ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΜΕΡΟΣ 7

22. Ανωτέρα Βία
22.1 Γεγονότα Ανωτέρας Βίας
Πα τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης, ο όρος "Γεγονός Ανωτέραςΰίάς* θα θεωρείται ότι σημαίνει:
(ί) όλα εκείνα τα γεγονότα ή περιστατικά ή οι συνέπειες αυτών που ευρίσκονται εκτός της σφαίρας ελέγχου ή επιρροής των Μερών και που δεν θα μπορούσαν να είχανπροβλεφθεί ή προληφθεί ή αποτραπεί ακόμα και με καταβολή ιδιαίτερης επιμέλειας εκ μέρους των Μερών, ή
(ii) οποιοδήποτε γεγονός ή περισταπκό για την επέλευση του οποίου δεν ευθύνεται κανένα από τα μέρη και το οποίο ο Παραχωρησιούχος δεν έχει την υποχρέωση σύμφωνα με την παρούσα να ασφαλίσει και δεν είναι πράγματι ασφαλισμένος, ή έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση ασφάλισης εν όλω ή εν μέρει σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθρου21.8.
22.2 Επέλευση
22.2.1 Σε περίπτωση κατά την οποία είτε ο Παραχωρησιούχος είτε το Δημόσιο ισχυρίζονται ότι έχουν εμποδιστεί ή καθυστερήσει στην εκπλήρωση οποιασδήποτε συμβατικήςτους υποχρέωσης λόγω Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, υποχρεούνται να ειδοποιήσουν εγγράφως ("Γνωστοποίηση Γεγονότος Ανωτέρας Βίας") τον αντισυμβαλλόμενο τους καιτον Ανεξάρτητο Μηχανικό (κατά την Περίοδο Μελετών - Κατασκευών) μόλις αυτό καταστεί πρακτικώς δυνατό, σε κάθε περίπτωση όμως όχι αργότερα από πέντε (5) ημέρεςαφότου υπέπεσε στην αντίληψη τους η επέλευση του Γεγονότος Ανωτέρας Βίας. Η Γνωστοποίηση Γεγονότος Ανωτέρας Βίας θα πρέπει να προσδιορίζει τις συνθήκες οι οποίεςσυνιστούν το Γεγονός Ανωτέρας Βίας, την πιθανολογούμενη διάρκεια και τις επιπτώσεις του (κατά το μέτρο που είναι ευλόγως προσδιορίσιμες) καθώς και τις υποχρεώσεις του θιγόμενου Μέρους, των οποίων την εκπλήρωση εμποδίζει ή καθυστερεί το Γεγονός Ανωτέρας Βίας.
22.2.2 Σε περίπτωση κατά την οποία ο αποδέκτης της Γνωστοποίησης Γεγονότος Ανωτέρας Βίας αμφισβητεί τη βασιμότητα της, οφείλει να ειδοποιήσει εγγράφως για τη αμφισβήτηση αυτή («Αμφισβήτηση Γεγονότος Ανωτέρας Βίας») το άλλο Μέρος (και τον Ανεξάρτητο Μηχανικό κατά την Περίοδο Μελετών-Κατασκευών) εντός επτά (7)ημερών από την ημερομηνία λήψης της Γνωστοποίησης Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, δηλώνοντας τους λόγους για τους οποίους αμφισβητεί την επέλευση ή/και πς συνέπειες τουΓεγονότος Ανωτέρας Βίας.
22.2.3 Εάν ούτε η Γνωστοποίηση Γεγονότος Ανωτέρας Βίας ούτε η Αμφισβήτηση Γεγονότος Ανωτέρας Βίας δεν έχουν ανακληθεί μέσα σε επτά (7) ημέρες από τηνημερομηνία λήψης της Αμφισβήτησης Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, το Δημόσιο ή ο Παραχωρησιούχος δικαιούνται να προσφύγουν στη διαδικασία επίλυσης διαφορών σύμφωνα μετο Άρθρο 33, εντός προθεσμίας δέκα τεσσάρων (14) ημερών από τη εκπνοή της ως άνω περιόδου των επτά (7) ημερών.
22.2.4 Εάν δεν αμφισβητηθεί η Γνωστοποίηση Γεγονότος Ανωτέρας Βίας και μόλις είναι πρακτικώς δυνατόν, το Δημόσιο και ο Παραχωρησιούχος θα συναντηθούν για να συζητήσουν το Γεγονός Ανωτέρας Βίας και τις συνέπειες του και, στο βαθμό που θα είναι τότε δυνατόν, να προσδιορίσουν τον αποτελεσματικότερο τρόπο για την συνέχιση τωνΚατασκευών ή της Λειτουργίας του Έργου, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες του Γεγονότος Ανωτέρας Βίας.
22.2.5 Σε περίπτωση που δεν μπορεί να προκύψει αμέσως αν το Γεγονός Ανωτέρας Βίας θα καταστεί Παρατεταμένο Γεγονός Ανωτέρας Βίας (όπως ορίζεται στο Άρθρο 22.5) τοΔημόσιο και ο Παραχωρησιούχος θα προβούν σε κάθε εύλογη ενέργεια για να συνεχίσουν το Έργο, με τη χρήση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων και πις τυχόν οφειλόμενηςαποζημίωσης του Δημοσίου.
22.3 Οικονομική Ευθύνη του Παρσχωρησιούχου
Με την επιφύλαξη του άρθρου 22.5:
(i) στο βαθμό που ο Παραχωρησιούχος δυνάμει του άρθρου 21, έχει ασφαλίσει το Έργο κατά των συνεπειών Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, αυτός θα φέρει τις οικονομικέςσυνέπειες του ανωτέρω Γεγονότος Ανωτέρας Βίας και μέχρι τα ποσά που είναι καταβλητέα σύμφωνα με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, συνυπολογιζομένης και της απαλλαγής πουτυχόν προβλέπεται σε αυτά. Επί πλέον και υπό την προϋπόθεση ότι από την επέλευση Γεγονότος Ανωτέρας Βίας επηρεάζεται η Κρίσιμη Διαδρομή του ΕγκεκριμένουΧρονοδιαγράμματος Περιόδου Μελετών - Κατασκευών, ο Παραχωρησιούχος θα δικαιούται παράτασης της επηρεαζόμενης προθεσμίας σύμφωνα με τα Άρθρα 26.2.1 (a) (ί), (ο) (ϊ) και (c) (i).
(ii) Ο Παραχωρησιούχος θα φέρει τις οικονομικές συνέπειες οποιουδήποτε Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, οι συνέπειες του οποίου στο Έργο οφείλονται στη μη τήρηση των Προδιαγραφών.
22.4 Οικονομική Ευθύνη του Δημοσίου
Με την επιφύλαξη του άρθρου 22,5, όλα τα Γεγονότα Ανωτέρας Βίας, εκτός από εκείνα που βαρύνουν τον Παραχωρησιουχο (και στο μέτρο που τον βαρύνουν) σύμφωνα με τοΆρθρο 22.3 (με την επιφύλαξη των όρων του Άρθρου 22.3 (ί)) που λαμβάνουν χώρα:
(Ί) κατά την Περίοδο Μελετών - Κατασκευών θεωρούνται ως Γεγονότα Καθυστέρησης και αποζημιώνονται από το Δημόσιο σύμφωνα με το Αρθρο 26.2,
(«) κατά την Περίοδο Λειτουργίας θεωρούνται ως Γεγονότα Ευθύνης του Δημοσίου και αττοζημιωνονται από το Δημόσιο σύμφωνα με τοΆρθρο 26.5.
22.5 Παρατεταμένο Γεγονός Ανωτέρας Βίας
22.5.1 "Παρατεταμένο Γεγονός Ανωτέρας Βίας" σημαίνει Γεγονός Ανωτέρας Βίας το οποίο διαρκεί ή οι επιπτώσεις του διαρκούν:
(ι) επί μία συνεχή περίοδο άνω των εννέα (9) μηνών, σε περίπτωση Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, που επέρχεται κατά την Περίοδο Τ1 και κατά των συνεπειών του οποίου οΠαραχωρησιούχος έχει ασφαλιστεί σύμφωνα με το Αρθρο 21.
(ii) επί μία συνεχή περίοδο άνω των τεσσάρων (4) μηνών, σε περίπτωση οιουδήποτε άλλου Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, που επέρχεται κατά την Περίοδο Τ1.
(iii) επί μία συνεχή περίοδο άνω των δώδεκα (12) μηνών, σε περίπτωση Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, που επέρχεται μετά την Ημερομηνία Πέρατος της Περιόδου Μελετών -Κατασκευών και κατά των συνεπειών του οποίου ο Παραχωρησιούχος έχει ασφαλιστεί, σύμφωνα με το Άρθρο 21.
(ίν) επί μία συνεχή περίοδο άγω των έξι (6) μηνών, σε περίπτωση οποιουδήποτε άλλου Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, που επέρχεται μετά την Ημερομηνία Πέρατος της ΠεριόδουΜελετών -Κατασκευών.
22.5.2 Σε περίπτωση οποιουδήποτε Παρατεταμένου Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, το Δημόσιο και ο Παραχωρησιούχος, εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της αντίστοιχης περιόδου των τεσσάρων (4), έξι (6), εννέα (9) ή δώδεκα (12) μηνών, που αναφέρονται στο Άρθρο 22.5.1, θα συναντηθούν για να αποφασίσουν κατά πόσο, ανάλογα με τιςμέχρι τότε συνέπειες του Γεγονότος Ανωτέρας Βίας και των απόψεων τους σχετικά με τις μελλοντικές συνέπειες, μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με τα πρόσθεταμέτρα αντιμετώπισης του Γεγονότος Ανωτέρας Βίας και συνέχισης της παρούσας Σύμβασης. Αν το Δημόσιο και ο Παραχωρησιούχος δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός τριάντα(30) ημερών, από το τέλος της εν λόγω περιόδου ή εντός τυχόν μεγαλύτερης προθεσμίας που θα συμφωνήσουν μεταξύ τους:
(i) στην περίπτωση του Αρθρου 22.3 (Η) το Παρατεταμένο Γεγονός Ανωτέρας Βίας, θα συνιστά Γεγονός Αθέτησης Πάραχωρησίούχου.
(ii) σε κάθε άλλη ττερίπτωση το Παρατεταμένο Γεγονός Ανωτέρας Βίας, θα συνιστά Γεγονός Αθέτησης Δημοσίου.
23. Λειτουργία του Έργου Παραχώρησης
23.1 Ημερομηνία Έναρξης Περιόδου Λειτουργίας
Η Ημερομηνία Έναρξης Περιόδου Λειτουργίας είναι η ημερομηνία που καθορίζεται στο Αρθρο 12.1.2 (ί).
23.2 Υποχρεώσεις του Πάραχωρησίούχου σχετικά με την Λειτουργία του Έργου Παραχώρησης
23.2.1 Ο Παραχωρησιούχος καθ' όλη τη διάρκεια της Περιόδου Λειτουργίας, είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις ελάχιστες απαιτήσεις λειτουργίας και συντήρησης που περιλαμβάνονται στην παρούσα Σύμβαση, στην ΕΣΥ και στα Εγχειρίδια Λειτουργίας και Επιθεώρησης και Συντήρησης και να παίρνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίζεται:
(i) η ασφαλής, εύρυθμη και σε υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης των Χρηστών λειτουργία του Έργου,
(ίί) η ομαλή και ανεμπόδιστη διεξαγωγή της κυκλοφορίας σε εικοσιτετράωρη βάση και επί 365 ημέρες το χρόνο, όπως προβλέπεται στο Εγχειρίδιο Λειτουργίας,
(iii) η άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση του σε έκτακτες ή / και επείγουσες καταστάσεις.
(ίν) Η ενημέρωση των Χρηστών σε θέματα ασφαλείας σηράγγων και η επίτευξη βελτιωμένης επικοινωνίας μεταξύ των αρμοδίων οργάνων των σηράγγων και των Χρηστώνπου ευρίσκονται μέσα σε αυτές. Η ενημέρωση αυτή θα πρέπει να εκτείνεται σε θέματα,, σωστής συμπεριφοράς των Χρηστών εντός των σηράγγων και ειδικότερα σε περιπτώσεις βλάβης οχημάτων, κυκλοφοριακής συμφόρησης, ατυχημάτων και πυρκαΐών αλλά και στην πληροφόρηση των Χρηστών για τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτουνοι σήραγγες.
23.2.2 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να ενεργεί καθ' όλη τη διάρκεια της Περιόδου Λειτουργίας κατά τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως:
(ί) την ασφάλεια των Χρηστών και των μη χρηστών (ατόμων και μεταφορικών μέσων) του Έργου που κυκλοφορούν, βρίσκονται ή εργάζονται στο Έργο ή στην περιοχή τουΈργου, τόσο υπό κανονικές συνθήκες (πρόληψη) όσο και σε περίπτωση περιστατικού,
(ii) την συστηματική επιθεώρηση και παρακολούθηση της απόδοσης όλων των συστημάτων και εγκαταστάσεων (αερισμού, φωτισμού,
πυρόσβεσης κ,λπ. κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας και την κατάλληλη προσαρμογή τους στο βαθμό που απαιτείται σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού,
(ίii) και η συμμόρφωση του συστήματος λειτουργίας και συντήρησης προς όλους τους κανόνες ασφαλείας, όπως ισχύουν ανά διαστήματα.
(iv) την ασφάλεια και αντοχή του Έργου στο χρόνο.
23.2.3 Ο Παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος σε περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων, όπως ενδεικτικά:
(ί) ατυχήματος ή οποιασδήποτε άλλης έκτακτης κατάστασης που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση,
(ii) διαπιστώσεως του κινδύνου επελεύσεως ατυχήματος ή τρομοκρατικής ενέργειας,
(iii) βλάβης δομικών στοιχείων τεχνικών έργων που επηρεάζουν τα έργα του Ε.Π.,
(ίν) επικινδύνων παραμορφώσεων του οδοστρώματος των έργων του Ε.Π.,
(ν) βλάβης στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του Ε.Π. που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Χρηστών ή των εργαζομένων στο Έργο,
(νΐ) οποιασδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Χρηστών ή των εργαζομένων στο Έργο,
να παίρνει κάθε μέτρο που είναι αναγκαίο και να παρέχει κάθε διευκόλυνση στις Αρμόδιες Αρχές να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους, ακόμη και αν τούτο έχει επιπτώσεις στα έσοδα από τα Διόδια Τέλη, προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας για τους Χρήστες, το Έργο και τους τρίτους.
23.2.4 Οποιοδήποτε σημαντικό περιστατικό ή ατύχημα συμβεί σπς σήραγγες του Έργου θα αποτελέσει αντικείμενο επεξηγηματικής έκθεσης που εκπονείται εντός ευλόγου χρόνου από τον Παραχωρησιούχο. Η έκθεση αυτή διαβιβάζεται στο Δημόσιο, στον Αρμόδιο Ασφαλείας και σπς Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης το αργότερο εντός μηνός από τηνσύνταξη της. Σε περίπτωση που έχει συνταχθεί έκθεση έρευνας όπου αναλύονται οι περιστάσεις του περιστατικού ή ατυχήματος ή τα συμπεράσματα που μπορούν να συναχθούναπό αυτό, ο Παραχωρησιούχος διαβιβάζει την έκθεση αυτή στο Δημόσιο, τον Αρμόδιο Ασφαλείας και τις Υπηρεσίες Εκτάκτου Ανάγκης το αργότερο εντός μηνός από την ημερομηνία που παρέλαβε την έκθεση.
23.2.5 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να παρέχει στους Χρήστες επαρκή πληροφόρηση και έγκαιρη προειδοποίηση για κάθε γεγονός που επηρεάζει την χρήση του Ε.Π.από αυτούς.
