ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΜΕΡΟΣ 2

4.2.3 Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ:
(a) Υφιστάμενα Τμήματα (ΕΠ) μήκους 151 χλμ. περίπου, τα οποία έχουν κατασκευασθεί από και με δαπάνη του Δημοσίου και συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι οΠΑΘΕ Τμήμα Α/Κ Μεταμόρφωσης - Λόγγος.
(b) Νέα Τμήματα Δημοσίου (Ε.Π.):
(ί) Συνδετήριος Κλάδος του ΠΑΘΕ από Σχηματάρι έως Χαλκίδα (11 χλμ.),
(ii) Παράκαμψη Αγ. Κωνσταντίνου και Καμ. Βούρλων (20,25 χλμ.),
4.3 Αντικείμενο λειτουργίας, εκμετάλλευσης και συντήρησης
4.3.1 Σύμφωνα με το Άρθρο 4,1.1 το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί στον Παραχωρησιούχο το αποκλειστικό δικαίωμα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης με τηνεπιβολή και είσπραξη Διοδίων Τελών και με κάθε άλλη νόμιμη χρήση που αφορά αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των Χρηστών κατά τη διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης γιατο Έργο Παραχώρησης (ΕΠ).
4.3.2 Ως έργα του ΕΠ ορίζονται:
(1) Ο αυτοκινητόδρομος Ιονία Οδός χ.θ. - 0 + 158 έως και τον Α/Κ Εγνατία μέχρι τη στάθμη της παράπλευρης οδού/πεζόδρομου (SR) ή του φυσικού εδάφους αν δεν υπάρχει ηστάθμη της παράπλευρης οδού / πεζοδρόμου (SR), περιλαμβανομένων των πρανών μέχρι και την περίφραξη που προβλέπεται στο άρθρο 34.4 της ΕΣΥ.
(2) ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ από Α.Κ. Μεταμόρφωσης έως την Σκάρφεια μέχρι τη στάθμη της παράπλευρης οδού/πεζόδρομου (SR), ή του φυσικού εδάφους αν δεν υπάρχειη στάθμη της παράπλευρης οδού / πεζοδρόμου (SR), περιλαμβανομένων των πρανών μέχρι και την περίφραξη που προβλέπεται στο άρθρο 34.4 της ΕΣΥ
(3) Οι ανισόπεδοι κόμβοι (πλην του Α. Κ. Μεταμόρφωσης) με το δευτερεύον οδικό δίκτυο μέχρι την στάθμη των παραπλεύρων οδών (SR) αν υπάρχουν ή του φυσικούεδάφους περιλαμβανομένων των πρανών του σώματος των έργων μέχρι και την περίφραξη, καθώς επίσης και τα αναγκαία μήκη στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, όπως περιγράφονται στο Προσάρτημα 2.
(4) Τα Κέντρα Διοίκησης, Εκμετάλλευσης και Συντήρησης (ΚΕΣ), στις προβλεπόμενες από την παρούσα θέσεις,
(5) Οι Κατασκευές σε συμμόρφωση με τις Περιβαλλοντικές Απαιτήσεις.
(6) Οι γέφυρες ανισόπεδων διαβάσεων οδών, ακόμα και των οδών που ανήκουν στα Τ.Ε. καθ'όλο το μήκος τους συμπεριλαμβανομένων των μηκών που αντιστοιχούνστους τοίχους των ακροβάθρων και στις πλάκες πρόσβασης.
(7) Οι υφιστάμενοι και νέοι σταθμοί διοδίων καθώς και οποιοσδήποτε κτιριακός ή άλλος εξοπλισμός απαιτείται για την λειτουργία τους (κτίρια διοίκησης με τονπεριβάλλοντα τους χώρο, χοάνες διοδίων, νησίδες και θαλαμίσκοι, στέγαστρα, σήραγγες εξυπηρετήσεων κ.λ.π.).
(8) Οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).
Ειδικότερα για τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), τους σταθμούς διοδίων και τα Κέντρα Διοίκησης, Εκμετάλλευσης και Συντήρησης (ΚΕΣ), εφαρμόζονται οιδιατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 23 του ν. 2300/1995 (ΦΕΚ Α' 69) με τις ακόλουθες ειδικές ρυθμίσεις:
(ι) Ο Παραχωρησιούχος έχει λάβει υπόψη του με την Προσφορά του τις θέσεις των Κέντρων Εκμετάλλευσης και Συντήρησης και των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών που
περιλαμβάνονται στην ΕΣΥ.
(ii) Ο Παραχωρησιούχος δύναται να επιλέγει και μετά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης νέες θέσεις σταθμών διοδίων, οι οποίες θα εγκρίνονται σύμφωνα με τις διαδικασίεςέγκρισης μελετών της παρούσας Σύμβασης. Το δικαίωμα του Παραχωρησιούχου προς επιλογή νέων θέσεων σταθμών διοδίων ισχύει καθ' όλη την Περίοδο Παραχώρησης,σύμφωνα με τους όρους της παρούσας παραγράφου και του άρθρου 24 της παρούσας, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος τυχόν κατάργησης / μετακίνησης υφιστάμενωνσταθμών διοδίων, εφ' όσον όμως αυτή πληροί τις προϋποθέσεις και περιορισμούς του άρθρου 24, ως προς την Τιμή Διοδίων Τελών και εγκριθεί σύμφωνα με την παρούσα.
