειακής Σύμβασης, οποιασδήποτε ττράξης αναχρηματοδότησης των Καθορισμένων Δανειακών Συμβάσεων, η οποία δεν καθιστά επαχθέστερη τη θέση του Δημοσίου έναντι οποιουδήποτε Μέρους ή/και των Δανειστών. Σε περίπτωση σχετικού αιτήματος εκ μέρους του Παραχωρησιούχου και προ της παροχής της ανωτέρω συναίνεσης από το Δημόσιο, τα Μέρη θα συνέλθουν προς το σκοπό προσδιορισμού του προκύπτοντος οφέλους από την αναχρηματοδότηση, με χρήση του Επικαιροπόιημένου Χρηματοοικονομικού Μοντέλου. Περαιτέρω τα Μέρη θα συμφωνήσουν τον τρόπο καταβολής του ημίσεως του κατά τα ανωτέρω προκύπτοντος οφέλους στο Δημόσιο, το οττοίο δε συμψηφίζεται και είναι ανεξάρτητο από τα λοιπά οφέλη του άρθρου 25.2 της παρούσας. Το αυτό ισχύει και για το αντιστοιχούν όφελος του Παραχωρησιούχου.
7.3.3 Καμία τροποποίηση Καθορισμένης Δανειακής Σύμβασης δεν θα γίνεται χωρίς την έγγραφη συναίνεση του Δημοσίου, την οποία αυτό δεν θα δικαιούται να αρνηθεί ή νακαθυστερήσει χωρίς εύλογη αιτία. Εξαιρετικά το Δημόσιο παρέχει με την παρούσα τη συναίνεση του για οποιαδήποτε τροποποίηση των Καθορισμένων Δανειακών Συμβάσεων ηοποία δεν καθιστά επαχθέστερη τη θέση του Δημοσίου έναντι οιουδήποτε Μέρους ή/και των Δανειστών και η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωστοποιείται στο Δημόσιομέσα σε εύλογο χρόνο. Η συναίνεση αυτή δεν θα απαιτείται για τη διόρθωση προφανών σφαλμάτων, οι σχετικές όμως διορθώσεις θα πρέπει ομοίως να γνωστοποιούνταιαμέσως στο Δημόσιο.
8. Εκχώρηση
8.1 Εκτός των περιπτώσεων ττου προβλέπεται ρητά στην παρούσα, ο Παραχωρησιούχος δεν δικαιούται να εκχωρήσει ή με οποιονδήποτε τρόπο να μεταβιβάσει τα δικαιώματακαι τις υποχρεώσεις του από την παρούσα Σύμβαση χωρίς τη έγγραφη συναίνεση του Δημοσίου.
8.2 Κατ' εξαίρεση και προς εξασφάλιση των Δανειστών του Έργου, ο Παραχωρησιούχος δικαιούται, μετά από προηγούμενη έγγραφη ενημέρωση του Δημοσίου, να εκχωρήσει,ενεχυριάσει ή μεταβιβάσει σε αυτούς τα δικαιώματα του που απορρέουν από την παρούσα Σύμβαση.
8.3 Οποιαδήποτε παρόμοια παροχή ασφάλειας προς τους Δανειστές που γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Άρθρου, θα καθίσταται έγκυρη και δεσμευτική για τοΔημόσιο εφόσον γίνεται είτε με συμβολαιογραφικό έγγραφο είτε με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας και αναγγέλλεται στο Δημόσιο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
8.4 Το Δημόσιο δύναται οποτεδήποτε να εκχωρήσει ή να μεταβιβάσει μέρος ή και το σύνολο των συμβατικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του από την παρούσα Σύμβαση,πλην αυτών που συνδέονται άμεσα με το πρόσωπο του Δημοσίου, σε Ν.Π.Δ.Δ ή Ν.Π.Ι.Δ. υφιστάμενο ή συσταθησόμενο για το σκοπό αυτό. Στην περίπτωση αυτή το Δημόσιοεγγυάται πλήρως την εκπλήρωση από το εν λόγω πρόσωπο ή των τυχόν διαδόχων του όλων των εκχωρουμένων ή μεταβιβαζομένων υποχρεώσεων, όπως αυτές προβλέπονταιστην παρούσα Σύμβαση.
9. Μετοχικό Κεφάλαιο - Μέτοχοι
9.1 Μετοχικό Κεφάλαιο
9.1.1 Το καταβεβλημένο Μετοχικό Κεφάλαιο του Παραχωρησιουχοϋ κατά την υπογραφή της παρούσας ανέρχεται στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων Ευρώ (€ 5.000.000,00).
9.1.2 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να αυξήσει το Μετοχικό Κεφάλαιο με καταβολές σε μετρητά:
(i) προ της Ημερομηνίας Έναρξης Παραχώρησης σε ποσό τουλάχιστον αντίστοιχο του τριάντα στα εκατό (30%) του προβλεπόμενου κατά το Άρθρο 7.1.3 (ί) συνολικούΜετοχικού Κεφαλαίου του Παραχωρησιουχοϋ, συνυπολογιζομένου και του ποσού της αμέσως προηγούμενης παραγράφου.
(ΐί) Μετά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης σύμφωνα με το Χρονοδιάγραμμα Καταβολής Δεσμευτικής Επένδυσης του Άρθρου 7,1.4.
9.1.3 Σε περίπτωση που, προκειμένου περί αυξήσεως του Μετοχικού Κεφαλαίου του Παραχωρησιουχοϋ σύμφωνα με το Άρθρο 9.1.2, τα αρμόδια όργανα του Παραχωρησιουχοϋδεν λαμβάνουν ή καθυστερούν να λάβουν τις απαιτούμενες αποφάσεις ή να προβούν στις απαιτούμενες διαδικαστικές ενέργειες για την αύξηση αυτή και οι πράξεις ήπαραλείψεις τους αυτές έχουν ως συνέπεια την μη εμπρόθεσμη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, το Δημόσιο θα δικαιούται να καταγγείλει την παρούσα Σύμβαση, σύμφωνα μετο Άρθρο 29.1.4.