23.2.6 Ο Παραχωρησιούχος, λαμβάνοντας υπ' όψιν την οδηγία 2004/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την νομοθεσία σχετικά με την οδική μεταφορά επικινδύνων εμπορευμάτων, είναι υποχρεωμένος να εκπονήσει έγκαιρα, ώστε να είναι δυνατή η με δαπάνη του ενσωμάτωση των πορισμάτων της στηνμελέτη-κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου και ειδικότερα στο Εγχειρίδιο Λειτουργίας και στο Εγχειρίδιο Επιθεώρησης και Συντήρησης, Μελέτη ΑνάλυσηςΚινδύνων των Σηράγγων του Έργου η οποία θα αναφέρεται στις σήραγγες άνω των 500 μ. που κατασκευάζει ο Παραχωρησιούχος ή κατασκευάζονται από το Δημόσιο καιαποτελούν μέρος του Ε.Π.. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να εκπονηθεί από φρρέα ανεξάρτητο του Παραχωρησιούχου, με χρήση λεπτομερούς και επακριβούς μεθοδολογίας πουανταποκρίνεται στις βέλτιστες διατιθέμενες πρακτικές και να λάβει υπόψη της κατ' ελάχιστο όλους τους παράγοντες σχεδιασμού στις σήραγγες του Έργου που επηρεάζουν τηνασφάλεια, όπως ιδίως τα χαρακτηριστικά της προβλεπόμενης κυκλοφορίας, το μήκος των σηράγγων, τον τύπο της κυκλοφορίας και τη μορφή των σηράγγων καθώς και τον προβλεπόμενο αριθμό διελεύσεων βαρέων φορτηγών ανά 24ωρο, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η ειδική μελέτη σχετικά με την πρόσβαση στις σήραγγες του Έργου οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα εμπορεύματα, σε εφαρμογή της παραγρ. 3.7 του Παραρτήματος 1 της οδηγίας 2004/54/ΕΚ,
23.2.7 Εντός της πρώτης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας, ο Παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να διορίσει πρόσωπο ως Αρμόδιο Ασφαλείας των σηράγγων τουΕ.Π.
23.2.8 Ο Αρμόδιος Ασφαλείας θα έχει τα τουλάχιστον ακόλουθα καθήκοντα / αρμοδιότητες:
(i) επίβλεψη όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας της ασφάλειας των Χρηστών και των εργαζομένων στο Ε.Π.,
(ii) προγραμματισμό της οργάνωσης των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης και σχεδίων δράσης,
(iiί) προγραμματισμό, εφαρμογή και αξιολόγηση των εκτάκτων μέτρων,
(ίν) συμμετοχή στον καθορισμό των σχεδίων δράσης και εφαρμογής τυχόν νέων προδιαγραφών στις εγκαταστάσεις υποδομής,
(ν) εκπαίδευση του επιχειρησιακού προσωπικού,
(νΐ) επίβλεψη της συντήρησης και των επισκευών των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των σηράγγων του Έργου.
23.2.9 Ο Αρμόδιος Ασφαλείας μπορεί να ανήκει στο προσωπικό του Παραχωρησιούχου αλλά είναι ανεξάρτητος σε όλα τα θέματα trou σχετίζονται με την ασφάλεια τωνσηράγγων και δεν δέχεται οδηγίες από τον Παραχωρησιούχο για τα θέματα αυτά.
23.2.10 Το Δημόσιο ή οποιαδήποτε εξουσιοδοτημένη από αυτό Αρχή, π)ν οποία έχει προηγούμενα γνωστοποιήσει προς τον Παραχωρησιούχο, δικαιούται να διεξάγει τακτικές επιθεωρήσεις προκειμένου να εξασφαλίζει ότι οι σήραγγες του Έργου είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις της Σύμβασης. Το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών επιθεωρήσεων δενμπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη. Δραστηριότητα της κάθε επιθεώρησης μπορεί να είναι η διενέργεια Ασκησης Ετοιμότητας κατ' εντολή του Δημοσίου ή της ανωτέρω Αρχήςτην οποία ο Παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει.
23.2.11 Ο Παραχωρησιούχος, δια του Αρμόδιου Ασφαλείας είναι υποχρεωμένος, κατά τακτά χρονικά διαστήματα που θα προβλέπονται στο Εγχειρίδιο Λειτουργίας, να πραγματοποιεί Ασκήσεις Ετοιμότητας στο Έργο. Οι Ασκήσεις Ετοιμότητας διεξάγονται με συμμετοχή των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης και του σχετικού προσωπικού τουΠαραχωρησιούχου και πρέπει, κατά το δυνατόν να προγραμματίζονται σε ώρες μειωμένης κυκλοφορίας στο Έργο. Για το σκοπό εκτέλεσης των ανωτέρω ασκήσεων, οΠαραχωρησιοϋχος δύναται να διακόπτει τη λειτουργία του Έργου για τη χρονική1 περίοδο που προβλέπεται στο Εγχειρίδιο Λειτουργίας.
23.2.12 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να εξασφαλίσει:
(ΐ) με τη συνδρομή του Δημοσίου σε θέματα αδειοδότησης, την ύπαρξη συστήματος μετάδοσης ραδιοφωνικών συχνοτήτων εντός των σηράγγων με ειδικές συχνότητες γιαχρήσεις εκτάκτου ανάγκης,
(ii) εξοπλισμό των σηράγγων σε τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία συσκευών επικοινωνίας όπως αυτών της κινητής τηλεφωνίας. Σε περίπτωση που Χρήστηςκαλεί τον αριθμό 112 (ή όποιον άλλον αριθμό τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης που μπορεί να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα κατά την Περίοδο Παραχώρησης ή αποδοθεί ειδικάστον Παραχωρησιούχο για το συγκεκριμένο Έργο) από το κινητό του τηλέφωνο εντός της σήραγγας, ο Παραχωρησιούχος θα πρέπει καταβάλει κάθε εύλογη προσπάθεια για να εξασφαλίσει ότι θα ειδοποιείται πρώτος από τον παροχέα της κινητής τηλεφωνίας.
23.3 Διαθεσιμότητα του Έργου
23.3.1 Ο Παραχωρησιούχος οφείλει να συμμορφώνεται πάντοτε με τα Εγχειρίδια Λειτουργίας και Επιθεώρησης και Συντήρησης και να συντηρεί, να διατηρεί σε καλή λειτουργική κατάσταση και να ανανεώνει, να αντικαθιστά και να αναβαθμίζει, στο μέτρο που είναι εύλογα αναγκαίο, τα επί μέρους στοιχεία του Ε.Π. που επιδέχονται παρόμοιεςπαρεμβάσεις.
23.3.2 Εάν οποιαδήποτε προγραμματισμένη συντήρηση, επιδιόρθωση ή άλλες εργασίες καθιστούν αναγκαία τη διακοπή ή την αναστολή της χρήσης ολόκληρου του Ε.Π. ήμέρους αυτού, ή το κλείσιμο αυτών, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, ο Παραχωρησιούχος οφείλει να ενημερώσει προηγουμένως το Δημόσιο και τους Χρήστες. Ωςπρογραμματισμένες θεωρούνται οι εργασίες που προβλέπονται στο εγχειρίδιο Επιθεώρησης και Συντήρησης. Προκειμένου περί εργασιών που είναι αποτέλεσμα εκτάκτωνπεριστατικών, ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να ενημερώνει τους Χρήστες και το Δημόσιο το συντομότερο δυνατόν και με την κατά το δυνατόν ακριβέστερη ένδειξη περί τηςέκτασης και διάρκειας τους:
23.3.3 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να συντηρεί και έχει σε συνεχή λειτουργία όλα τα συστήματα / διατάξεις / συσκευές / εγκαταστάσεις ασφαλείας, ρύθμισης και ελέγχου της κυκλοφορίας, που απαιτούνται για τη λειτουργία του Έργου σε υψηλό και ασφαλές επίπεδο λειτουργίας και εξυπηρέτησης. Ειδικότερα:
(i) Ο Παραχωρησιούχος θα εκτελεί τη συντήρηση και θα λειτουργεί τα συστήματα, εγκαταστάσεις, κλπ. σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Εγχειρίδια Επιθεώρησης και Συντήρησης καιΛειτουργίας.
(ii) H διακοπή της λειτουργίας ενός συστήματος, εγκατάστασης κλπ. για συντήρηση θα προγραμματίζεται.
(iii) Η αιφνίδια διακοπή λειτουργίας ενός συστήματος, εγκατάστασης κλπ., λόγω βλάβης, θα αποκαθίσταται εντός του χρόνου που προδιαγράφεται στην Ε.Σ.Ϋ., τον Κ.Μ.Ε.και/ή την Τ.Σ.Υ. Για όσες περιπτώσεις δεν προδιαγράφονται θα ισχύει ο ελάχιστος δυνατός χρόνος.
23.3.4 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να προγραμματίζει το κλείσιμο λωρίδων κυκλοφορίας ή τον αποκλεισμό μέρους του οδοστρώματος κατά το δυνατόν σε περιόδουςκατά τις οποίες η προβλεπόμενη κυκλοφορία είναι μικρότερη από την κυκλοφοριακή ικανότητα της παραμένουσας σε κυκλοφοριακή χρήση διατομής. Ειδικότερα:
(ί) Το κλείσιμο των λωρίδων κυκλοφορίας, ή άλλοι συναφείς περιορισμοί της διατομής του οδοστρώματος για συντήρηση ή άλλους σκοπούς πρέπει να περιορίζονται στοελάχιστο και θα γίνονται μόνο κατόπιν σχετικής έγκρισης του Δημοσίου την οποία αυτό δε θα αρνείται ή καθυστερεί αδικαιολόγητα και η οποία θα θεωρείται ότι έχει δοθεί εάνπαρέλθει άπρακτη προθεσμία πέντε (5) ημερών από την υποβολή του αιτήματος. Ο Παραχωρησιούχος οφείλει να μεριμνά για την έγκαιρη λήψη των εγκρίσεων αυτών. Γιαέκτακτα περιστατικά δεν απαιτείται τέτοια έγκριση, απαιτείται όμως ενημέρωση του Δημοσίου και των Χρηστών το συντομότερο δυνατό και σύμφωνα με τα ΕγχειρίδιαΛειτουργίας και Επιθεώρησης και Συντήρησης.
(ii) Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να συνεργάζεται και να βοηθά τις αστυνομικές αρχές για τον έλεγχο της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια εκτάκτων περιστατικών.
(iiί) Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται σε συνεργασία και με τις οδηγίες του Δημοσίου να καταρτίσει σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στο Έργο ή άλλης έκτακτηςκατάστασης που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση μέσω της Λειτουργίας του Έργου, όπως:
αναστολή είσπραξης διοδίων, κλείσιμο του Έργου σε τμήματα αυτού (μικρά ή μεγαλύτερα) μεταξύ κόμβων στη μία ή και στις δύο κατευθύνσεις,
εκδήλωση πυρκαΐάς εντός σήραγγας,
κάθε άλλη κατάσταση που η αντιμετώπιση της θεωρείται δικαιολογημένα αναγκαία από το Ελληνικό Δημόσιο για την ασφάλεια των Χρηστών και την προστασία του Περιβάλλοντος.
23.3.5 Στο τέλος κάθε εξαμηνιαίας περιόδου, ο Παραχωρησιούχος πρέπει να παρέχει στο Δημόσιο έκθεση με όλες τις εργασίες επιθεώρησης, συντήρησης, επιδιόρθωσης καιτεχνικής βελτίωσης οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγουμένης περιόδου στο Ε.Π. Η έκθεση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει επίσης και το πρόγραμμαδραστηριοτήτων των δύο επομένων εξαμήνων.
23.3.6 Ο Παραχωρησιούχος θα παρέχει στο Δημόσιο την πρόσβαση στο Ε.Π. που απαιτείται ευλόγως από το Δημόσιο ώστε να δύναται να διεξάγει επιθεωρήσεις επί όλωντων ουσιωδών θεμάτων της λειτουργίας και συντήρησης του Ε. Π. για όλη τη διάρκεια της Περιόδου Λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και του ελέγχουτης απόδοσης του Παραχωρησιούχου σε σχέση με τις υποχρεώσεις του βάσει του παρόντος Αρθρου.
23.4 Αστυνόμευση του Έργου - Σχέδια Δράσης
23.4.1 Μετά την υπογραφή της Σύμβασης, ο Παραχωρησιούχος Οφείλει να έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ώστε έγκαιρα ναρυθμίσουν από κοινού, με σχετική συμφωνία, τις υπηρεσίες αστυνόμευσης και πυρόσβεσης του Έργου. Ο Παραχωρησιούχος θα εξασφαλίζει και θα συντηρεί με δικέςτου δαπάνες τον εξοπλισμό και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του απαραίτητου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προσάρτημα 2 της παρούσας {άρθρο 2.7.3). Κάθε άλλη δαπάνη σχεπκή με πιν αστυνόμευση και πυρόσβεση (όπως λ.χ. μισθοδοσίαπροσωπικού, καύσιμα κλπ.) βαρύνει το Δημόσιο.
23.4.2 Η συμφωνία αυτή θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και πάντως ένα μήνα πριν από την έναρξη της Περιόδου Λειτουργίας και Συντήρησης οποιουδήποτε τμήματος του ΕΠ. η δε συμφωνία αυτή θα έχει ρυθμιστικό χαρακτήρα χωρίς να δημιουργεί περαιτέρω υποχρεώσεις στον Παραχωρησιούχο, πέραν αυτών που προβλέπονται σταΕγχειρίδια Λειτουργίας και Συντήρησης.
23.4.3 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να εξασφαλίσει την τεχνική αστυνόμευση του Έργου (επιθεώρηση, επισήμανση και αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων,απομάκρυνση οχημάτων, λήψη μέτρων ενημέρωσης των Χρηστών, διαχείριση κυκλοφορίας και συνδρομή σης Αρμόδιες Αρχές) με δικό του προσωπικό και μέσα.
23.4.4 Η αστυνόμευση του Έργου από πιν Ελληνική Αστυνομία είναι ανεξάρτητη από την τεχνική αστυνόμευση του Παραχωρησιούχου, η οποία και διατηρεί πιν αυτοτέλεια της, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
23.4.5 Για τον σκοπό οργάνωσης της ανπμετώπισης ατυχημάτων ο Παραχωρησιούχος θα εκπονήσει Σχέδια Δράσης. Τα Σχέδια Δράσης αποτελούν μέρος του Εγχειριδίου Λειτουργίας.
23.4.6 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούκχι να καταρπσει αναλυτικά / λεπτομερειακά Σχέδια Δράσης για κάθε είδος / περίπτωση ατυχήματος. Τα Σχέδια Δράσης θα περιλαμβάνουν σαφείς οδηγίες για τις ενέργειες κάθε ατόμου / υπηρεσίας σε περίπτωση ατυχήματος, ή έστω και κινδύνου ατυχήματος ή οποιασδήποτε κατάστασης έκτακτηςανάγκης. Τα Σχέδια Δράσης θα αποτείνονται τόσο στο προσωπικό του Παραχωρησιούχου, όσο και στις εμπλεκόμενες άλλες Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης.
23.4.7 Τα Σχέδια Δράσης θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά και τα ακόλουθα:
(ί) Είδος/πλήθος κινητοποιουμένων (π.χ.
ασθενοφόρων, περιπολικών, πυροσβεστικών, κλπ.) μέσων και ομάδων προσωπικού κατά περίπτωση,
(ii) Είδος ομάδων διάσωσης, απεγκλωβισμού και τρόπους παροχής πρώτων βοηθειών,
(ίίί) Τρόπο / οδούς προσπέλασης ατόμων και μέσων στη θέση ατυχήματος.
(iv) Αναγκαίο εξοπλισμό για τις ανωτέρω ομάδες,
(ν) Διαίρεση του Έργου σε περιοχές ευθύνης των ομάδων
23.4.8 Τα Σχέδια Δράσης θα επικαιροποιούνται και εκσυγχρονίζονται από τον Παραχωρησιούχο, όπως εκάστοτε απαιτείται (π.χ. σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού τωνσυστημάτων τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης, ή μεταστέγασης των αρμοδίων Υπηρεσιών, ή εκσυγχρονισμού μέσων / υλικών πυρόσβεσης, βάσει της εμπειρίας που αποκτάταισταδιακά κλπ).
23.4.9 Τα Σχέδια Δράσης, όπως εκάστοτε επικαιροποιούνται τελούν υπό την έγκριση των εμπλεκόμενων Αρμοδίων Αρχών (και κυρίως των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης)και του Δημοσίου.
23.4.10 Τα επικαιροποιημένα Σχέδια Δράσης υποβάλλονται προς έγκριση στο Δημόσιο και στις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης. Η προθεσμία προς έγκριση ορίζεται σε τριάντα(30) ημέρες από την υποβολή τους. Σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, τα Σχέδια Δράσης τεκμαίρονται ως εγκριθέντα.
23.5 Εγχειρίδιο Λειτουργίας Ε.Π.
23.5.1 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να συντάξει και παραδώσει ένα λεπτομερές και πλήρες Εγχειρίδιο Λειτουργίας ΕΠ σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Προσαρτήματος 2 τηςπαρούσας, με τις οποιεσδήποτε επιρροές του στα έργα Τ.Ε., σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρούσα Σύμβαση.