(9) Τα έργα απορροής ομβρίων υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας που αποσκοπούν στην εύρυθμη λειτουργία του ΕΠ περιλαμβανομένων και των φρεατίωνυδροσυλλογής και των τεχνικών έργων ομβρίων, έστω και αν κατασκευάζονται εκτός των ορίων αυτού.
(10) Οι αγωγοί και οι λοιπές εγκαταστάσεις παροχών/συνδέσεων Ο.Κ.Ω. προς τα έργα του ΕΠ,
(11) Οι Η/Μ εγκαταστάσεις των έργων του ΕΠ (ηλεκτροφωτισμός, τηλέφωνα ανάγκης, συστήματα και άλλες εγκαταστάσεις)
(12) Οι πινακίδες του συστήματος ελέγχου κυκλοφορίας / ενημέρωσης των οδηγών στον αυτοκινητόδρομο και στους Ανισόπεδους Κόμβους μέχρι και απόσταση 1 χλμ. απόαυτούς στο δευτερεύον οδικό δίκτυο.
(13) Το σύστημα είσπραξης Τελών Διοδίων.
(14) Το σύστημα επίβλεψης, ελέγχου και συλλογής περιβαλλοντικών στοιχείων και δεδομένων (π.χ. ρύπανσης, στάθμης θορύβου κ,λπ.).
(15) Το σύστημα καταμέτρησης κυκλοφορίας.
(16) Κάθε άλλο σύστημα και/ή υποσύσπιμα τηλεματικής (Α.Τ.Τ.) απαραίτητο για την καλή και ασφαλή λειτουργία του Έργου.
(17) Οποιαδήποτε άλλη κατασκευή/εγκατάσταση, για την οποία ο Παραχωρησιούχος θα είναι υπεύθυνος, τόσο για τη μελέτη - κατασκευή, όσο και για τη λειτουργία -εκμετάλλευση και συντήρηση αυτής σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση και τα Προσαρτήματα της.
4.3.3 Αντικείμενο που δεν παραχωρείται για λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση
Τα έργα για τα οποία ο Παραχωρησιούχος αναλαμβάνει με τηνπαρούσα Σύμβαση μόνο την υποχρέωση μελέτης, χρηματοδότησης, κατασκευής και εγγύησης κατά την ΠερίοδοΕγγύησης TE αποτελούν τα Τοπικά Έργα και είναι:
(1) Το δευτερεύον οδικό δίκτυο με όλο τον εξοπλισμό ασφαλείας ως εξής:
(ι) οι δευτερεύουσες οδοί των ανισόπεδων κόμβων εκτός του τμήματος αυτών που περιλαμβάνεται στο ΕΠ σύμφωνα με το Άρθρο 4.3.2.(1) και (2) αναφορικά με τα ΝέαΤμήματα Παραχωρησιούχου όπως αυτά ορίζονται στο Άρθρο 4.2.2 (a) και 4.2.3 (b),
(ii) οι παράπλευροι οδοί (S.R.) και όποιο άλλο δευτερεύον οδικό δίκτυο κατασκευαστεί σύμφωνα με το Βασικό Σχεδιασμό και τις προβλέψεις της ΕΣΥ,
(iii) το οδικό δίκτυο στις θέσεις του ΕΠ που θα απαιτηθεί να ανακατασκευαστεί για την διαμόρφωση σταθμών διοδίων, ΣΕΑ, ΚΕΣ και για λοιπές ανάγκες του ΕΠ.
(3) Τα κάθε είδους δίκτυα και εγκαταστάσεις που τοποθετούνται στα Τ.Ε. (ηλεκτροφωτισμός, αποχέτευση ακαθάρτων, έργα άρδευσης κλπ.).
(4) Οι κάθε είδους αγωγοί ή/και σωληνώσεις αναμονής διέλευσης και λοιπές εγκαταστάσεις δικτύων Ο.Κ.Ω. [δίκτυα αποχέτευσης (ομβρίων, ακαθάρτων), δίκτυα ύδρευσης,σωληνώσεις / φρεάτια διέλευσης αγωγών ΔΕΗ/ΟΤΕ, σωληνώσεις / φρεάτια διέλευσης αγωγών καυσίμου, αερίου κλπ.], ανεξάρτητα από το οδικό έργο (ΕΠ ή Τ.Ε.) στο οποίοκατασκευάζονται /εγκαθίστανται, με εξαίρεση τα έργα που προαναφέρθηκαν ως ανήκοντα στα έργα του ΕΠ.
4.4 Υποχρεώσεις Παραχωρησιουχου
4.4.1 Ο Παραχωρησιούχος αναλαμβάνει να εκτελέσει το Έργο
σύμφωνα με τους όρους της παρούσας και των Προσαρτημάτων της. Ειδικότερα, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, αναλαμβάνει αποκλειστικά με δαπάνες του και με δικό τουκίνδυνο, εκτός αν άλλως ορίζεται ρητά στην παρούσα:
(i) Να χρηματοδοτήσει το Έργο με ίδια και δανειακά κεφάλαια,
(ii) Να εκπονήσει όλες τις αναγκαίες έρευνες και Μελέτες.
(iii) Να εκτελέσει όλες τις Κατασκευές και όσες άλλες εργασίες συμβατικά απαιτούνται μέχρι και τη λήξη της Περιόδου Παραχώρησης,
(iv) Να λειτουργήσει το Έργο Παραχώρησης σε όλη τη διάρκεια της Περιόδου Λειτουργίας,
(ν) Να συντηρήσει το Έργο Παραχώρησης σε όλη τη διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης
(νί) Να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του Έργου Παραχώρησης κατά την Περίοδο Εγγύησης ΕΠ και των Τοπικών Έργων κατά τη διάρκεια της Περιόδου Εγγύησης ΤοπικώνΈργων (ΠΕΤε),
(νii) Να κατσβάλει το σύνολο των αμοιβών και εξόδων του Ανεξάρτητου Μηχανικού, σύμφωνα με το Παράρτημα 11.
(viii) Να παραδώσει το Έργο Παραχώρησης κατά τη λήξη της Περιόδου Παραχώρησης σε πλήρη λειτουργία σύμφωνα με τους όρους της παρούσας,
(ix) Να συνάψει και διατηρεί σε ισχύ τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές συμβάσεις
(χ) Να εκπαιδεύσει το προσωπικό του Δημοσίου στα καθήκοντα και στον χρόνο που προβλέπονται στην παρούσα,
(xi) Να ενημερώνει τους Χρήστες σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης,
(xii) Να διευκολύνει την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Δημοσίου καθ' όλη τη διάρκεια »σχύος της Σύμβασης Παραχώρησης.
(χίii) Να εγκαταστήσει σύστημα ποιοτικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας σε όλα τα στάδια μελέτης, κατασκευής, λειτουργίας, εκμετάλλευσης και συντήρησης του Έργου,το οποίο θα πιστοποιηθεί από κατάλληλο οίκο.
(χiν) Να προβαίνει στις Πληρωμές προς το Δημόσιο των ποσών που προσδιορίζονται καθ' ύψος και τρόπο καταβολής στο Αρθρο 25 της παρούσας
(χν) Να προσλάβει προ της Ημερομηνίας Έναρξης Περιόδου Λειτουργίας, για την κάλυψη των θέσεων εργασίας είσπραξης Διοδίων Τελών, κατά απόλυτη προτεραιότητα καιμέχρι σαράντα πέντε (45) άτομα (ή όσα τυχόν επιπλέον συμφωνήσουν το Δημόσιο και ο Παραχωρησιούχος):
a. προσωπικό προερχόμενο από τους εργαζόμενους στην εταιρεία Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας Α. Ε. που απασχολείτο σε αυτήν για τις πάγιες ανάγκες των Υφισταμένων Τμημάτων έως και τις 31-12-2004 και εξακολουθούσε να απασχολείται σε αυτήν κατά την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, καιεφ'όσον επιθυμούν να προσληφθούν στις θέσεις αυτές από τον Παραχωρησιούχο,
b. με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και όρους σύμφωνους με αυτούς που ισχύουν στις συμβάσεις εργασίας του αντίστοιχου προσωπικού του Παραχωρησιούχου.
(xvi) Να συνεργάζεται με τους φορείς που έχουν την ευθύνη κατασκευής, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του οδικού δικτύου που συνδέεται καθ'οιονδήποτε τρόπομε το Ε.Π.
(xvii) Να τοποθετήσει ευκρινείς πινακίδες τουλάχιστον σε κάθε μετωπικό σταθμό διοδίων (και ανά κατεύθυνση) στις οποίες να αναγράφεται ότι το Έργο χρηματοδοτείται απόπρογράμματα της Ε.Ε.
4.4.2 Εκτός αν άλλως ορίζεται στην παρούσα, η ευθύνη του Παραχωρησιούχου δεν αποδυναμώνεται, ούτε επιμερίζεται από συναινέσεις ή εγκρίσεις που παρέχει το Δημόσιοσύμφωνα με τους όρους της παρούσας Σύμβασης.
4.4.3 Η έννοια οποιασδήποτε συναίνεσης ή έγκρισης του Δημοσίου, που παρέχεται χωρίς παρατηρήσεις είναι - και μόνον - ότι το Δημόσιο δεν έχει αντίρρηση. Όταν η συναίνεση ή έγκριση παρέχεται με παρατηρήσεις, τότε οι παρατηρήσεις υποχρεώνουν τον Παραχωρησιούχο σε συμμόρφωση με αυτές σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσαΣύμβαση.