23.5.2 Το Εγχειρίδιο Λειτουργίας πρέπει να περιλαμβάνει:
(a) τα Σχέδια Δράσης που αφορούν την λειτουργία του Ε.Π. που θα έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω, και
(b) λεπτομερείς διαδικασίες (που θα αναπτυχθούν σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της παρούσας Σύμβασης και, όπου αρμόζει, με τα Σχέδια Δράσης) για τη λειτουργία τουΕ.Π. και ιδίως όσον αφορά:
(i) τη διαχείριση και ρύθμιση της κυκλοφορίας και των περιορισμών της κυκλοφορίας,
(ii) τις διαδικασίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, περιλαμβανομένων, σε περίπτωση ατυχήματος, των διαδικασιών κλεισίματος λωρίδων κυκλοφορίας,
(iii) την ασφαλή λειτουργία του Ε.Π. και την ασφάλεια των Χρηστών, των υπαλλήλων του Παραχωρησισύχου και των επιτρεπομένων επισκεπτών του Ε.Π. σύμφωνα με τους Κανονισμούς Υγιεινής και Ασφάλειας,
(ίν) την επιβολή, είσπραξη, λογιστική ρύθμιση και καταγραφή διοδίων,
(ν) τη στελέχωση των σταθμών διοδίων,
(vi) τη διάταξη των σταθμών διοδίων,
(vîi) τις διαδικασίες αυτόματης αναγνώρισης οχημάτων.
(viii) τα πορίσματα της Μελέτης Ανάλυσης Κινδύνων Σηράγγων που υποχρεούται να εκπονήσει ο Παραχωρησιούχος.
23.5.3 Το Εγχειρίδιο Λειτουργίας, συντάσσεται και υποβάλλεται σε τρεις (3) Φάσεις, κατά προϊούσα λεπτομέρεια:
Α' Φάση: Αφορά στα Υφιστάμενα Τμήματα του Έργου και υποβάλλεται από τον Παραχωρησιουχο στον Ανεξάρτητο Μηχανικό εντός της πρώτης Αποκλειστικής ΤμηματικήςΠροθεσμίας, με κοινοποίηση αντιγράφου στο Δημόσιο.
Β'Φάση: Αφορά τα περαιωμένα Νέα Τμήματα Παραχωρησιούχου και είναι το Εγχειρίδιο της Α' Φάσης συμπληρωμένο για ης ανάγκες των Νέων Τμημάτων. Υποβάλλεται στον Ανεξάρτητο Μηχανικό με κοινοποίηση αντιγράφου στο Δημόσιο τουλάχιστον δύο (2) μήνες προ της προβλεπόμενης ημερομηνία έκδοσης της σχετικής Β.Π.Ε. της οποίας και αποτελεί μέρος.
Γ Φάση: Αφορά τα περαιωμένα Νέα Τμήματα Δημοσίου και είναι το Εγχειρίδιο της Β' Φάσης συμπληρωμένο για πς ανάγκες των Νέων Τμημάτων. Υποβάλλεται στον ΑνεξάρτητοΜηχανικό δύο (2) μήνες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης τους στον Παραχωρησιούχο με κοινοποίηση αντιγράφου στο Δημόσιο, και αποτελεί μέρος τουσχετικού Πρωτοκόλλου Παραλαβής Νέων Τμημάτων Δημοσίου.
23.5.4 Μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής του Εγχειριδίου Λειτουργίας Α\ Β' και Γ' Φάσης, ο Ανεξάρτητος Μηχανικός θα κοινοποιήσει στον Παραχωρησιούχο και το Δημόσιο την απόφαση του για την έγκριση ή μη του Εγχειριδίου Λειτουργίας.
23.5.5 Μέσα σε προθεσμία δέκα τεσσάρων (14) ημερών από την κοινοποίηση της ανωτέρω απόφασης του Ανεξάρτητου Μηχανικού, το Δημόσιο και ο Παραχωρησιούχοςμπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους στον Ανεξάρτητο Μηχανικό. Στην περίπτωση αυτή, ο Ανεξάρτητος Μηχανικός οφείλει εντός προθεσμίας επτά (7) ημερών από τηλήψη των παρατηρήσεων είτε να αποδεχτεί τις παρατηρήσεις είτε να εμμείνει στην αρχική του απόφαση.
23.5.6 Η απόφαση αυτή του Ανεξάρτητου Μηχανικού είναι οριστική και δεσμευτική, εκτός εάν και μέχρις ότου ανατραπεί από την Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών,κατόπιν προσφυγής του Δημοσίου ή του Παραχωρησιούχου κατά της απόφασης αυτής εντός προθεσμίας επτά (7) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της.
23.5.7 Σε περίπτωση που ο Ανεξάρτητος Μηχανικός δεν εγκρίνει το Εγχειρίδιο Λειτουργίας και το Δημόσιο ή ο Παραχωρησιούχος δεν έχουν υποβάλει αντιρρήσεις ως προςτην απόφαση αυτή ή σε περίπτωση που η Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών αποφασίσει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις έγκρισης του Εγχειριδίου Λειτουργίας, οΑνεξάρτητος Μηχανικός οφείλει να υποβάλει στον Παραχωρησιούχο και να κοινοποίησα στο Δημόσιο τις παρατηρήσεις του με τη μορφή καταγραφής των ελλείψεων και ναδώσει εντολή στον Παραχωρησιούχο να συμπληρώσει το Εγχειρίδιο Λειτουργίας. Μετά την εν λόγω συμπλήρωση, ο Παραχωρησιούχος μπορεί να υποβάλει εκ νέου το ΕγχειρίδιοΛειτουργίας προς έγκριση, οπότε θα εφαρμόζονται και πάλι οι διατάξεις του παρόντος Άρθρου.
23.5.8 Ο ΠαραχωρηοΊούχος οφείλει να εξασφαλίσει ότι το Εγχειρίδιο Λειτουργίας θα ενημερώνεται τακτικά από καιρό σε καιρό ώστε να απεικονίζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές εξελίξεις και κανονισμούς ασφάλειας.
23.5.9 Η έγκριση του Εγχειριδίου Λειτουργίας Β'Φάσης, αποτελεί τμήμα της διαδικασίας έκδοσης της Βεβαίωσης Περάτωσης Εργασιών της Περιόδου Μελετών -Κατασκευών(ΒΠΕ-π).
23.6 Εγχειρίδια Επιθεώρησης και Συντήρησης ΕΠ και Τ.Ε.
23.6.1 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να συντάξει και να παραδώσει λεπτομερή και πλήρη Εγχειρίδια Επιθεώρησης και Συντήρησης του Ε. Π. και των Τ.Ε> (τα «ΕγχειρίδιαΕπιθεώρησης και Συντήρησης», σύμφωνα με σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Προσαρτήματος 2 της παρούσας. Το Δημόσιο υποχρεούται να συνδράμει τον Παραχωρησιούχο,έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η έγκαιρη συνεργασία και συμφωνία των εμπλεκόμενων Αρμόδιων Αρχών στην σύνταξη και έγκριση των Εγχειριδίων Επιθεώρησης καιΣυντήρησης του Ε.Π.
23.6.2 Τα ΕγχειρΓδια Επιθεώρησης και Συντήρησης του ΕΠ και των TE πρέπει να περιλαμβάνουν:
(ι) τα Σχέδια Δράσης που έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τα ανωτέρω,
(ii) οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές για την επιθεώρηση, την καλή λειτουργία, τη συντήρηση, τους συνήθεις ελέγχους και την αποκατάσταση βλαβών,
(iii) τη διαδικασία και τους χρόνους εκτέλεσης των εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα Περιόδων Λειτουργίας και Τ3.
23.6.3 Τα Εγχειρίδια Επιθεώρησης και Συντήρησης ΕΠ και TE συντάσσονται και υποβάλλονται στον Ανεξάρτητο Μηχανικό από τον Παραχωρησιούχο, με κοινοποίηση στο Δημόσιο σε τρεις (3) φάσεις, κατά προϊούσα λεπτομέρεια και ακρίβεια και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Άρθρο 23.5.3.
23.6.4 Μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής των Εγχειριδίων Επιθεώρησης και Συντήρησης, ο Ανεξάρτητος Μηχανικός εγκρίνει το ΕγχειρίδιοΕπιθεώρησης και Συντήρησης και κοινοποιεί στο Δημόσιο την απόφαση του αυτή.
23.6.5 Μέσα σε προθεσμία δέκα τεσσάρων (14) ημερών από την κοινοποίηση της ανωτέρω απόφαστγ; του Ανεξάρτητου Μηχανικού, το Δημόσιο δικαιούται να υποβάλει τις παρατηρήσεις της στον Ανεξάρτητο Μηχανικό, με κοινοποίηση στον Παραχωρησιούχο. Στην περίπτωση αυτή, ο Ανεξάρτητος Μηχανικός οφείλει εντός προθεσμίας επτά (7)ημερών από την τελευταία κοινοποίηση είτε να αποδεχτεί τις παρατηρήσεις είτε να εμμείνει στην αρχική του απόφαση.
23.6.6 Η απόφαση αυτή του Ανεξάρτητου Μηχανικού είναι οριστική και δεσμευπκή, εκτός εάν είτε το Δημόσιο είτε ο Παραχωρησιούχος διαφωνούν με την απόφαση αυτή,οπότε θα ενημερώσουν αμέσως τον Ανεξάρτητο Μηχανικό και μπορούν μέσα σε προθεσμία επτά (7) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης αυτής του Ανεξάρτητου Μηχανικού να παραπέμψουν το ζήτημα στην Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών.
23.6.7 Σε περίπτωση που ο Ανεξάρτητος Μηχανικός δεν εγκρίνει τα Εγχειρίδια Επιθεώρησης και Συντήρησης και το Δημόσιο ή ο ΠαραχωρησιοΟχος δεν έχουν υποβάλει αντιρρήσεις ως προς την απόφαση αυτή ή σε περίπτωση που η Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών αποφασίσει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις έγκρισης τωνΕγχειριδίων Επιθεώρησης και Συντήρησης, ο Ανεξάρπιτος Μηχανικός οφείλει να υποβάλει στον Παραχωρησιουχο και να κοινοποιήσει στο Δημόσιο τις παρατηρήσεις του με τημορφή καταγραφής των ελλείψεων και να δώσει εντολή στον Παραχωρησιουχο να συμπληρώσει τα Εγχειρίδιο Επιθεώρησης και Συντήρησης. Μετά την εν λόγω συμπλήρωση, ο Παραχωρησιούχος μπορεί να υποβάλει εκ νέου τα Εγχειρίδια Επιθεώρησης και Συντήρησης προς έγκριση, οπότε θα εφαρμόζονται και πάλι οι διατάξεις του παρόντος
23.6.8 Οι διαδικασίες που περιγράφονται στο Εγχειρίδιο Λειτουργίας Ε.Π και στο Εγχειρίδια Επιθεώρησης και Συντήρησης του Ε. Π και των Τ. Ε πρέπει να είναι συμβατές,όπου αρμόζει, με το πρότυπο ISO 9001.
23.6.9 Ο Παραχωρησιούχος οφείλει να εξασφαλίσει ότι τα Εγχειρίδια Επιθεώρησης και Συντήρησης θα ενημερώνονται τακτικά από καιρό σε καιρό ώστε να απεικονίζουν τιςπιο σύγχρονες τεχνικές εξελίξεις και κανονισμούς ασφάλειας.
23.6.10 Η έγκριση του Εγχειριδίου Επιθεώρησης και Συντήρησης του Ε.Π. και των Τ.Ε., αποτελεί τμήμα της διαδικασίας έκδοσης της Βεβαίωσης Περάτωσης Εργασιών της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών.
23.7 Ευθύνη κατά το Χρόνο Εγγύησης Ε.Π.
Κατά τον Χρόνο Εγγύησης Ε.Π. {Περίοδος Τ3) ο Παραχωρησιούχος εγγυάται την καλή κατάσταση και λειτουργία του Ε.Π., έχε» την υποχρέωση και αποκαθιστά με δαπάνες τουβλάβες στο Ε.Π ή επιβαρύνεται με τη δαπάνη αποκατάστασης, σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση και τις ειδικότερες προβλέψεις του Εγχειριδίου Επιθεώρησης και Συντήρησηςκαι είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του σε ό,τι αφορά τα δομικά στοιχεία και τον εξοπλισμό του, δεν θα υποχρεούται όμως να αποκαθιστά βλάβες που έχουν προκληθεί από Ανωτέρα Βία (πλην της περιπτώσεως του Αρθρου 22.3 («)), από συνήθη φθορά ή από υπαιτιότητα του Δημοσίου ή προσώπων στα οποία το Δημόσιο τυχόν έχει αναθέσει τηλειτουργία ή/και συντήρηση του ΕΠ.
24. Εκμετάλλευση του Έργου Παραχώρησης
24.1 Σύστημα Είσπραξης και Διαχείρισης Διοδίων Τελών
24.1.1 Ο Παραχωρησιούχος οφείλει να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα είσπραξης και διαχείρισης διοδίων, το οποίο θα περιλαμβάνειτη δυνατότητα λογιστικής καταγραφής για κάθε μία κατηγορία διοδίων και οχημάτων.
24.1.2 Ο Παραχωρησιούχος δικαιούται να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει:
(ί) ανοικτό σύστημα διοδίων δηλαδή:
μόνο με μετωπικούς σταθμούς διοδίων,
με μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς διοδίων
(ii) κλειστό σύστημα διοδίων με πλήρη έλεγχο όλων των εισόδων - εξόδων του Ε.Π. που επιτρέπει την πλήρη εφαρμογή της αρχής του καθορισμού του καταβαλλόμενου απότον Χρήστη Διοδίου Τέλους ανάλογα με την διανυόμενη απόσταση.
24.1.3 Με δεδομένο το χαρακτήρα του Έργου και την υποχρέωση τήρησης των Αρχών Διαλειτουργικότητας του Διευρωπαϊκού Δικτύου, ο Παραχωρησιούχος θα πρέπει να μεριμνήσει για π] σταδιακή εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων με την υποχρέωση πάντως λειτουργίας και χειροκίνητης πύλης καταβολής διοδίων σε κάθε σταθμόδιοδίων.
Στην περίπτωση που ο Παραχωρησιούχος λειτουργεί ανοικτό σύστημα διοδίων, τότε θα πρέπει να εγκαταστήσει σε κάθε μετωπικό και πλευρικό σταθμό διοδίων μια τουλάχιστονπύλη ανά κατεύθυνση που θα λειτουργεί αδιαλείπτως με χειροκίνητο σύστημα καταβολής διοδίων.
Διευκρινίζεται ότι σε πλευρικούς σταθμούς διοδίων, το χειροκίνητο σύστημα καταβολής μπορεί να παρέχεται με δυνατότητα πληρωμής του αντιτίμου του Διοδίου Τέλους
μέσω συσκευής που θα δέχεται νομίσματα σε διάφορες αξίες του Eupto και η οποία θα μπορεί να επιστρέφει το τυχόν υπερβάλλον ποσό από το οφειλόμενο αντίτιμο (δίνει ρέστα). Η συσκευή αυτή θα πρέπει να τοποθετείται στη θέση όπου θα υπάρχει φυλάκιο με πλήρη εξοπλισμό για λειτουργία με εισπράκτορα, ώστε να είναι δυνατή η εναλλακτικήλειτουργία είσπραξης μέσω της συσκευής ή του εισπράκτορα σε έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. βλάβη της συσκευής, κυκλοφοριακή αιχμή κλπ.). Η συσκευή πρέπει να είναιεφοδιασμένη με μικροφωνική εγκατάσταση που, σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής του ανπτίμου, θα επιτρέπει την επικοινωνία του Χρήστη με το προσωπικό τουΠαραχωρησιούχου ώστε να επιλύεται τυχόν πρόβλημα εκτέλεσης της πληρωμής εντός δεκαλέπτου. Παράλληλα θα υπάρχει εγκατάσταση κλειστού συστήματος τηλεόρασης(CCTV) παρακολούθησης της εκτελούμενης πράξης πληρωμής. Σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι περιορισμοί για τις καθυστερήσεις σύμφωνα με το Άρθρο 24.1.6.
24.1.4 Το ηλεκτρονικό σύστημα είσπραξης Διοδίων Τελών που θα εγκατασταθεί σύμφωνα με το άρθρο 24.1.3 θα πρέπει κατ' ελάχιστο να είναι τεχνολογίας μικροκυμάτων5,8 GHz. (άρθρο 2 παρ. 1.γ οδηγίας 2004/52 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29/04/2004 - OJ L 124/124) ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την καθιέρωση ενιαίου εθνικού ή ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής διοδίων τελών.