4.5 Υποχρεώσεις Δημοσίου
4.5.1 Το Δημόσιο αναλαμβάνει, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης:
(i) Να καταβάλει στον Παραχωρησιούχο το Συμβατικό Αντάλλαγμα,
(ii) Να εξασφαλίσει στον Παραχωρησιούχο σε όλη τη διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης, την αδιατάρακτη άσκηση του αποκλειστικού δικαιώματος Εκμετάλλευσης του Έργου Παραχώρησης,
(iii) Να παραδώσει στον Παραχωρησιούχο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Άρθρου 12 της παρούσας, τους Χώρους Εκτέλεσης του Έργου και τα σχετικά Δικαιώματα Πρόσβασηςκαι να διατηρήσει στη διάθεση του Παραχωρησιούχου για όλη τη διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης τους χώρους επί των οποίων θα κατασκευαστεί το Έργο Παραχώρησης.
(ίν) Να διευκολύνει, για λόγους εξοικείωσης και μέχρι την επίτευξη της Πρώτης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας, την πρόσβαση του Παραχωρησιούχου σε στοιχείασχετικά με τη λειτουργία των Υφισταμένων Τμημάτων (χώροι διοδίων, ΣΕΑ, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, στατιστικές, συμβάσεις μίσθωσης κ.λ.π.).
4.5.2 Το Δημόσιο αναλαμβάνει μόνο εκείνες τις συμβατικές οικονομικές υποχρεώσεις που αφορούν στο Έργο, για τις οποίες υπάρχει ρητή πρόβλεψη στην παρούσα Σύμβαση.
4.6 Ανταγωνισμός
Η εκ μέρους του Δημοσίου ή τρίτου προσώπου (περιλαμβανομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων παραχωρησιούχων):
(ι) κατασκευή και θέση σε λειτουργία έργων αυτοκινητοδρόμων ή οδών ταχείας κυκλοφορίας (όπως αυτοί ορίζονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,όπως αυτός ισχύει), πλην των αναφερομένων στο Αρθρο 4.7, που επηρεάζουν ουσιωδώς τον κυκλοφοριακό φόρτο και τα Έσοδα ή / και
(ii) μη επιβολή Διοδίων Τελών σε αυτοκινητόδρομους που αποδεδειγμένα λειτουργούν ανταγωνιστικά με το Έργο, ή επιβολή σε αυτούς Ανωτάτου Ορίου Διοδίων Τελών ανά χιλιόμετρο χαμηλότερου του 85% του Ανωτάτου Ορίου Διοδίων Τελών που προβλέπεται κατά μέσο όρο για το Έργο για την αντίστοιχη περίοδο, ή / και
(iii) επιβολή Ανωτάτου Ορίου Διοδίων Τελών σε αυτοκινητοδρόμους ή οδούς ταχείας κυκλοφορίας που συνδέονται άμεσα με το Έργο ανά χιλιόμετρο υψηλότερου κατά 15%τουλάχιστον του Ανωτάτου Ορίου Διοδίων Τελών που προβλέπεται κατά μέσο όρο για το Έργο για την αντίστοιχη περίοδο, ή / και
(iv) εκτροπή ή αποκλεισμός οδών που λειτουργούν ως προσβάσεις σε οιοδήποτε σημείο του Έργου ή / και
(ν) παροχή άδειας λειτουργίας ΣΕΑ σε απόσταση μικρότερη από τριάντα 30 χλμ. από τα προβλεπόμενα στην παρούσα ΣΕΑ, επί του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (εξαιρουμένουτου τμήματος Αθήνα - Κόρινθος και της Αττικής Οδού) ή επί του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65).
συνιστά Γεγονός Ευθύνης Δημοσίου.
4.7 Ανάπτυξη Συγκοινωνιακού Δικτύου της Ευρύτερης Περιοχής
Το Ελληνικό Δημόσιο δικαιούται να προγραμματίζει, μελετά και κατασκευάζει, χωρίς να γεννάται οποιαδήποτε υποχρέωση αποζημίωσης του Παραχωρησιούχου, τα κατωτέρωσυγκοινωνιακά έργα που αποτελούν τμήματα του Διευρωπαϊκού Δικτύου - TEN (Απόφαση No. 1692/967EC):
(ί) Η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, με Διόδια
Τέλη εντός των ορίων της παραγράφου 4.6 (iii),
(ii) Το Σιδηροδρομικό Δίκτυο Αθήνα - Ειδομένη
(iii) Η ανάπτυξη και ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, με ή χωρίς διόδια
(ιν) Ο οδικός άξονας Λαμίας - Αντίρριου, πλην της περιπτώσεως ανάπτυξης του ως αυτοκινητόδρομου, οπότε εφαρμόζεται το Αρθρο 4.6 (ϋ) της παρούσας.