24.1.5 (1) Ο Παραχωρησιούχος δύναται να επιλέξει ως συμπληρωματικό του συστήματος της παραγράφου 24.1.3 ή και, υπό τον περιορισμό του προτελευταίου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, κατ' αποκλειστικότητα, την εγκατάσταση πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης διελεύσεων και είσπραξης διοδίων μεελεύθερη ροή οχημάτων (χωρίς δρύφρακτο - Free Row system) που θα συνδυάζεται με σύστημα αναγνώρισης των πινακίδων κυκλοφορίας (license plate recognition) για την καταγραφή των παραβατών καταβολής Διοδίων Τελών. Στην περίπτωση της αποκλειστικής χρήσης της ελεύθερης ροής οχημάτων, ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται ναπροβλέψει και την εγκατάσταση των αναγκαίων διαδρόμων χειροκίνητης είσπραξης διοδίων σύμφωνα με την παράγραφο 24.1.3, ούτως ώστε να δύναται να εξυπηρετούνταιΧρήστες που δεν έχουν προμηθευτεί ηλεκτρονική συσκευή διέλευσης. Τα Έσοδα του Παραχωρησιούχου υπολογίζονται με βάση τις πραγματοποιηθείσες διελεύσεις.
(2) Το Δημόσιο θα συνδράμει τον Παραχωρησιούχο για τη χορήγηση σε αυτόν της απαιτούμενης άδειας χρήσης ηλεκτρονικών τεχνικών συσκευών για τη βεβαίωση της μηκαταβολής από Χρήστες του ισχύοντος Τέλους Διοδίου, από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (μη εφαρμοζόμενης όμως εν προκειμένω πις ρήτρας τηςπαραγράφου 14.3 πις παρούσας). Το Δημόσιο θα περιλάβει διάταξη στον Κυρωτικό Νόμο δυνάμει της οποίας:
(i) Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει χορηγηθεί στον Παραχωρησιούχο η άδεια της προηγούμενης παραγράφου, η βεβαίωση της μη καταβολής από Χρήστες του Τέλους Διοδίου,συνοδευόμενη από ευκρινή φωτογραφία του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος με επισημείωση του χρόνου διέλευσης και βεβαίωση Αρμόδιας Αρχής για τα στοιχεία τουυπόχρεου (την οποία αυτή είναι υποχρεωμένη να εκδίδει εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την κατάθεση της σχετικής αίτησης του Παραχωρησιούχου), αποτελεί πλήρηαπόδειξη για τη διέλευση του οχήματος χωρίς την καταβολή του Τέλους Διοδίου και για την υποχρέωση του κυρίου του οχήματος προς καταβολή του οφειλομένου τέλους καιτου 20πλασίου από αυτό ποσού, ως αστικής ποινής, και
(ii) Ο Παραχωρησιούχος, μετά από παρέλευση 15 ημερών από την ημερομηνία βεβαίωσης της μη καταβολής, εντός των οποίων ο υπόχρεος θα δικαιούται να καταβάλει τοοφειλόμενο τέλος με τον τρόπο που θα υποδείξει ο Παραχωρησιούχος, απαλλασσόμενος από κάθε άλλη επιβάρυνση, θα δικαιούται να ζητήσει και έκδοση διαταγής πληρωμής και για τα δύο αυτά ποσά με βάση την παραπάνω βεβαίωση.
Σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο δεν φέρει την ευθύνη της βεβαίωσης της μη καταβολής και της είσπραξης των ανωτέρω. Ειδικότερα η δαπάνη της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των ανωτέρω βαρύνει τον Παραχωρησιούχο, ο οποίος δεν δικαιούται να απαιτήσει από το Δημόσιο οποιαδήποτε αποζημίωση για τις ανωτέρω αιτίες, ούτε να απαιτήσει περαιτέρω ανάμιξη του Δημοσίου στα θέματα αυτά.
24.1.6 Ο Παραχωρησιούχος οφείλει να ελαχιστοποιήσει την ουσιώδη παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στο Έργο. Ειδικότερα, ο αριθμός των πυλών των σταθμών διοδίων που θα βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία πρέπει, για όλο το 24ωρο να είναι τόσος ώστε να μη δημιουργούνται ουρές αναμονής στις πύλες των σταθμών διοδίων πέραν των είκοσι (20) οχημάτων ανά πύλη για περισσότερες από δύο (2) ώρες ανά ημέρα, και για περισσότερες από δεκατέσσερις (14) ημέρες ανά μήνα,
24.1.7 Ο Παραχωρησιούχος οφείλει να εγκαταστήσει σύστημα αδιάλειπτης μέτρησης του κυκλοφοριακού φόρτου στο Ε.Π. (περιλαμβανομένων των κόμβων). Η καταμέτρηση θα γίνεται σε συνεχή βάση στους σταθμούς διοδίων κατά κατηγορία οχημάτων.
(i) Όλα τα οχήματα που νόμιμα απαλλάσσονται από τηνυποχρέωση καταβολής διοδίων τελών, θα καταμετρούνται ως ιδιαίτερη κατηγορία οχημάτων.
(ii) Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα, οι κατηγορίες οχημάτων θα είναι σε αντιστοιχία με πς κατηγορίες των εκάστοτε επιβαλλομένων Διοδίων Τελών, επιτρεπομένης πάντως της υποδιαιρέσεως μιας κατηγορίας για λόγους στατιστικούς.
24.1.8 Τα αρχεία των καταμετρήσεων πρέπει να είναι διαθέσιμα για έλεγχο από το Δημόσιο σε εύλογο χρόνο μετά από σχεπκή ειδοποίηση. Όλα τα πρωτογενή και επεξεργασμένα δεδομένα για τον κυκλοφοριακό φόρτο πρέπει να είναι διαθέσιμα για έλεγχο από το Δημόσιο. Ο Παραχωρησιούχος θα υποβάλλει όλα τα ως άνω δεδομένα στο Δημόσιο με ηλεκτρονικό τρόπο εντός δέκα (10) ημερών από το τέλος κάθε ημερολογιακού μήνα. Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται επίσης να γνωστοποιήσει έγκαιρα στοΔημόσιο τα πλήρη τεχνικά στοιχεία του συστήματος καταμέτρησης που σκοπεύει να εγκαταστήσει στο Έργο και να εξασφαλίσει με δαπάνες του την απ' ευθείας ηλεκτρονικήσύνδεση του Δημοσίου με το δικό του σύστημα καταμέτρησης. Περαιτέρω, το Δημόσιο δικαιούται να εγκαταστήσει με δικά του έξοδα το δικό του σύστημα καταγραφής τηςκυκλοφορίας, ο δε Παραχωρησιούχος υποχρεούται να διευκολύνει το Δημόσιο στην εγκατάσταση αυτή.
24.2 Διόδια Τέλη
24.2.1 Σύμφωνα με το Αρθρο 4.1.1 (ί), Παραχωρησιούχος έχει καθ* όλη τη διάρκεια της Περιόδου Λειτουργίας το αποκλειστικό δικαίωμα του δικαιώματος επιβολής και είσπραξης για ίδιο λογαριασμό, Διοδίων Τελών από τους Χρήστες του Έργου Παραχώρησης.
24.2.2 Λαμβανομένων υπόψη της δαπάνης ανάπτυξης του Έργου (υποδομής), της υποχρέωσης προστασίας του περιβάλλοντος και της αρχής του καθορισμού των ΔιοδίωνΤελών ανάλογα με την διανυόμενη από τον Χρήστη απόσταση, συμφωνούνται τα εξής:
(a) Ανώτατο Όριο Διοδίων Τελών (ΑΟΔΤ) :
Υπό την επιφύλαξη ειδικών ρυθμίσεων της παρούσας, η ανώτατη ανά χιλιόμετρο τιμή Διοδίων Τελών που ο Παραχωρησιούχος δικαιούται να επιβάλλει σε οχήματα πιςκατηγορίας 2 του Πίνακα του Αρθρου 24.4 μετά την ολοκλήρωση των Κατασκευών της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών ορίζεται σε αξία Ημέρας Τιμής Βάσης και προ ΦΠΑ σετέσσερα λεπτά του Ευρώ ανά χιλιόμετρο (0.04 €/χλμ,) για όλο το μήκος του ΕΠ.
Για πς υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων η ανώτατη ανά χιλιόμετρο χρέωση προκύπτει με εφαρμογή των συντελεστών αναγωγής του πίνακα του Αρθρου 24.4 επί τουαντίστοιχου ΑΟΔΤ.
Οι σταθμοί διοδίων (μετωπικοί ή πλευρικοί) σε κάθε ένα από τα υποτμήματα της επόμενης παραγράφου
24.2.2 (b) θα τίθενται σε λειτουργία και εκμετάλλευση μόνο εφ'όσον ολόκληρο το αντίστοιχο υποτμήμα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς χρήση. Κατ'εξαίρεση και εφ'όσον συγκεκριμένο υποτμήμα περιέχει Νέο Τμήμα Δημοσίου το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί προηγούμενα ή μέχρι και την ημερομηνία ολοκλήρωσης του Νέου Τμήματος
Παραχωρησιούχου που κατασκευάζεται στο υποτμήμα αυτό, ο Παραχωρησιουχος δικαιούται να λειτουργεί και εκμεταλλεύεται σταθμό διοδίων για το περαιωμένο μήκος τουυποτμήματος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτός προβλέπεται κατά τα κατωτέρω επί του περαιωμένου Νέου Τμήματος Παραχωρησιούχου
(b) Ανοικτό Σύστημα Διοδίων:
Στην περίπτωση υιοθέτησης ανοικτού συστήματος διοδίων ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να εγκαταστήσει μετωπικούς σταθμούς στους οποίους θα εισπράττονται ΤέληΔιοδίων για το μήκος του κάθε υποτμήματος του ΕΠ ως ακολούθως:
1. Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ - Τμήμα Α/Κ Μεταμόρφωσης - Σκάρφεια και Συνδετήριος Κλάδος Σχηματάρι-Χαλκίδα:
(i) Υποτμήμα χ.θ. 0+000 (Α/Κ Μεταμόρφωσης) - χ.θ. 51+000 (Σχηματάρι): θέση σταθμού διοδίων στη θέση του υφιστάμενου σταθμού διοδίων Αφιδνών,
(ii) Υποτμήμα χ.θ. 51+000 (Σχηματάρι) -χ.θ, 108+000 (Α/Κ Μαρτίνου): θέση σταθμού διοδίων στην χ.θ 90+000,
(iii) Υποτμήμα χ,θ 108+000 (Α/Κ Μαρτίνου) - χ.θ. 169+800 (Σκάρφεια): θέση σταθμού διοδίων μεταξύ Α/Κ Αρκίτσας -Α/Κ Λόγγου.
(ίν) Συνδετήριος Κλάδος χ.θ. 0+000 (Σχηματάρι) - χ.θ. 11+500 (Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας): θέση σταθμού διοδίων μεταξύ Α/Κ Σχηματαρίου - Α/Κ Βαθύ.
2. Αυτοκινητόδρομος Ιονία Οδός:
(ί) Υποτμήμα χ.θ. 0+000 (Αντίρριο) - χ.θ. 46+000 (Α/Κ Χαλικίου): θέση σταθμού διοδίων μεταξύ Α/Κ Κλόκοβας - Α/Κ Μεσολογγίου, υπό τον πρόσθετο περιορισμό ότι ομετωπικός σταθμός διοδίων θα εγκατασταθεί μετά τον ημικόμβο Κλόκοβας προκειμένου η χρήση του αυτοκινητόδρομου αποκλειστικά από και προς Αντίρριο μέχρι ή απόαντίστοιχα τον ημικόμβο αυτό να μην υπόκειται σε Τέλη Διοδίων. Ειδικότερα δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση πλευρικών σταθμών στους Α/Κ Κλόκοβας και Α/Κ Ρίζας.
(ii) Υποτμήμα χ.θ. 46+500 (Α/Κ Χαλικίου) -χ. θ. 101+000 (Α/Κ Αμφιλοχίας): θέση σταθμού διοδίων μεταξύ Α/Κ Αγγελόκαστρου - Α/Κ Φυτειών,
(iii) Υποτμήμα χ.θ. 101+000 (Α/Κ Αμφιλοχίας) - χ.θ. 146+500 (Α/Κ ΦιλΓππιάδας): θέση σταθμού διοδίων μεταξύ Α/Κ Αμφιλοχίας - Α/Κ Αρτας,
(ίν) Υποτμήμα χ.θ. 146+500 (Α/Κ Φιλιππιάδας) - χ.θ. 196+000 (Ιωάννινα): θέση σταθμού διοδίων μεταξύ Α/Κ Γοργόμυλου -Α/Κ Αβγού.
3. Με την επιφύλαξη του Άρθρου 24.2.4 και των περιορισμών της παρούσας παραγράφου 24.2.2, ο Παραχωρησιούχος δικαιούται να εγκαταστήσει πλευρικούς σταθμούςδιοδίων σε όποιες θέσεις κρίνει κατάλληλες. Στους πλευρικούς σταθμούς διοδίων η τιμή του Διοδίου Τέλους θα υπολογίζεται ως εξής:
(ί) Έξοδος από τον αυτοκινητόδρομο:
[Το υπερβάλλον μήκος από το μήκος χρέωσης του προηγούμενου Μετωπικού Σταθμού] Χ ΑΟΔΤ.
(II) Είσοδος στον αυτοκινητόδρομο:
[Το υπερβάλλον μήκος από το μήκος χρέωσης του επόμενου Μετωπικού Σταθμού] Χ ΑΟΔΤ.
4. Η επιβολή Διοδίων Τελών σε πλευρικούς σταθμούς που βρίσκονται εντός του μήκους χρέωσης ενός μετωπικού σταθμού επιτρέπεται μόνο για τις μετακινήσεις που δενχρεώνονται στον υπόψη μετωπικό σταθμό.
5. Στα οχήματα που εισέρχονται - εξέρχονται στο ΕΠ από εισόδους - εξόδους ανισόπεδων κόμβων στους οποίους δεν έχουν εγκατασταθεί πλευρικοί σταθμοί διοδίων και μέχρι την εφαρμογή κλειστού συστήματος διοδίων ή και την εγκατάσταση πλευρικών σταθμών διοδίων, επιτρέπεται να μην επιβάλλονται Διόδια Τέλη για χρησιμοποίηση τμημάτων του Έργου στα οποία δεν μεσολαβεί μετωπικός σταθμός.
6. Σε όλη την Περίοδο Λειτουργίας ο Παραχωρησιούχος έχει το δικαίωμα να προτείνει με σχετική μελέτη, που θα εγκριθεί σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, τυχόν επιπλέον θέσεις ανάπτυξης σταθμών διοδίων που θα εξασφαλίζουν βελτιστοποίηση της ορχής της ανάλογης προς τη διανυόμενη απόσταση χρέωσης.
(C) Κλειστό Σύστημα Διοδίων:
Στην περίπτωση υιοθέτησης κλειστού συστήματος διοδίων, και με την επιφύλαξη των όρων των παραγρ. 24.2.2 (a) (τελευταίο εδάφιο) και 24.2.2 (b) 2 (0, στο σύνολο ή μέροςτου Ε.Π., ο Παραχωρησιούχος δικαιούται κατά την κρίση του να εγκαταστήσει σταθμούς διοδίων με την προϋπόθεση ότι οι Χρήστες θα καταβάλλουν Διόδια Τέλη μόνο για τοδιανυόμενο μήκος διαδρομής.
24.2.3 (a) Από την Ημερομηνία Έναρξης Περιόδου Λειτουργίας και μέχρι την επίτευξη της δεύτερης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας του Άρθρου 18.2.2, οΠαραχωρησιούχος δικαιούται να επιβάλει σε κάθε υφιστάμενο σταθμό διοδίων επί του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ Τμήμα Μεταμόρφωση -Σκάρφεια, Διόδια Τέλη σε τιμές 1/1/2005και για οχήματα της κατηγορίας 2 του Πίνακα 5, μέχρι Ευρώ ένα και είκοσι πέντε λεπτά (€ 1,25) ανά κατεύθυνση ή, σε περίπτωση εισπράξεως Διοδίων Τελών στη μία μόνοκατεύθυνση Ευρώ δύο και πενήντα λεπτά (€ 2,50), περιλαμβανομένου και στις δύο περιπτώσεις του ΦΠΑ. Η υπολογισμός των Διοδίων Τελών των λοιπών κατηγοριώνοχημάτων θα γίνεται με χρήση των συντελεστών αναγωγής του Πίνακα 5.