(ν) Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Ε 65) με διόδια
και σύμφωνα με τους περιορισμούς του Άρθρου 4.6 (iii) της παρούσας.
4.8 Δημόσιες Συγκοινωνίες
4.8.1 Με τις διατάξεις της παρούσας δεν θίγεται το δικαίωμα του Δημοσίου να ορίζει τα εισιτήρια των Δημοσίων Συγκοινωνιών που εξυπηρετούν την άμεση και την ευρύτερηπεριοχή του Έργου, καθώς και το δικαίωμα του να επιβάλλει γενικούς περιορισμούς/ρυθμίσεις/μέτρα στην κυκλοφορία των επιβατικών ή/και άλλων κατηγοριών οχημάτων πουμπορούν να επηρεάσουν έμμεσα την ανάπτυξη ή μη των Δημοσίων Συγκοινωνιών.
4.8.2 Δεν γεννάται δικαίωμα του Παραχωρησιούχου για οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή χρηματική αποζημίωση, αν το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο της άσκησης του ανωτέρω δικαιώματος του, προκαλέσει μεταβολές στην επιλογή μέσου μετακίνησης, μεταβολές στο μέγεθος ή/και στη σύνθεση της κυκλοφορίας και τα στατιστικά χαρακτηριστικά τηςκαι τη διαχρονική εξέλιξη τους.
5. Νομοθετική Κύρωση της Σύμβασης - Έναρξη Παραχώρησης - Αποζημιώσεις - Περίοδος! Παραχώρησης
5.1 Νομοθετική κύρωση της Σύμβασης
5.1.1 Η παρούσα Σύμβαση θα κατατεθεί αττό το Δημόσιο στη Βουλή των Ελλήνων για την κύρωση της με νόμο.
5.1.2 Η ισχύς του κυρωτικού νόμου θα άρχεται δέκα ημέρες από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
5.2 Έναρξη Παραχώρησης
5.2.1 Η Έναρξη της Παραχώρησης τελεί υπό την αίρεση εκπλήρωσης σωρευτικά των ακόλουθων προϋποθέσεων:
(a) 11 της ψήφισης από την Βουλή των Ελλήνων του
νόμου με τον οποίο κυρώνεται η παρούσα Σύμβαση και της δημοσίευσης του κυρωτικού αυτού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (η «Ημερομηνία Δημοσίευσης»),μέχρι το πέρας του τετάρτου (4ου) μήνα από την υπογραφή της (εξαιρουμένης της περιόδου τυχόν διάλυσης της Βουλής και έως ότου λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλήη νέα Κυβέρνηση),
2. της έγκρισης, εντός της αυτής τετράμηνης προθεσμίας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τυχόν κρατικών ενισχύσεων που αποτελούν μέρος του Συμβατικού Ανταλλάγματος(άρθρα 87 έως 89 της Συνθήκης Ε.Ε.),
3. της υπογραφής από το Δημόσιο της Απευθείας Σύμβασης σύμφωνα με το Άρθρο 31.1.8 της παρούσας.
(b) καθώς και εντός προθεσμίας η οποία λήγει είκοσι (20) ημέρες από την Ημερομηνία Δημοσίευσης, αλλά όχι πριν από δέκα (10) ημέρες από την Έναρξη Ισχύος τουΚυρωτικού Νόμου:
(i) της ικανοποίησης όλων των όρων και προϋποθέσεων για την εκταμίευση ποσών βάσει των Καθορισμένων Δανειακών Συμβάσεων εκτός από τις αιρέσεις που αφορούν:
(1) στην κύρωση ίης Σύμβασης Παραχώρησης), και
(2) στην έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τυχόν κρατικών ενισχύσεων που αποτελούν μέρος του Συμβατικού Ανταλλάγματος,
όπως αυτό θα προκύπτει από έγγραφη βεβαίωση των Δανειστών (ή του εκπροσώπου τους),
(ii) Της πιστοποίησης, με τη διαδικασία του Άρθρου 7.1.5, της καταβολής από τους Αρχικούς Μετόχους της Δεσμευτικής Επένδυσης που συμφωνείται με το άρθρο 7.1.3 τηςπαρούσας και σύμφωνα με την κατανομή του Πίνακα 1 του Άρθρου 7.1.4.
(iii) της προσκόμισης από τους Αρχικούς Μετόχους δια του Παραχωρησιούχου της Εγγυητικής Επιστολής Δεσμευτικής Επένδυσης Μετόχων, σύμφωνα με το κείμενο πουσυμφωνείται στο Τμήμα 1 του Προσαρτήματος 1,
(iv) της κατάθεσης από τον Παραχωρησιοΰχο στο Δημόσιο της Εγγυητικής Επιστολής Καλής Εκτέλεσης Μελετών - Κατασκευών, σύμφωνα με το κείμενο που συμφωνείται στοΤμήμα 2 του Προσαρτήματος 1,
(ν) της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου του Παραχωρησιούχου σύμφωνα με το Άρθρο 9.1.2 (ϊ) της παρούσας,
(vi) της προσκόμισης, σύμφωνα με τους όρους του Άρθρου 21.7 της παρούσας, επικυρωμένων αντιγράφων των υπογεγραμμένων ασφαλιστικών συμβάσεων πουπροβλέπονται για την Περίοδο Μελετών -Κατασκευών, όπως αυτές συμφωνήθηκαν κατά την Περίοδο Οριστικοποίησης των Συμβατικών Εγγράφων.
υπό την επιφύλαξη των παρατάσεων που τυχόν θα συμφωνηθούν μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών με γραπτή συμφωνία που θα καταρτισθεί το αργότερο μέχρι την εκπνοήτης εκάστοτε προθεσμίας που παρατείνεται.
5.2.2 Η ημερομηνία κατά την οποία θα διαπιστωθεί και επιβεβαιωθεί εγγράφως από τα Συμβαλλόμενα Μέρη, σύμφωνα με το κείμενο που συμφωνείται στο Τμήμα 3 του Προσαρτήματος 1 της παρούσας, ότι έχει πληρωθεί το σύνολο των ανωτέρω προϋποθέσεων, αποτελεί την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης.
5.2.3 Με την εξαίρεση των ανωτέρω προθεσμιών που άρχονται από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης, σημείο αφετηρίας όλων των προθεσμιών πουαναφέρονται στην παρούσα Σύμβαση αποτελεί η Ημερομηνία Έναρξης της Παραχώρησης.
5.2.4 Στην περίπτωση που:
(a) 1. είτε η Σύμβαση δεν κυρωθεί με νόμο από την Βουλή των Ελλήνων και ο κυρωτικός νόμος δε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μέχρι το πέρας τουτέταρτου (4ου) μήνα από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης (εξαιρουμένης της περιόδου τυχόν διάλυσης της Βουλής και έως ότου λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τηΒουλή η νέα Κυβέρνηση),
2. είτε, εντός της αυτής τετράμηνης προθεσμίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εγκρίνει το σύνολο ή μέρος των τυχόν κραπκών ενισχύσεων που αποτελούν μέρος τουΣυμβατικού Ανταλλάγματος,
3. είτε, δεν υπογραφεί από το Δημόσιο, η τυχόν Απευθείας Σύμβαση σύμφωνα με το Άρθρο 31.1.8 της παρούσας,
(b) είτε, εντός της προθεσμίας του Άρθρου 5.2.1 (b) δεν έχουν ικανοποιηθεί από τον Παραχωρησιούχο οι εκεί προβλεπόμενες προϋποθέσεις,
και όλα τα ανωτέρω υπό την επιφύλαξη των παρατάσεων που τυχόν θα συμφωνηθούν μεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών σύμφωνα με το Άρθρο 5.2.1, η Σύμβαση Παραχώρησης θα λύεται αυτοδικαίως, θα παύει εφεξής να παράγει αποτελέσματα και, υπό την επιφύλαξη του Άρθρου 5.4, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα απαλλάσσονται από κάθετυχόν ευθύνη ή αξίωση αποζημίωσης έναντι αλλήλων.
5.3 Εντός τριάντα (30) ημερών από την έγγραφη ειδοποίηση του Δημοσίου προς τον Παραχωρησιούχο και πάντως όχι ενωρίτερα από τριάντα (30) ημέρες από ιψ ΗμερομηνίαΈναρξης Παραχώρησης, ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να καταβάλει στο Δημόσιο το ποσό των Ευρώ ενός εκατομμυρίου εξακοσίων χιλιάδων (€ 1.600.000,00) πουαντιπροσωπεύει τα χρηματικά βραβεία των διαγωνιζόμενων στο διαγωνισμό για την ανάθεση του Έργου των οποίων η προσφορά τυχόν κρίθηκε αρμοδίως ότι αξιολογήθηκε καικατατάχθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 26.3 της Διακήρυξης Β' Φάσης. Σε περίπτωση που ο Παραχωρησιούχος καθυστερήσει την καταβολή του ανωτέρω ποσού, το Δημόσιο δύναται να ζητήσει την ανάλογη κατάπτωση της Εγγυητικής Επιστολής Καλής Εκτέλεσης Μελετών - Κατασκευών.
5.4 Αποζημιώσεις
5.4.1 Στην περίπτωση που η Σύμβαση Παραχώρησης λυθεί σύμφωνα με την παράγραφο 5.2.4 (al και a2), το Δημόσιο:
(a) θα καταβάλει εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία λύσεως της Σύμβασης:
(ΐ) στον Παραχωρησιούχο αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου εννιακοσίων χιλιάδων Ευρώ (€ 1.900.000,00), και
(ii) στον Παραχωρησιούχο ή/και στον Ανάδοχο ατόκως και ύστερα από έγγραφο αίτημα τους, στο οποίο θα επισυνάπτονται τα επίσημα παραστατικά, όλες τις εύλογες άμεσεςδαπάνες που έκανε ο Ανάδοχος ή/και ο Παραχωρησιούχος από την ημερομηνία ανακήρυξης του ως Προσωρινού Ανάδοχου έως την ημερομηνία λύσης της Σύμβασης,
(b) θα επιστρέψει στον Παραχωρησιούχο την Ενδιάμεση Εγγυητική Επιστολή Καλής Εκτέλεσης και όσες άλλες εγγυητικές επιστολές έχει τυχόν προσκομίσει ο Παραχωρησιούχοςσύμφωνα με το Αρθρο 5.2.1 (b).