(b) Από την επίτευξη της δεύτερης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας του Αρθρου 18.2.2, το Ανώτατο Όριο Διοδίων Τελών στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ ΤμήμαΜεταμόρφωση -Σκάρφεια θα είναι 0,025 Ευρώ / χιλιόμετρο (προ ΦΠΑ) σε τιμές Ημέρας Τιμής Βάσης. Το αυτό ύψος διοδίου ανά χιλιόμετρο θα εφαρμοστεί και στο τμήμαΣυνδετήριος Κλάδος Σχηματάρι - Χαλκίδα μετά την παράδοση του στον Παραχωρησιούχο.
(c) Από την επίτευξη της τρίτης Αποκλειστικής Τμημαπκής Προθεσμίας το Ανώτατο Όριο Διοδίων Τελών στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ Τμήμα Μεταμόρφωση - Σκάρφεια καιΣυνδετήριος Κλάδος Σχηματάρι - Χαλκίδα θα είναι 0,03 Ευρώ / χιλιόμετρο (προ ΦΠΑ) σε τιμές Ημέρας Τιμής Βάσης,
(d) Από την συμπλήρωση έξι (6) μηνών από την επίτευξη της τρίτης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας του Αρθρου 18.2.3, το Ανώτατο Όριο Διοδίων Τελών στοναυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ Τμήμα Μεταμόρφωση - Σκάρφεια και Συνδετήριος Κλάδος Σχηματάρι - Χαλκίδα θα είναι 0,04 Ευρώ / χιλιόμετρο (προ ΦΠΑ) σε τιμές Ημέρας Τιμής Βάσης,
(θ) Από την επίτευξη της τέταρτης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας του Άρθρου 18.2.4, το Ανώτατο Όριο Διοδίων Τελών στον αυτοκινητόδρομο Ιονία Οδός ΤμήμαΑντίρριο -Αγρίνιο (περιλαμβανομένου και του ολοκληρωμένου τμήματος της Παράκαμψης Αγρινίου κα» του σχετικού Νέου Τμήματος Δημοσίου, εφ'όσον αυτό έχει παραδοθείστον Παραχωρησιούχο) ή /και σε περαιτέρω Νέα Τμήματα Παραχωρησιούχου που έχουν ολοκληρωθεί, θα είναι 0,025 Ευρώ / χιλιόμετρο (προ ΦΠΑ) σε τιμές Ημέρας Τιμής Βάσης,
(f) Από την συμπλήρωση δώδεκα (12) μηνών από την επίτευξη της τέταρτης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας του Αρθρου 18.2.4, το Ανώτατο Όριο Διοδίων Τελώνστον αυτοκινητόδρομο Ιονία Οδός Τμήμα Αντίρριο - Νότιο άκρο Παράκαμψης Αγρινίου ή /και σε περαιτέρω Νέα Τμήματα Παραχωρησιούχου που έχουν ολοκληρωθεί ή /και σεΝέα Τμήματα Δημοσίου που έχουν παραδοθεί στον Παραχωρησιούχο, θα είναι 0,03 Ευρώ / χιλιόμετρο (προ ΦΠΑ) σε τιμές Ημέρας Τιμής Βάσης,
(g) Από την συμπλήρωση είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την επίτευξη της τέταρτης Αποκλεισπκής Τμηματικής Προθεσμίας του Αρθρου 18.2.4, το Ανώτατο Όριο ΔιοδίωνΤελών στον αυτοκινητόδρομο Ιονία Οδός (για όσα Νέα Τμήματα Παραχωρησιούχου ή/και Δημοσίου έχουν ολοκληρωθεί ή αντίστοιχα παραδοθεί στον Παραχωρησιούχο), θα είναι0,04 Ευρώ / χιλιόμετρο (προ ΦΠΑ) σε πμές Ημέρας Τιμής Βάσης, και
(h) Μετά το Πέρας της Περιόδου Μελετών -Κατασκευών το Ανώτατο Όριο Διοδίων Τελών στον αυτοκινητόδρομο Ιονία Οδός θα είναι 0,04 Ευρώ / χιλιόμετρο (προ ΦΠΑ) σετιμές Ημέρας Τιμής Βάσης.
24.2.4 a. Υπό την επιφύλαξη των ρυθμίσεων του παρόντος Άρθρου, ο Παραχωρησιούχος, εντός έξι (6) μηνών από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης υποχρεούται να συντάξει ειδική κυκλοφοριακή μελέτη προκειμένου να προσδιορίσει αποκλειστικά και μόνο τον αριθμό, τις ακριβείς θέσεις των σταθμών διοδίων (μετωπικών καιπλευρικών) και το ύψος των Διοδίων Τελών σε κάθε σταθμό διοδίων. Η μελέτη αυτή δύναται να επικαιροποιείται σε όλη τη διάρκεια της Περιόδου Λειτουργίας.
b. Ο Παραχωρησιούχος, σε συνεννόηση με τους εγκατεστημένους Αναδόχους στα Νέα Τμήματα Δημοσίου, δικαιούται να κατασκευάζει στα τμήματα αυτά τους προβλεπόμενουςαπό την ανωτέρω μελέτη σταθμούς διοδίων, όπως επίσης και να εκτελεί εργασίες εγκατάστασης των απαραίτητων δικτύων για τη λειτουργία - διοίκηση του Ε.Π.
24.2.5 Από της εφαρμογής του πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος της παραγράφου 24.1.3, η χρέωση Διοδίων Τελών θα είναι αποκλειστικά ανάλογη με την διανυόμενη απόσταση,
24.2.6 Με την επιφύλαξη του Ανώτατου Ορίου Διοδίων Τελών, των συντελεστών αναγωγής του Αρθρου 24.4 και των λοιπών περιορισμών του Άρθρου 24.2.7, ο Παραχωρησιούχος δικαιούται να καθορίζει κατά την κρίση του το ύψος των Διοδίων Τελών και ενδεικτικά να το διαφοροποιεί εντός χρονικών περιόδων έτους, μηνός,εβδομάδας ή και 24ώρου.
24.2.7 Οι ανωτέρω διαφοροποιήσεις των Διοδίων Τελών τελούν υπό τους ακόλουθους περιορισμούς:
(i) οιαδήποτε διαφοροποίηση των Διοδίων Τελών πρέπει να είναι ανάλογη προς τον επιδιωκόμενο στόχο.
(ii) μέγιστη επιτρεπόμενη διαφοροποίηση εντός μιας χρονικής περιόδου, πλην 24ώρου: Λόγος ανωτάτης τιμής προς κατώτατη μέχρι 1,5.
(iii) μέγιστη επιτρεπόμενη διαφοροποίηση εντός του 24ώρου: Λόγος ανωτάτης τιμής προς κατώτατη μέχρι 2.
24.2.8 Τα Ανώτατα Όρια Διοδίων Τελών υπόκεινται σε ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Η αναπροσαρμογή θα γίνεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε ημερολογιακούέτους, βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτής όπως αυτός καταρτίζεται και δημοσιεύεται για την 30Π Σεπτεμβρίου του προηγούμενου της αναπροσαρμογής έτους, με χρήση τουακόλουθου τύπου:
ΑΟΔΤn=ΒΤxΔΤΚn-1
ΔΤΚβάσης
Όπου:
ΑΟΔΤn = το ΑΟΔΤ το οποίο δικαιούται να εισπράξει ο Παραχωρησιούχος για τη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων κατά το ημερολογιακό έτος η,
ΒΤ = το ΑΟΔΤ για την ίδια κατηγορία οχημάτων
όπως αυτό προσδιορίζεται από το Αρθρο 24.3.1 και σε αξίες 1ης Ιανουαρίου 2003,
ΔΤΚn-1 = ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για το μήνα Σεπτέμβριο του προηγούμενου από το ημερολογιακό έτος n έτους,
ΔΤΚβάση = ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για το μήνα Σεπτέμβριο 2002
n = το ημερολογιακό έτος
24.2.9 Ο Παραχωρησιούχος δικαιούται να αναπροσαρμόζει τα Τέλη Διοδίων (υπό την επιφύλαξη των εφαρμοζόμενων ανώτατων ορίων που αναφέρονται στο Άρθρο 24.2), από και μετά την 1η Ιανουαρίου κάθε ημερολογιακού έτους και υποχρεούται να γνωστοποιεί στο Δημόσιο και να δημοσιοποιεί στους Χρήστες τη σκοπούμενη αναπροσαρμογή τωνΤελών Διοδίων τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν την εφαρμογή τους. Επίσης, σε περίπτωση αύξησης ή μείωσης του ποσοστού ΦΠΑ, ο Παραχωρησιούχος δύναται να αναπροσαρμόζει αντίστοιχα τα τέλη διοδίων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δύναται να υπερβεί προ ΦΠΑ τα ανώτατα όρια που καθορίζονται βάσει του Άρθρου 24.2.
24.3 Απαγόρευση Εισόδου στο Ε.Π.
24.3.1 Η χρήση του Ε.Π. απαγορεύεται:
(ί) κατ' ανάλογη εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως αυτός κυρώθηκε με το Ν. 2696/1999 (ΦΕΚ Α' 57), η κυκλοφορία πεζών,εφίππων, ζώων, ποδηλάτων, ζωήλατων οχημάτων και γενικά οχημάτων τα οποία δεν κινούνται με κινητήρα, ως και μηχανοκίνητων οχημάτων τα οποία εξ υπολογισμού ή εκ κατασκευής ή εξ άλλης αιτίας δεν μπορούν να αναπτύξουν σε οριζόντια οδό ταχύτητα μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων την ώρα.
(iv) ειδικά για τις σήραγγες του Έργου, σε οχήματα που σύμφωνα με τη Μελέτης Ανάλυσης Κινδύνων Σηράγγων, πρέπει να αποκλειστούν από τη χρήση
TOUÇ.
24.3.2 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να:
(ί) τοποθετήσει ευκρινή και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις σήμανση με τις ανωτέρω απαγορεύσεις, σε ικανή απόσταση από τις προσβάσεις του Ε.Π.
(ii) ενημερώσει τους Χρήστες έγκαιρα και πάντως κατά το τελευταίο δίμηνο προ της προβλεπόμενης Ημερομηνίας Έναρξης Λειτουργίας, για τις ανωτέρω απαγορεύσεις.
24.4 Κατηγορίες Οχημάτων - Συντελεστές Αναγωγής
24.4.1 Η κατηγοριοποίηση των οχημάτων και οι σχετικοί συντελεστές αναγωγής του ΑΟΔΤ ανά κατηγορία οχημάτων, συμφωνούνται ως ακολούθως:

ΠΙΝΑΚΑΣ 5
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ ΔΙΟΔΙΩΝ ΤΕΛΩΝ
Κατηγορία
Ονομασία
Περιγραφή
Συντελεστής Αναγωγής
1
Δίκυκλα,τρίκυκλα

0,70
2
Ελαφρά οχήματα
Οχήματα με ή χωρίς
ρυμουλκούμενοκαιύψος
μέχρι 2,20μ.
1,00
3
Φορτηγά,
λεωφορεία και
άλλα οχήματα
με λιγότερους
αττό τέσσερις(4)
άξονες
Οχήματα με ή χωρίς
ρυμουλκούμενο μεδύο ή
τρεις άξονες καιύψος
μεγαλύτερο από 2,20μ.
2,50
4
Φορτηγά και άλλα οχήματα μετέσσερις (4)
ή
περισσότερους
άξονες
Οχήματα με ή χωρίς
ρυμουλκούμενο με
τέσσερις ήπερισσότερους
άξονες και ύφος μεγαλύτερο από 2,20μ.
3,50
24.4.2 Οι ακόλουθες κατηγορίες Χρηστών ατταλλάσσονται αττό την υποχρέωση καταβολής Διοδίων Τελών:
(ί) Οχήματα ταυ προσωπικού του Δημοσίου που ασκεί εποπτεία * επίβλεψη της εκτέλεσης της Σύμβασης, εφ' όσον μετακινούνται για το σκοπό αυτό,
(ίί) Οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας,
(ίίί) Οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος,
(ΐν) Οχήματα των Ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων,
(ν) Ασθενοφόρα,
(νΐ) Οχήματα του προσωπικού του Παραχωρησιούχου και του Κατασκευαστή, εφ' όσον μετακινούνται για το σκοπό εκτέλεσης της Σύμβασης.
24.4.3 Ο Παραχωρησιούχος θα έχει καθ' όλη τη διάρκεια της Περιόδου Λειτουργίας και Συντήρησης το αποκλειστικό δικαίωμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών - Σ.Ε.Α, τόσο των εν λειτουργία όσο και των προς κατασκευή.
25. Πληρωμές προς το Ελληνικό Δημόσιο - Επίτευξη Πραγματικής Απόδοσης Δεσμευτικής Επένδυσης
25.1 Πληρωμές προς το Δη μόσιο
25.1.1 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να καταβάλε» Πληρωμές προς το Δημόσιο, οι οποίες θα προκύπτουν από την εφαρμογή ποσοστών επί των Εσόδων κατά την ΠερίοδοΠαραχώρησης μετά την Ημερομηνία Πέρατος της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών, σύμφωνα με τα παρακάτω οριζόμενα::
(i) Πα κάθε έτος της Περιόδου Παραχώρησης μετά τη λήξη της εκτιμώμενης Περιόδου Μελετών Κατασκευών ορίζεται ένα όριο Εσόδων (Ri όπου i=2012 έως 2037),εκπεφρασμένο σε τιμές Ημέρας Τιμής Βάσης όπως φαίνεται στον κατωτέρω Πίνακα 6.
(ii) Εάν τα έσοδα Β του έτους ΐ, όπου [=2012 έως 2037, είναι χαμηλότερα ή ίσα του ορίου Ri σε τρέχουσες τιμές, ήτοι Ri χ Δί για το αντίστοιχο έτος, όπου Δι είναι ο λόγος τουΔείκτη Τιμών Καταναλωτή στο τέλος του έτους i προς το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της 31.12.2002, η Πληρωμή προς το Δημόσιο (ΠΔ) που ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται νακαταβάλε» προσδιορίζεται ως εξής:
ΠΔ = ΕίχΡ/
(ίίi) Εάν τα έσοδα του έτους i, Ei, είναι υψηλότερα του ορίου Ri, όπως αυτό ορίστηκε παραπάνω για το αντίστοιχο έτος, η Πληρωμή προς το Δημόσιο (ΠΔ) που οΠαραχωρησιούχος υποχρεούται να καταβάλει προσδιορίζεται ως εξής:
ΠΔ=Ri x Δi x Pi +(Ei -Ri x Δi)x min(75%,Pix[1+(Ei-Ri x Δi)]
Ri x Δi
(ίν) Ειδικά για την πρώτη και την τελευταία περίοδο υπολογισμού, οι πληρωμές των εδαφίων 25.1.1.2 και 25.1.1.3. υπολογίζονται ως εξής:
Εάν για το έτος ί, Ει <= b χ Ri χ Δι, τότε η Πληρωμή προς το Δημόσιο υπολογίζεται βάσει του τύπου:
ΠΔ = Ei x Ρi
Εάν για το έτος ί, Ei > b x Ri x Δi, τότε η Πληρωμή προς το Δημόσιο υπολογίζεται βάσει του τύπου:
ΠΔ =b x Ri x Δi x Pi +(Ei – b x Ri x Δi)x min(75%,Pi x[1+(Ei- b x Ri x Δi)]
b x Ri x Δi
Οπου:
Εi είναι τα Έσοδα το έτος «ί»
i είναι το έτος υπολογισμού με έτος 1 το 2012, έτος 2 το 2013 K.O.K.,
b είναι ένας συντελεστής εξομάλυνσης που λαμβάνει την τιμή «a/365» την πρώπ) περίοδο υπολογισμού (μετά την Ημερομηνία Πέρατος της Περιόδου Μελετών - Κατασκευώνμέχρι την 31/12 του ίδιου ημερολογιακού έτους), την τιμή «(365 - a)/365» την τελευταία περίοδο υπολογισμού της Παραχώρησης,
a ο αριθμός των ημερών από την Ημερομηνία Πέρατος της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών μέχρι το τέλος του ίδιου ημερολογιακού έτους (31/12),
Σημειώνεται ότι με την εξαίρεση της πριίττης και της τελευταίας περιόδου υπολογισμού, οι περίοδοι υπολογισμού ξεκινούν από την 01/01 κάθε έτους και τελειώνουν την 31/12του ίδιου έτους. Η πρώτη περίοδος υπολογισμού των Πληρωμών προς το Δημόσιο άρχεται από την επόμενη ημέρα της λήξεως της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών, η δε τελευταία περίοδος τελειώνει με τη λήξη της Περιόδου Παραχώρησης.
Ρi είναι τα ποσοστά που προσδιορίσθηκαν στην Προσφορά και παρατίθενται στο Άρθρο 25.1.2.
25.1.2 Τα ποσοστά Pf όπως αυτά ορίσθηκαν στην Προσφορά και απαιτούνται για την εφαρμογή του ανωτέρω τύπου, περιλαμβάνονται στον κατωτέρω Πίνακα 6:

ΠΙΝΑΚΑΣ 6
ΕΤΗΣΙΑ ΟΡΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Περίοδος
Οροι Εσόδων για τον υπολογισμό Πληρωμών προς το Δημόσιο (Ri)
R, (Ποσοστά Υπολογισμού Πληρωμών προς το Δημόσιο)
2012
130.000.000
0%
2013
133,000,000
65,710493%
2014
135,500,000
81,90%
2015
138,500,000
78,37%
2016
142,000,000
77,68%
2017
145,500,000
78,22%
2018
149,000,000
77,81%
2019
152,500,000
74,84%
2020
155,000,000
77,72%
2021
157,500,000
79,43%
2022
160,000,000
82,56%
2023
163,000,000
85,90%
2024
165,500,000
87,00%
2025
168,500,000
87,98%
2026
171,000,000
88,47%
2027
174,000,000
90,03%
2028
177,000,000
92,93%
2029
180,000,000
93,69%
2030
183,000,000
93,82%
2031
186,000,000
92,29%
2032
189,000,000
93,00%
2033
192,500,000
93,00%
2034
195,500,000
93,00%
2035
199,000,000
93,00%
2036
202,000,000
93,00%
2037
205.500,000
93,00%
Σε περίπτωση που η Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης επέλθει μετά την 1/1/2007, το ανωτέρω πρόγραμμα ποσών και ποσοστών θα μετατεθεί, αντίστοιχα με τη μετάθεση τηςΗμερομηνίας Έναρξης της Παραχώρησης. Στην περίπτωση αυτή το όριο Εσόδων του έτους 2037 θα χρησιμοποιηθεί (εφ' όσον απαιτηθεί) για τον υπολογισμό της Πληρωμής προςτο Δημόσιο για το τελευταίο ημερολογιακό έτος της Περιόδου Παραχώρησης με εφαρμοζόμενο ποσοστό αυτό που προβλέπεται για το αμέσως προηγούμενο έτος (Ρ»3β).
Σε περίπτωση που η Περίοδος Μελετών Κατασκευών ολοκληρωθεί προ της Συνολικής Προθεσμίας Περιόδου Μελετών - Κατασκευών, ο Παραχωρησιούχος ουδεμία υποχρέωσηκαταβολής Πληρωμής προς το Δημόσιο φέρει για το διάστημα από πιν ημερομηνία έκδοσης της Βεβαίωσης Περάτωσης Εργασιών Περιόδου Μελετών -Κατασκευών έως και τηνσυμπλήρωση της Συνολικής Προθεσμίας Περιόδου Μελετών - Κατασκευών. Στην περίπτωση που η Συνολική Προθεσμία της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών παραταθείσυνεπεία Γεγονότος Καθυστέρησης, η εκ μέρους του Παραχωρησιούχου υποχρέωση καταβολής Πληρωμής προς το Δημόσιο άρχεται από την επομένη ημέρα της συμπλήρωσηςτης συμβατικά προβλεπόμενης Συνολικής Προθεσμίας της Περιόδου Μελετών -Κατασκευών, μη συνυπολογιζομένων των παρατάσεων της. Ωστόσο για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων που θα δικαιούται ο Παραχωρησιούχος για τις ζημίες ττου ενδέχεται να υποστεί στην περίπτωση που το Γεγονός Καθυστέρησης αποτελεί και Γεγονός ΕυθύνηςΔημοσίου θα ληφθούν υπόψη οι Πληρωμές προς το Δημόσιο που τυχόν προκύπτουν από την εφαρμογή των ποσοστών που αντιστοιχούν στο διάστημα για το οποίο υπολογίζεταιη αποζημίωση.
25.1.3 Εντός τριάντα (30) ημερών από το τέλος κάθε περιόδου υπολογισμού των Πληρωμών προς το Δημόσιο, ο Παραχωρησιούχος θα παρέχει στο Δημόσιο πλήρη στοιχείααναφορικά με τα Έσοδα για την εν λόγω χρονική περίοδο (σύμφωνα και με τα ειδικότερα οριζόμενα στο Άρθρο 25.3) και, κατ' εφαρμογή των ποσοστών Pi που αναφέρονταιστον ανωτέρω πίνακα 6, οφείλει να καταβάλει σε ειδικό λογαριασμό που θα του έχει γνωστοποιήσει το Δημόσιο τα ποσά που προκύπτουν σύμφωνα με το Άρθρο 25.1.1.
25.1.4 Σε περίπτωση που το Δημόσιο διαφωνεί με τους υπολογισμούς του Παραχωρησιουχου ως προς το ποσό της Πληρωμής προς το Δημόσιο, θα στέλνει σχετική ειδοποίηση εντός δέκα τεσσάρων (14) ημερών από την κοινοποίηση των στοιχείων του ανωτέρω Άρθρου 25.1.3 με την οποία θα του γνωρίζει το ποσό που ο Παραχωρησιούχοςοφείλει να καταβάλει. Σε περίπτωση που ο. Παραχωρησιούχος αμφισβητεί τους υπολογισμούς του Δημοσίου υποχρεούται να καταβάλει το ποσό που εκείνος υπολόγισε στοΔημόσιο εντός πέντε (5) ημερών από τη λήψη της ανωτέρω ειδοποίησης.
25.1.5 Οποιαδήποτε διαφορά ως προς το Οψος των Εσόδων ή των Πληρωμών προς το Δημόσιο παραπέμπεται εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από το τέλος κάθε ετήσιας περιόδου προς επίλυση στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η εν λόγω προθεσμία, ο υπολογισμός του Δημοσίου θεωρείται οριστικός.
25.1.6 Η μη υποβολή, εκ μέρους του Παραχωρησιουχου, εντός της προθεσμίας του Άρθρου 25.1.3, των στοιχείων αναφορικά με τα Έσοδα με σκοπό τον υπολογισμό των ποσών των Πληρωμών προς το Δημόσιο αποτελεί Γεγονός Αθέτησης Παραχωρησιουχου. Σε περίπτωση που εντός δώδεκα]μηνών (12) από το τέλος κάθε ετήσιας περιόδουαναφοράς ο Παραχωρησιούχος δεν έχει καταβαλει στο Δημόσιο τα ποσά των Πληρωμών προς το Δημόσιο, το Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να εισπράξει το εν λόγω ποσό απότην Εγγυητική Επιστολή Λειτουργίας και Συντήρησης. Συνολική καθυστέρηση πέραν των 36 μηνών στις καταβολές των ποσών των Πληρωμών προς το Δημόσιο συνιστάΓεγονός Αθέτησης Παραχωρησιουχου.
25.2 Υποχρεώσεις Παραχωρησιουχου σε Περίπτωση Επίτευξης Πραγματικής Απόδοσης επί Δεσμευτικής Επένδυσης
25.2.1 Ο Συμβατικός Εσωτερικός Δείκτης Αποδοτικότητας της Δεσμευτικής Επένδυσης Παραχωρησιουχου (TRIIRRnapax)» συμφωνείται με την παρούσα ως Πραγματική Απόδοση Δεσμευτικής Επένδυσης ίση με δώδεκα στα εκατό (12%). Εάν, εντός διαστήματος είκοσι ένα (21) ημερών από την ημερομηνία που ο Παραχωρησιούχοςπαρέδωσε στο Δημόσιο τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρονται στο Άρθρο 25.3, οποιοσδήποτε από τους Συμβαλλόμενους επιδώσει ειδοποίηση στην οποία δηλώνει ότι κατά τοοικονομικό έτος στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία αυτά, έχει επιτευχθεί ο Συμβατικός Εσωτερικός Δείκτης Αποδοτικότητας της Δεσμευτικής Επένδυσης Παραχωρησιουχου, ο Παραχωρησιούχος θα καταβαλει στο Δημόσιο, εφεξής, το εξήντα στα εκατό (60%) της ως άνω θετικής αξίας της Περιοδικής Ταμειακής Ροής εκάστου επόμενου οικονομικούέτους.
25.2.2 Σε περίπτωση που σε επόμενο οικονομικό έτος του Παραχωρησιουχου η Πραγματική Απόδοση Δεσμευτικής Επένδυσης TRIIRRmpqt. ανέλθει σε ποσοστό δέκα πέντε στα εκατό (15%), το προς καταβολή στο Δημόσιο ποσό θα αυξηθεί στο εβδομήντα στα εκατό (70%) της ως άνω θετικής αξίας της Περιοδικής Ταμειακής Ροής έκαστου επόμενου οικονομικού έτους.
25.2.3 Πα τον υπολογισμό της Περιοδικής Ταμειακής Ροής του τελευταίου έτους της Περιόδου Παραχώρησης θα λαμβάνονται υπ' όψιν και τα Διαθέσιμα του Παραχωρησιουχου.
25.2.4 Εάν το Ελληνικό Δημόσιο θεωρεί ότι σε οποιαδήποτε χρήση ο Παραχωρησιούχος έχει παρακρατήσει κέρδος μεγαλύτερο από αυτό που θα έπρεπε να είχε παρακρατηθεί για κάλυψη οποιασδήποτε μελλοντικής σημαντικής υποχρέωσης συντήρησης του Έργου, καθώς και με την εξαίρεση τυχόν περιορισμών στη διανομή κερδώνσύμφωνα με πς Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις το Δημόσιο μπορεί, με ειδοποίηση που θα επιδοθεί πριν ή ταυτόχρονα με την^ ειδοποίηση που επιδίδεται βάσει του Αρθρου25.2.1, να θεωρήσει ότι ο Παραχωρησιούχος έχει αποφασίσει την καταβολή όλου ή μέρους του επιπλέον αυτού κέρδους (που παρακράτησε) ως μέρισμα μετοχικού κεφαλαίουκατά την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης αυτής και ως εκ τούτου να συμπεριλάβει το ποσό αυτό ως θετική αξία στον υπολογισμό της Περιοδικής ΤαμειακήςΡοής.
25.2.5 Ο Συμβαλλόμενος που θα λάβει μία ειδοποίηση βάσει του Άρθρου 25.2 έχει τη δυνατότητα να παραπέμψει οποιαδήποτε διαφορά όσον αφορά την Πραγματική Απόδοση Δεσμευτικής Επένδυσης στη Διαιτησία του Αρθρου 33 εντός είκοσι μιας (21) ημερών από την παραλαβή της εν λόγω ειδοποίησης, σε περίπτωση δε που δεν υπάρξειτέτοια παραπομπή η ειδοποίηση θα θεωρείται ορθή.
25.2.6 Τα ποσά που υπολογίζονται σύμφωνα με το παρόν Αρθρο 25.2 θα καταβάλλονται στο Δημόσιο εντός ενός (1) μηνός από την έγκριση των οικονομικώνκαταστάσεων του Παράχωρησιούχου από την Ετήσια Τακτική Γενική του Συνέλευση και πάντως όχι αργότερα από επτά (7) μήνες από το πέρας κάθε οικονομικής χρήσης του Παράχωρησιούχου. Η μη καταβολή των ποσών αυτών εντός μηνός από την ανωτέρω προθεσμία δίνει το δικαίωμα στο Δημόσιο να εισπράττει αυτά από την Εγγυητική ΕπιστολήΛειτουργίας και Συντήρησης.
25.3 Υποχρέωση Παροχής Στοιχείων
25.3.1 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να υποβάλλει στην Υπηρεσία:
(a) Μέσα σε προθεσμία εκατόν ογδόντα (180) ημερών από το τέλος κάθε οικονομικού έτους του Παραχωρησιούχου:
(i) τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του και βεβαίωση του μερίσματος που έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν οι Μέτοχοι
(ii) την έκθεση του τακτικού ορκωτού ελεγκτή για τις οικονομικές καταστάσεις καθώς και την έκθεση διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου για την ιδία χρήση
(iii) βεβαίωση περί χρηματοδοτικών πηγών και χρήσης κεφαλαίων στη μορφή που χρησιμοποιεί ο Παραχωρησιούχος και είναι σύμφωνη με αυτή του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου,
(iv) τους υπολογισμούς του Παραχωρησιούχου αναφορικά με την Περιοδική Ταμειακή Ροή, την Πραγματική Περιοδική Ταμειακή Ροή και την Πραγμαπκή Απόδοση Δεσμευτικής Επένδυσης.
(b) Μέσα στον πρώτο μήνα κάθε οικονομικού έτους, μία αναφορά σχετικά με τις δραστηριότητες του προηγούμενου οικονομικού έτους και έναν οικονομικό καιεπιχειρησιακό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος,
(c) Μέσα σε προθεσμία επτά (7) ημερών από της υποβολής σχετικού αιτήματος του Δημοσίου, οποιεσδήποτε οικονομικές ή άλλες πληροφορίες που προβλέπεται από τιςΚαθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις ότι παρέχονται στους Δανειστές.
(d) Μέσα σε περίοδο τριάντα (30) ημερών από το τέλος κάθε περιόδου υπολογισμού των Πληρωμών προς το Δημόσιο που αναφέρεται στο Άρθρο 25.1.1, τα εξής:
(i) Αριθμό διελεύσεων ανά κατηγορία οχήματος
(ii) Αριθμό διελεύσεων εξαιρούμενων από την επιβολή Διοδίων Τελών οχημάτων ανά κατηγορία οχήματος
(iiί) Αριθμό διελεύσεων οχημάτων που δεν κατέβαλλαν Διόδια Τέλη ανά κατηγορία οχήματος.
(ΐν) Εφαρμοζόμενο Διόδιο Τέλος για κάθε κατηγορία οχήματος (εάν αυτό είναι διαφορετικό για διαφορετικά τμήματα της ετήσιας περιόδου, θα πρέπει τα τμήματα αυτά ναγνωστοποιηθούν και οι αριθμοί διελεύσεων ανά κατηγορία οχήματος θα πρέπει να δοθούν αναλυπκά για κάθε τμήμα τις περιόδου)
(ν) Σύνολο καταβληθέντων Διοδίων Τελών ανά κατηγορία οχήματος,
(νί) Γενικό σύνολο Διοδίων Τελών,
(νίί) Άλλα έσοδα που εμπίπτουν στην έννοια των Εσόδων,
(νίίί) Σύνολο Εσόδων.
25.4 Έλεγχος Λογαριασμών Παραχωρησιούχου
Εκτός από το δικαίωμα του να πραγματοποιεί τους νόμιμους φορολογικούς ελέγχους, το Δημόσιο δικαιούται να διεξαγάγει με δικά του έξοδα μέσω ορκωτών ελεγκτών έλεγχοτων λογαριασμών του Παραχωρησιούχου, υπό τον όρο ότι οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργούνται σε διαστήματα όχι μικρότερα των (δώδεκα) 12 μηνών και ότι θα δίδεται στονΠαραχωρησιούχο εύλογη σχετική προειδοποίηση.
26. Αποζημιώσεις
26.1 Γεγονότα Καθυστέρησης
Ως «Γεγονός Καθυστέρησης» νοείται κάθε γεγονός κατά την Περίοδο Μελετών - Κατασκευών το οποίο δεν οφείλεται σε κίνδυνο τον οποίο έχει αναλάβει με την παρούσα οΠαραχωρησιούχος ή σε υπαιτιότητα του ή των οποιωνδήποτε προσώπων που αυτός χρησιμοποιεί για την εκτέλεση της Σύμβασης (περιλαμβανομένου του ΑνεξάρτητουΜηχανικού) ή σε Γεγονός Ανωτέρας Βίας, οι οικονομικές συνέπειες του οποίου, σύμφωνα με το Άρθρο 22.3, βαρύνουν τον Παραχωρησιούχο, και το οποίο επηρεάζει δυσμενώς την Κρίσιμη Διαδρομή του Εγκεκριμένου Χρονοδιαγράμματος Εφαρμογής της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών.