Πέραν των ανωτέρω, ο Παραχωρησιούχος ή/και ο Ανάδοχος δεν θα διατηρούν κατά του Δημοσίου οποιαδήποτε άλλη απαίτηση.
5.4.2 Για τους σκοπούς του Άρθρου 5.4.1 (a) (ii), ως εύλογες άμεσες δαπάνες θεωρούνται δαπάνες που καταβλήθηκαν από τον Παραχωρησιούχο ή/και τον Ανάδοχο για την προετοιμασία, οριστικοποίηση και υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης και όλων των άλλων συμβάσεων, εγγυητικών επιστολών και εγγράφων που καταρτίστηκαν,εκδόθηκαν ή συντάχθηκαν αντίστοιχα μέχρι την ημερομηνία λύσεως της Σύμβασης Παραχώρησης, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά και όλων των εύλογων εξόδων αναδοχής,και/ή αμοιβών δέσμευσης κεφαλαίων, ποινών ακυρώσεως - ματαίωσης χρηματοδότησης (breakage costs), καθώς και των αμοιβών και εξόδων των τεχνικών,χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων.
5.4.3 Στην περίπτωση που η Σύμβαση Παραχώρησης λυθεί σύμφωνα με την παράγραφο 5.2.4 (b), το Δημόσιο δικαιούται να ζητήσει την κατάπτωση της Ενδιάμεσης ΕγγυητικήςΕπιστολής Καλής Εκτέλεσης.
5.5 Περίοδος Παραχώρησης
Η Περίοδος Παραχώρησης αρχίζει από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης και λήγει, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων καταγγελίας που προβλέπονται στην παρούσα, τηναντίστοιχη ημερομηνία μετά από τριάντα (30) χρόνια.
5.6 Διάρκεια Ισχύος της Σύμβασης
Η Διάρκεια Ισχύος της Σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων λύσεως της λόγω καταγγελίας που προβλέπονταιστην παρούσα, μετά την πάροδο τριάντα δύο (32) ετών από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης.
5.7 Πρόδρομες Εργασίες
5.7.1 Ανά πάσα στιγμή μετά την υπογραφή της παρούσας και μέχρι την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης το Δημόσιο δικαιούται να ζητήσει από τον Παραχωρησιούχο, ναπροβεί σε Κατασκευές Περιόδου ΤΊ, όπως ενδεικτικά μελέτες και έρευνες σχετικές με το Έργο και σύνταξη των Εγχειριδίων Λειτουργίας και Συντήρησης Β' Φάσης, τις οποίες οΠαραχωρησιούχος έχει προσδιορίσει κατά αντικείμενο και κόστος στην Προσφορά του. Το κόστος των εργασιών αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πέντε στα εκατό (5%) τουΤιμήματος Μελετών-Κατασκευών της Προσφοράς. Ομοίως κατά το διάστημα αυτό το Δημόσιο, μετά από αίτημα του Παραχωρησιουχου, δικαιούται να επιτρέψει την πρόσβασητου στα στοιχεία του άρθρου 4.5.1 (ίν) της παρούσας.
5.7.2 Σε περίπτωση που επέλθει η Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης, ο Παραχωρησιούχος δεν δικαιούται οποιασδήποτε αμοιβής ή ανταλλάγματος για τις ως άνω Κατασκευές,δοθέντος ότι αυτές αποτελούν μέρος των Κατασκευών που σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση υποχρεούται να εκτελέσει ο Παραχωρησιούχος.
5.7.3 Σε περίπτωση που δεν επέλθει η Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης, ο Παραχωρησιούχος θα αποζημιωθεί για τις εν λόγω Κατασκευές ανάλογα με το ποσοστό εξ αυτών που έχει εκτελέσει και το κόστος τους που έχει προσδιορίσει για αυτές στην Προσφορά του.