26.2 Αποζημιώσεις Περιόδου Μελετών - Κατασκευών (Τ1)
26.2.1 Σε περίπτωση συνδρομής Γεγονότος Καθυστέρησης, σε σχέση με:
(ί) οποιαδήποτε Αποκλειστική Τμηματική Προθεσμία του Αρθρου 18.2,
(ii) οποιοδήποτε Ορόσημο του Άρθρου 7.2.4
(iii) τη συνολική προθεσμία της Περιόδου ΤΙ,
και με την επιφύλαξη των προβλέψεων των Άρθρων 26.5 (Αποζημιώσεις Περιόδου Λειτουργίας) και 30 (Καταγγελία), ο Παραχωρησιουχος θα δικαιούται:
(a) Για τις Αποκλειστικές Τμηματικές Προθεσμίες του Άρθρου 18.2:
(i) παράτασης της Αποκλειστικής Τμημαπκής Προθεσμίας ίσης με την προκληθείσα καθυστέρηση,
(ii) αποζημίωσης:
(1) για οποιαδήποτε έξοδα ή δαπάνες σχετικά με την μελέτη, κατασκευή ή θέση σε λειτουργία του αντικειμένου της Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας, τα οποίαπιστοποιούνται από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό ότι εύλογα προέκυψαν ως άμεση συνέπεια τέτοιου Γεγονότος Καθυστέρησης και δεν θα είχαν προκύψει αν δε υπήρχε αυτό, και
(2) για οποιαδήποτε πρόσθετα έξοδα σχετικά με την χρηματοδότηση και την ασφάλιση του αντικειμένου της Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας, τα οποία πιστοποιούνταιαπό τον τακτικό ορκωτό ελεγκτή του Παραχωρησιούχου, ότι εύλογα προέκυψαν ως άμεση συνεπεία τέτοιου Γεγονότος Καθυστέρησης και δεν θα είχαν προκύψει ανδε υπήρχε αυτό.
(3) για τις ζημίες που ενδέχεται να υποστεί ο Παραχωρησιούχος στην περίπτωση που το Γεγονός Καθυστέρησης αποτελεί και Γεγονός Ευθύνης Δημοσίου.
Η καταβολή στον Παραχωρησιούχο της ανωτέρω αποζημίωσης θα γίνεται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες αφότου το Δημόσιο λάβει έγγραφο αίτημα του Παραχωρησιούχου με όλα τα δικαιολογητικά στοιχεία του κόστους ή της δαπάνης που απαιτείται, όπως αυτή εκάστοτε θα πιστοποιείται κατά τα ανωτέρω.
(&) Για τα Ορόσημα του Αρθρου 7.2.4:
(i) ισόχρονης παράτασης της προθεσμίας επίτευξης του Ορόσημου,
(ii) τόκων επί του ποσού της Χρηματοδοτικής Συμβολής του Δημοσίου που ήταν καταβλητέο με την επίτευξη του σχετικού Ορόσημου, υπολογιζόμενων με το Επιτόκιο Αναφοράς για το χρονικό διάστημα από την επομένη της ημερομηνίας κατά την οποία έληγε η προθεσμία επίτευξης του Ορόσημου μέχρι την ημέρα λήξης της προθεσμίας όπως αυτή θα παραταθεί,
(iii) ισόχρονης παράτασης της τυχόν συνδεόμενης με το Ορόσημο τμηματικής καταβολής τηςΔεσμευπκής Επένδυσης.
(c) Για τη Συνολική Προθεσμία της Περιόδου Τ1 :
(ί) παράτασης της συνολικής προθεσμίας της Περιόδου Τ1 ίσης με την προκληθείσα καθυστέρηση,
(ii) αποζημίωσης υπολογιζόμενης και καταβλητέας σύμφωνα με το άρθρο 26.2.1 (a) (ii)
(iiι) αποζημίωσης για τις ζημίες που ενδέχεται να υποστεί ο Παραχωρησιούχος στην περίπτωση που το Γεγονός Καθυστέρησης αποτελεί και Γεγονός Ευθύνης Δημοσίου.
26.2.2 Σε περίπτωση που οποιοδήποτε Γεγονός Καθυστέρησης επηρεάζει σωρευτικά μία ή περισσότερες κατηγορίες προθεσμιών του Άρθρου 26.2.1 ο Παραχωρησιούχος θα δικαιούται αποζημίωσης που θα υπολογίζεται με τον προσήκοντα συνδυασμό των ανωτέρω παραγράφων (a), (b) και (c) του Άρθρου 26.2.1.
26.2.3 Σε περίπτωση συνδρομής οποιουδήποτε Γεγονότος Καθυστέρησης, ο Παραχωρησιούχος οφείλει να ενημερώσει εγγράφως και λεπτομερώς το Δημόσιο, με κοινοποίηση στον Ανεξάρτητο Μηχανικό, περί:
(ί) των συνθηκών που συνιστούν το Γεγονός Καθυστέρησης,
(ii) της διάρκειας της καθυστέρησης σε συσχετισμό με την κρίσιμη διαδρομή του Χρονοδιαγράμματος Μελετών— Κατασκευών,
(iii) της αιτούμενης αποζημίωσης σύμφωνα με το παρόν Άρθρο, και
(iν) των τυχόν προτεινομένων μέτρων Αποκατάστασης Γεγονότος Καθυστέρησης και της συναφούς δαπάνης του Παραχωρησιούχου για την επιτάχυνση των επηρεαζόμενωνεργασιών (η «Δαπάνη Επιτάχυνσης»), σύμφωνα με τις προβλέψεις του Άρθρου 26.4.
26.2.4 Σε περίπτωση που εντός δέκα τεσσάρων (14) ημερών:
(i) δεν συμφωνηθούν μεταξύ του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου η διάρκεια της καθυστέρησης και της αιτούμενης παράτασης προθεσμίας, ή
(ii) το Δημόσιο αμφισβητήσει εγγράφως, με κοινοποίηση στον Ανεξάρτητο Μηχανικό, το ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε Γεγονός Καθυστέρησης ή το κατά πόσο επηρεάζεται ηΚρίσιμη Διαδρομή του Χρονοδιαγράμματος Μελετών - Κατασκευών, τα θέματα αυτά θα καθορισθούν από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι αργότερα από δέκα τέσσερις (14) ημέρες από τη λήξη της ανωτέρω περιόδου των δέκα τεσσάρων (14) ημερών.
26.2.5 Αν είτε το Δημόσιο είτε ο Παραχωρησιούχος αμφισβητήσουν τον καθορισμό των ανωτέρω θεμάτων από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, δικαιούνται, μέσα σε προθεσμίαεπτά (7) ημερών από τη λήψη αυτού του καθορισμού, να παραπέμψουν το θέμα στην Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών. Κατά τη διάρκεια και μέχρι την επίλυση τηςδιαφοράς από την Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, εφαρμόζεται ο καθορισμός του Ανεξάρτητου Μηχανικού.
26.2.6 Η εκ μέρους του Δημοσίου καταβολή στον Παραχωρησιούχο των αποζημιώσεων της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών, πλην αυτής της παραγράφου 26.4, θαγίνεται εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή του σχετικού εγγράφου αιτήματος του Πάραχωρησιούχου συνοδευόμενου από πλήρη σειρά των αναγκαίων για τον υπολογισμότους παραστατικών.
26.3 Υποχρέωση Περιορισμού Συνεπειών
Ο Παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να περιορίζει με κάθε πρόσφορο τρόπο τις συνέπειες από Γεγονότα Καθυστέρησης.
26.4 Αποκατάσταση Γεγονότος Καθυστέρησης
26.4.1 Σε περίπτωση συνδρομής Γεγονότος Καθυστέρησης, το Δημόσιο, αντί χορήγησης της αιτούμενης από τον Παραχωρησιούχο παράτασης ή μέρους αυτής, δικαιούται:
(ί) είτε να αποδεχθεί τα τυχόν προταθέντα από τον Παραχωρησιούχο μέτρα Αποκατάστασης Γεγονότος Καθυστέρησης, με την αυτή η μειωμένη Δαπάνη Επιτάχυνσης,
(ii) είτε, αν ο Παραχωρησιούχος δεν έχει προτείνει παρόμοια μέτρα, να ζητήσει από τον Παραχωρησιούχο να προτείνει μέτρα Αποκατάστασης Γεγονότος Καθυστέρησης σε συνδυασμό με Δαπάνη Επιτάχυνσης.
26.4.2 Η Δαπάνη Επιτάχυνσης, περιλαμβανομένων οποιωνδήποτε γενικών εξόδων και εργολαβικού οφέλους του Κατασκευαστή και τυχόν επιπλέον αμοιβής του Ανεξάρτητου Μηχανικού, που θα καταβάλει το Δημόσιο, δε δύναται να υπερβαίνει το πενήντα στα εκατό (50%) της δαπάνης των επηρεαζόμενων εργασιών. Ο ΦΠΑ επί του ποσού της Δαπάνης Επιτάχυνσης βαρύνει το Δημόσιο.
Η δαπάνη των επηρεαζόμενων εργασιών υπολογίζεται με αναγωγή τους σε ποσοστό φυσικού αντικειμένου των Κατασκευών της Περιόδου Τ1 και υπολογισμό του αντίστοιχου ποσοστού επί του Τιμήματος Μελετών-Κατασκευών. Με την επιφύλαξη του ανωτέρω περιορισμού, το ποσό της Δαπάνης Επιτάχυνσης και ο χρόνος καταβολής του εκ μέρους του Δημοσίου καθορίζονται με ιδιαίτερη συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου,
26.4.3 Εφ' όσον το Γεγονός Καθυστέρησης συμβεί μέχρι και προ της επίτευξης της Τρίτης Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας, ο Παραχωρησιουχος, εφ'όσον του ζητηθεί από το Δημόσιο, είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί Αποκατάσταση Γεγονότος Καθυστέρησης διάρκειας ίσης προς τρεις (3) μήνες, ενώ αν to Γεγονός Γεγονότος Καθυστέρησης συμβεί μετά την επίτευξη της ανωτέρω προθεσμίας, η αντίστοιχη υποχρέωση του Παραχωρησιούχου περιορίζεται στους δύο (2) μήνες. Αποκατάσταση Γεγονότος Καθυστέρησης διάρκειας πέραν των ανωτέρω ορίων, είναι δυνατή μόνο κατόπιν συμφωνίας του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου.
26.4.4 Στην περίπτωση που λόγω Γεγονότων Καθυστέρησης:
(ι) το σύνολο των παρατάσεων του Άρθρου 26.2.1 (c) υπερβεί το τριάντα στα εκατό (30%) της Συνολικής Προθεσμίας Περιόδου Τ1, και
(ii) εκ του λόγου τούτου καταγγελθεί οποιαδήποτε από τις Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις,
ο Παραχωρησιούχος θα δικαιούται να καταγγείλει την παρούσα Σύμβαση.
26.5 Αποζημιώσεις Περιόδου Λειτουργίας
26.5.1 Ως Γεγονός Ευθύνης Δημοσίου νοείται κάθε γεγονός (περιλαμβανομένων και των Γεγονότων Καθυστέρησης), πλην των Γεγονότων Αθέτησης Δημοσίου, το οποίο δεν οφείλεται σε κίνδυνο τον οποίο έχει αναλάβει με την παρούσα ο Παραχωρησιούχος ή σε υπαιτιότητα του ή των οποιωνδήποτε προσώπων που αυτός χρησιμοποιεί για πγνεκτέλεση της Σύμβασης ή σε Γεγονός Ανωτέρας Βίας, οι οικονομικές συνέπειες του οποίου, σύμφωνα με το Άρθρο 22.3 βαρύνουν τον Παραχωρησιούχο, και το οποίο επηρεάζειδυσμενώς τα Έσοδα του Παραχωρησιούχου κατά την Περίοδο Λειτουργίας του Έργου ή/και επηρεάζει ουσιωδώς δυσμενώς τις δαπάνες λειτουργίας -συντήρησης -εκμετάλλευσης του Ε. Π. σε σχέση με τις Προβλέψεις,
26.5.2 Σε περίπτωση που κατά την Περίοδο Λειτουργίας ο Παραχωρησιούχος αποδείξει ότι συνεπεία Γεγονότος Ευθύνης Δημοσίου επήλθε μείωση των Εσόδων του, το Δημόσιο θα αποζημιώσει τον Παραχωρησιούχο με ποσό ίσο με τη διαφορά μεταξύ των Εσόδων που πραγματοποιήθηκαν στο εξάμηνο που έλαβε χώρα το γεγονός αυτό ή σεοποιοδήποτε επόμενο εξάμηνο κατά το οποίο εξακολουθεί να διαρκεί το σχετικό γεγονός ή οι εξ αυτού συνέπειες, και της Πρόβλεψης Εσόδων για την ίδια περίοδο.
26.5.3 Η καταβολή της αποζημιώσεως της παραγράφου 26.5.2 θα γίνεται εντός μηνός από το τέλος του εξαμήνου κατά το οποίο έλαβε χώρα το γεγονός αυτό καιοποιουδήποτε επόμενου εξαμήνου κατά το οποίο εξακολουθεί να διαρκεί το σχετικό γεγονός ή οι εξ αυτού συνέπειες.
26.5.5 Από το ποσό της αποζημίωσης θα αφαιρείται η οποιαδήποτε τυχόν μείωση των δαπανών του Παραχωρησιούχου λόγω της επελεύσεως του Γεγονότος Ευθύνης τουΔημοσίου, όπως αυτές θα υπολογίζονται σύμφωνα με το Χρηματοοικονομικό Μοντέλο ή οποιαδήποτε ασφαλίσματα εισέπραξε ή όφειλε να εισπράξει προς αποκατάσταση τωναποτελεσμάτων του Γεγονότος Ευθύνης του Δημοσίου.
26.5.6 Σε περίπτωση που κατά την Περίοδο Λειτουργίας ο Παραχωρησιούχος αποδείξει ότι συνεπεία Γεγονότος Ευθύνης Δημοσίου επήλθε ουσιώδης αύξηση δαπανώνλειτουργίας - συντήρησης και εκμετάλλευσης του Ε.Π. σε σχέση με τις αντίστοιχες Προβλέψεις, το Δημόσιο θα αποζημιώσει τον Παραχωρησιούχο για την αποδεικνυόμενη μεχρήση του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου διαφορά, σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο. Η καταβολή της αποζημίωσης αυτής θα γίνεται σύμφωνα με το Αρθρο 26.5.3.
26.5.7 Σε περίπτωση που το Δημόσιο αμφισβητεί, είτε την συνδρομή Γεγονότος Ευθύνης Δημοσίου, είτε τα στοιχεία επί των οποίων βασίζεται ο υπολογισμός της αποζημίωσης,είτε το ποσό της αποζημίωσης, είτε τέλος επικαλείται συντρέχον πταίσμα του Παραχωρησιούχου που συνετέλεσε στη μείωση των Εσόδων τρυ ή στην ουσιώδη αύξηση τωνδαπανών του, δικαιούται να προσφύγει στη διαδικασία Επίλυσης Διαφορών. Στην περίπτωση αυτή ο Παραχωρησιούχος δικαιούται να ζητήσει την καταβολή του ποσού τηςαποζημίωσης ή κατά περίπτωση τη μείωση της Πληρωμής προς το Δημόσιο, καταθέτοντας στο Δημόσιο ισόποση εγγυητική επιστολή.
26.5.8 Οποιεσδήποτε καταβολές βάσει της Διαιτητικής απόφασης θα γίνονται το αργότερο εντός δέκα πέντε (15) εργασίμων ημερών από την επίδοση της απόφασης. Σεπερίπτωση καθυστέρησης καταβολής πέραν της προθεσμίας αυτής, οφείλονται τόκοι υπολογιζόμενοι με το Επιτόκιο Αναφοράς.
26.6 Νέα Τμ ήματα Δημοσίου
Η εκ μέρους του Δημοσίου καθυστέρηση στην παράδοσης στον Παραχωρησιούχο Νέου Τμήματος Δημοσίου jrtpav των προθεσμιών που ορίζονται στον Πίνακα 4 του Αρθρου6r6.2 της παρούσας αποτελεί Γεγονός Ευθύνης Δημοσίου και αποζημιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 26.5 της παρούσας.
27. Χρηματοοικονομικό Μοντέλο
27.1 Το Χρηματοοικονομικό Μοντέλο της Προσφοράς, όπως ελέγχθηκε, προσαρτάται στην παρούσα ως Προσάρτημα 5.
27.2 Το Χρηματοοικονομικό Μοντέλο θα επικαιροποιείται, με ευθύνη και δαπάνη του Παραχωρησιούχου και σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος Αρθρου. Από τηςεπικαιροποιήσεώς του το Χρηματοοικονομικό Μοντέλο θα αναφέρεται στην παρούσα ως το «Επικαιροποιημένο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο» και πάντως κάθε αναφορά στοΧρηματοοικονομικό Μοντέλο μετά την πρώτη επικαιροποίηση του θα νοείται ως αναφορά στο Επικαιροποιημένο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο.
27.3 Οι επικαιροποιήσεις του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου μπορούν να αφορούν και να περιλαμβάνουν:
(a) Την εισαγωγή ιστορικών στοιχείων, που θα γίνεται ετησίως με σκοπό όπως τα στοιχεία και δεδομένα του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου που αφορούν σε παρελθούσεςπεριόδους να περιλαμβάνουν τα πραγματικά στοιχεία και δεδομένα που είναι διαθέσιμα σε σχέση με το Έργο.