6. Γνώση Συνθηκών του Έργου - Ανάληψη Κινδύνων
Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στην παρούσα ο Παραχωρησιούχος δηλώνει και αναγνωρίζει ότι:
6.1 Διερεύνηση
έχει ήδη διερευνήσει, λάβει υπόψη του, πλήρως κατανοήσει, αναλάβει και αποτιμήσει με την Προσφορά του και δεσμεύεται ως προς τους κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται με:
6.1.1 τη φύση των περιβαλλοντικών, κλιματολογικών, υδρολογικών, γεωλογικών, γεωφυσικών, τεκτονικών και γενικών συνθηκών οι οποίες επικρατούν στοΧώρο Εκτέλεσης του Έργου, τη φύση του εδάφους και του υπεδάφους, τη μορφή και τη φύση του Χώρου Εκτέλεσης του Έργου, τη φύση και τις ποσότητες των απαιτουμένων για την εκτέλεση των Κατασκευών υλικών και εργασιών, καθώς και τις συνθήκες κυκλοφορίας του Έργου (υφιστάμενης και προβλεπόμενης),
6.1.2 (ί) το βαθμό επάρκειας των μέσων και των δικαιωμάτων πρόσβασης προς και από το Χώρο Εκτέλεσης του Έργου, την διαθεσιμότητα υλικών από Ελληνικές και διεθνείςπηγές, τη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού, την ύπαρξη εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας στο Χώρο Εκτέλεσης του Έργου ή κοντά σ' αυτόν, την καταλληλότητα καιεπάρκεια του Χώρου Εκτέλεσης του Έργου για τις Προσωρινές και τις Μόνιμες Κατασκευές και, γενικότερα, όλους τους λοιπούς κινδύνους και τα λοιπά ενδεχόμενα που μπορείνα επηρεάσουν ή να θίξουν τον Παραχωρησιούχο και τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις του ως προς τη μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη θέση σε λειτουργία, την ολοκλήρωση, την συντήρηση και τη λειτουργία του Έργου Παραχώρησης και ως προς την επιβολή και είσπραξη Διοδίων Τελών, την μελέτη, την κατασκευή, τηχρηματοδότηση, την θέση σε λειτουργία και την ολοκλήρωση των Τοπικών Έργων, καθώς και κάθε άλλο δικαίωμα ή υποχρέωση του από ή σύμφωνα με τη παρούσα Σύμβαση,
(ii) τις θέσεις προσωρινής ή οριστικής απόθεσης προϊόντων εκσκαφής, τις μεταφορές, τη διάθεση, διαχείριση και αποθήκευση υλικών,
(iii) τις Προδιαγραφές, τεχνικές απαιτήσεις, όλους τους σχετικούς κανονισμούς, πρότυπα, πρακτικές, σχετική νομοθεσία (περιλαμβανομένης και αυτής στην οποία ρητάπαραπέμπει η παρούσα Σύμβαση),
6.1.3 τα χρηματοοικονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία όπως, ενδεικτικά, επιτόκια και πληθωρισμός,
6.1.4 τη διαθεσιμότητα και τους όρους χρηματοδότησης του Έργου,
6.1.5 τα κυκλοφοριακά στοιχεία,
6.1.3 το ισχύον φορολογικό καθεστώς,
6.1.7 κάθε άλλο στοιχείο που ενδέχεται να επηρεάσει την εκτέλεση του Έργου.
6.2 Στοιχεία
Όλα τα στοιχεία, περιλαμβανομένων και των σχετικών με την κυκλοφορία των οχημάτων και των γεωφυσικών και γεωτεχνικών στοιχείων και πληροφοριών, τα οποίααφορούν την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και το Χώρο Εκτέλεσης του Έργου και έχουν παρασχεθεί από το Δημόσιο ή για λογαριασμό του, έχουν δοθεί στον Παραχωρησιούχο για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς, χωρίς δηλαδή να περιέχουν οποιαδήποτε δήλωση ή εγγύηση ως προς την ακρίβεια ή την πληρότητα τους, και οΠαραχωρησιούχος πραγματοποίησε και οφείλει με δική του ευθύνη και δαπάνη να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε έρευνες ή συμπληρωματικές έρευνες έκρινε και κρίνει σκόπιμεςή αναγκαίες για την επαλήθευση ή/και συμπλήρωση τους.
6.3 Ο Παραχωρησιούχος δεν θα ευθύνεται για θετικές ή παρεπόμενες ή αποθετικές ζημίες που θα προκληθούν σε τρίτους από την ύπαρξη αυτού καθεαυτού του Έργου ή απότη λειτουργία και συντήρηση του ή των Κατασκευών ή οποιουδήποτε τμήματος αυτών ή από την εν γένει εκτέλεση του Έργου, εκτός αν αυτές οφείλονται σε υπαιτιότητα αυτού ή των οποιωνδήποτε προσώπων που χρησιμοποιεί για την εκτέλεση της Σύμβασης (περιλαμβανομένων του Ανεξάρτητου Μηχανικού), λόγω μη τήρησης τωνυποχρεώσεων του από την παρούσα.
6.4 Υφιστάμενα Τμήματα - Κίνδυνοι
Οι κίνδυνοι που αφορούν στις Κατασκευές στα Υφιστάμενα Τμήματα του Έργου κατανέμονται μεταξύ του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου σύμφωνα με τα οριζόμενα στονκατωτέρω Πίνακα 1 - Συνοπτική Κατανομή Κινδύνων Υφισταμένων Τμημάτων, όπως αυτός κατά περίπτωση εξειδικεύεται στην παράγραφο 6.5 της παρούσας.