(b) Την εισαγωγή στοιχείων που αφορούν σε αλλαγές που συμφωνούνται ή προκύπτουν βάσει των προβλέψεων της Σύμβασης Παραχώρησης και έχουν άμεσο αντίκτυποστη εκτίμηση της μελλοντικής χρηματοοικονομικής δομής του Παραχωρησιούχου (όπως ενδεικτικά παρατάσεις και αποζημίωση λόγω Γεγονότων Καθυστέρησης, μεταβολή νομοθεσίας που έχει αντίκτυπο στη διαφοροποίηση του μηχανισμού καταβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας) που θα πραγματοποιείται ετησίως.
(c) Την εισαγωγή στοιχείων που αφορούν στην επικαιροποίηση των Προβλέψεων του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου και θα περιλαμβάνουν αλλαγές στις παραδοχές, μεσκοπό την αποτύπωση της πλέον ρεαλιστικής κατά το χρόνο εκείνο πρόβλεψης, υπό την προϋπόθεση ότι η επικαιροποίηση αυτή θα είναι ουσιώδης είτε
(ι) λόγω μεταβολών των παραμέτρων που έχουν κατά τη χρονική εκείνη στιγμή ήδη πραγματοποιηθεί ή εκτιμάται με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα πραγματοποιηθούν και έχουναντίκτυπο, κατά άμεσο τρόπο, στις προβλέψεις του Παραχωρησιούχου (όπως ενδεικτικά η επιτρεπτά εκ μέρους του υπογραφή σύμβασης ανάθεσης αντικειμένου που περιλαμβάνεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, βάσει της οποίας προβλέπονται σαφώς καθορισμένες μελλοντικές πληρωμές του Παραχωρησιούχου προς τον συγκεκριμένουπεργολάβο οι οποίες διαφέρουν από τις υφιστάμενες αντίστοιχες προβλέψεις του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου), είτε
(ii) λόγω μεταβολών των παραμέτρων που έχουν, κατά τη χρονική εκείνη στιγμή, ήδη πραγματοποιηθεί ή εκτιμάται με μεγάλη . βεβαιότητα ότι θα πραγματοποιηθούν και στομέλλον και έχουν αντίκτυπο, κατά έμμεσο τρόπο, στις προβλέψεις του Παραχωρησιούχου (όπως ενδεικτικά ιστορικά κυκλοφοριακά δεδομένα και δεδομένα εσόδων ή ιστορικάστοιχεία πληθωρισμού, /βάσει των οποίων κρίνεται αναγκαία η αναμόρφωση των αντίστοιχων προβλέψεων).
(d) Η επικαιροποίηση των Προβλέψεων, στην περίπτωση που έχει συμβεί (ή και συνεχίζει να υφίσταται) Γεγονός Καθυστέρησης ή Γεγονός Ευθύνης του Δημοσίου, θα πρέπει ναγίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε στο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο να παρουσιάζονται (ϊ) οι Προβλέψεις με την παραδοχή ότι το Γεγονός Καθυστέρησης ή / και Γεγονός Ευθύνηςτου Δημοσίου δεν είχε συμβεί, (Η) οι Προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες από την επέλευση του(των) γεγονότος(ότων) αυτού(ών) και (ίίί) οι σχετικές προβλεπόμενες κατά περίπτωση αποζημιώσεις του Άρθρου 26.
27.4 Το Επικαιροποιημένο, κατά τα ανωτέρω υπό στοιχεία (a), (b) και (c) προβλεπόμενα. Χρηματοοικονομικό Μοντέλο θα υποβάλλεται στο Δημόσιο προς έγκριση,συνοδευόμενο από επιστολή των Δανειστών με την οποία θα πιστοποιείται η έγκριση από αυτούς του συνόλου των τροποποιήσεων / επικαιροποιήσεων του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου. Το Χρηματοοικονομικό Μοντέλο θα υποβάλλεται στο Δημόσιο κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 25.3.1 (a) της παρούσας,
27.5 Οι επικαιροποιήσεις που θα πραγματοποιούνται στο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο και υποβάλλονται προς έγκριση στο Δημόσιο, θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονταιαπό το αντιστοίχως τροποποιημένο εγχειρίδιο του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου καθώς και από αναλυτικό σημείωμα στο οποίο θα αναφέρονται λεπτομερώς οι επικαιροποιήσειςπου πραγματοποιήθηκαν και θα κατατάσσονται σπς κατηγορίες (a), (b), (c) (i) και (ϋ) που περιγράφηκαν ανωτέρω.
27.6 Το Δημόσιο, στις περιπτώσεις επικαιροποιήσεων του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου, κατά τα ανωτέρω υπό στοιχεία (a),
(b) προβλεπόμενα δεν θα αρνείται ή καθυστερεί την έγκριση του Επικαιροποιημένου Χρηματοοικονομικού Μοντέλου, άνευ σπουδαίου λόγου.
27.7 Σε σχέση με τις επικαιροποίησεις του στοιχείου (c) ανωτέρω, το Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να ελέγξει και να διατυπώσει σχετικές διαφωνίες / ή/και εναλλακτικές προτάσεις σε σχέση με αυτές. Τυχόν άρνηση του Δημοσίου να αποδεχθεί τις προτεινόμενες επικαιροποιήσεις ή και διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων εκ μέρους του, θα πρέπει να συνοδεύεται από τη σχετική αιτιολόγηση των θέσεων και προτάσεων του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα οφείλει να απαντήσει εντός διαστήματος σαράντα πέντε (45) ημερών από της υποβολής του σχετικού αιτήματος του Παραχωρησιούχου. Σε περίπτωση τυχόν μη απάντηση του Δημοσίου εντός του συμφωνηθέντος διαστήματος των σαράντα πέντε (45) ημερών θα τεκμαίρεται η αποδοχή του αιτήματος του Παραχωρησιούχου εκ μέρους του Δημοσίου. Σημειώνεται επίσης ότι το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να ζητήσει την επικαιροποιήση του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου για παραμέτρους που αν και σύμφωνα με τα (a), (b) και
(c) ανωτέρω θα ήταν εύλογο να πραγματοποιηθούν από τον Παραχωρησιούχο δεν έλαβαν χώρα. Σε περίπτωση που το Δημόσιο και ο Παραχωρησιούχος δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την γνωστοποίηση των απόψεων του Δημοσίου στον Παραχωρησιούχο, το Δημόσιο ή/και ο Παραχωρησιούχος δικαιούνται να προσφύγουν στο Διαιτητικό Δικαστήριο.
27.8 Για τον καθορισμό τυχόν αποζημιώσεων, βάσει του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου, ως κύρια κριτήρια θα χρησιμοποιούνται:
(a) ο ετήσιος Δείκτης Κάλυψης Δανειακών Υποχρεώσεων για τα Καθορισμένα Δάνεια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη διαθέσιμα και ειδικά αποθεματικά (ADSCR for DesignatedDebt),
(b) ο Λόγος Κάλυψης Δανείων κατά τη Διάρκεια τους (LLCR),
(c) ο Εσωτερικός Δείκτης Αποδοτικότητας Δεσμευτικής Επένδυσης σε πραγματικές τιμές Ημέρας Τιμής Βάσης (Real Investor's IRR), ο οποίος κατά το χρονικό διάστημα που τα Άμεσα Έσοδα δεν θα έχουν αντικατασταθεί από ιστορικά στοιχεία Αμέσων Εσόδων, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό πέντε και τριάντα εκατοστά επί τοις εκατό(5,30%) που αντιστοιχεί στην Πραγματική Απόδοση Χρηματοοικονομικού Μοντέλου προ της διαδικασίας αναπροσαρμογής πις Χρηματοδοπκής Συμβολής λόγω της μεταβολήςτων βασικών επιτοκίων μεταξύ της ημερομηνίας υποβολής πις Προσφοράς και της Ημερομηνίας Αναπροσαρμογής.
28. Επιστροφή του Έργου στο Δημόσιο
28.1 Γενικά
28.1.1 Κατά τη διάρκεια των έξι (6) τελευταίων μηνών πριν από πι λήξη της Περιόδου Λειτουργίας, ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει το προσωπικό που θα χρησιμοποιήσει το Δημόσιο στην λειτουργία και τη συντήρηση του Έργου. Ο αριθμός του προς εκπαίδευση προσωπικού, η διάρκεια και το χρονικό διάστημα της εκπαίδευσηςτους θα συμφωνηθούν μεταξύ του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου με ιδιαίτερη συμφωνία που θα καταρτισθεί τουλάχιστον δύο (2) μήνες προ της έναρξης του ανωτέρωβμήνου.
28.1.2 Κατά τη λήξη της Περιόδου Λειτουργίας, ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να επιστρέψει το Ε.Π. στο Δημόσιο, με όλες τις επ' αυτού βελπώσεις, σε καλή κατάσταση καισύμφωνα με το Εγχειρίδιο Επιθεώρησης και Συντήρησης, εκτός από τις φθορές που οφείλονται στη συνήθη χρήση ή/και συναρτώνται με τη διάρκεια ζωής κάθε στοιχείου τουΈργου.
28.1.3 Ο Παραχωρησιούχος κατά το τελευταίο διάστημα της Περιόδου Παραχώρησης οφείλει να προβεί στις ακόλουθες εργασίες σχετικά με την ποιότητα του οδοστρώματοςκαι τον εξοπλΓσμό των συστημάτων ρύθμισης / ελέγχου κυκλοφορίας και είσπραξης διοδίων. Συγκεκριμένα:
(i) ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να εκτελέσει όλες τις αναγκαίες εργασίες στα οδοστρώματα του ΕΠ, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συμβατικά απαιτούμενη ποιότητα τωνχαρακτηριστικών των οδοστρωμάτων καθ' όλη τη διάρκεια του Χρόνου Εγγύησης ΕΠ και μετά το πέρας αυτού, έτσι ώστε η εναπομένουσα διάρκεια ζωής των οδοστρωμάτωνμετά τη λήξη της Περιόδου Παραχώρησης να μην είναι μικρότερη από δέκα (10) χρόνια.
(ii) Κατά την τελευταία τριετία πριν το τέλος της Περιόδου Παραχώρησης, ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να προβεί σε αντικατάσταση όλων των πεπαλαιωμένων συστημάτωνπου αναφέρονται στη ρύθμιση / έλεγχο της κυκλοφορίας και στην είσπραξη διοδίων και να εγκαταστήσει νέα συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας. Ως πεπαλαιωμένα συστήματα τεκμαίρονται τα συστήματα εκείνα που έχουν εγκατασταθεί στο Έργο σε χρόνο μεγαλύτερο από πέντε (5) χρόνια πριν τη λήξη της Περιόδου Παραχώρησης. ΟΠαραχωρησιούχος θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση αυτή αν αποδεικνύει όπ τα συστήματα αυτά είναι της αυτής γενεάς με συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε ανάλογαέργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πέντε (5) μέχρι τρία (3) χρόνια πριν την λήξη της Περιόδου Παραχώρησης.
28.2 Επιστροφή του Έργου στο Δημόσιο
28.2.1 Η διαδικασία επιστροφής - παραλαβής του ΕΠ θα αρχίσει έξη (6) μήνες προ και θα λήξει κατά την ημερομηνία λήξης της Περιόδου Λεικ>υργίας. Η επιστροφή του ΕΠαπό τον Παραχωρησιούχο στο Δημόσιο συντελείται με την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου επιστροφής -παραλαβής κατά τη λήξη της Περιόδου Λειτουργίας.
28.2.2 Κατά τη λήξη της Περιόδου Παραχώρησης, ο Παραχωρησιούχος θα επιστρέψει στο Δημόσιο:
(ί) το σύνολο του Ε.Π., περιλαμβανομένης, της Κινητής Περιουσίας και των βελτιώσεων και εκσυγχρονιστικών επεμβάσεων που έγιναν από τον Παραχωρησιούχο κατά τηδιάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης, σε λειτουργία που εξασφαλίζει το συμβατικό επήτεδο ασφάλειας και εξυπηρέτησης, χωρίς πραγματικά ή νομικά ελαττώματα.
Σε ό,τι αφορά στα ανταλλακτικά που περιλαμβάνονται στην Κινητή Περιουσία το είδος, η αξία και η ποσότητα των ανταλλακτικών αυτών θα είναι αντίστοιχη με το μέσο όροτων πραγμάτων αυτών κατά την τελευταία πενταετία πριν από την ημερομηνία λήξης της Περιόδου Παραχώρησης.
(ii) το τρέχον και ενημερωμένο Εγχειρίδιο Επιθεώρησης και Συντήρησης και το Εγχειρίδιο Λειτουργίας, καθώς και κάθε στοιχείο ηλεκτρονικού τξοπλισμού, περιλαμβανομένωνκαι κάθε στοιχείων λογισμικού και περιφερειακών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή αντίστοιχα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσα, καθώς και όλα τα αρχεία ή έγγραφασχετικά με τη διαχείριση, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση του Ε.Π., περιλαμβανομένων και των συστημάτων είσπραξης διοδίων και ταξινόμησης οχημάτων,
(iii) κάθε άλλο δικαίωμα ή περιουσιακό στοιχείο του Παραχωρησιούχου που αποκτήθηκε από αυτόν ή χρησιμοποιείται σε σχέση με τη μελέτη, την κατασκευή, τη θέση σελειτουργία, την ολοκλήρωση, τη λειτουργία και/ή τη συντήρηση του Έργου και/ή την επιβολή και είσπραξη διοδίων κατά τη στιγμή της επιστροφής.
28.2.3 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να ανιικαθιστά με δαπάνες του πράγματα που είναι καταχωρημένα στα βιβλία απογραφών του Παραχωρησιούχου και δεν ανευρίσκονται.
28.2.4 Η επιστροφή - παραλαβή θα διενεργηθεί από εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου. Απροθυμία των εκπροσώπων του Παραχωρησιούχου δεν αναστέλλει τις εργασίες των εκπροσώπων του Δημοσίου. Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου θα συνυπογράψουν το πρωτόκολλοεπιστροφής - παραλαβής μετά το πέρας πις ανωτέρω διαδικασίας.
28.2.5. Άρνηση του Παραχωρησιουχου να επιστρέψει στο Δημόσιο το ΕΠ στη λήξη της Περιόδου Παραχώρησης ή να υπογράψει το πρωτόκολλο επιστροφής - παραλαβής, δίνειστο Δημόσιο το δικαίωμα να αποβάλει τον Παραχωρησιούχο κατά τη λήξη της εν λόγω περιόδου και να υποκαταστήσει άμεσα και χωρίς άλλη διαδικασία τον Παραχωρησιούχοστη λειτουργία και εκμετάλλευση του Έργου.
Η Περίοδος Εγγύησης του Έργου Παραχώρησης αρχίζει από την λήξη της Περιόδου Παραχώρησης και ορίζεται σε δύο (2) χρόνια.
Με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων του Παραχωρησιουχου για την Περίοδο Τ3, η μετάθεση του κινδύνου του Έργου από τον Παραχωρησιούχο στο Δημόσιο επέρχεται με τηνεπιστροφή του Έργου, σύμφωνα με τα ανωτέρω.
28.3 Περίοδος Εγγύησης TE (Π ETÉ)
28.3.1 Η Περίοδος Εγγύησης των TE από τον Παραχωρησιούχο ορίζεται σε ττέντε (5) χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της αντίστοιχης Βεβαίωσης Περάτωσης Εργασιών Τοπικού Έργου (Β.Π.Ε.ΤΕ) σττό τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, η οποία επέχει και θέση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής.
28.3.2 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να εκτελεί με δική του δαπάνη όλες τις εργασίες επισκευών, διορθώσεων ή ανακατασκευών ατελειών ή άλλων μειονεκτημάτωνπου τυχόν θα εμφανισθούν στα Τοπικά Έργα μέσα στην Περίοδο Εγγύησης με την προϋπόθεση ότι. κατά την εύλογη άποψη του Δημοσίου, οι εργασίες αυτές προέκυψαν λόγωχρησιμοποίησης ακατάλληλων υλικών ή μη ικανοποιητικής εργασίας κατά την κατασκευή.
28.3.3 Κατά την ΠΕΤΕ ΤΟ Δημόσιο και ο Παραχωρησιούχος θα επιθεωρούν από κοινού τα Τοπικά Έργα με σκοπό τον εντοπισμό τυχόν ελλείψεων που εμπίπτουν σηςέννοιες της προηγούμενης παραγράφου.
28.3.4 Σε περίπτωση που ο Παραχωρησιούχος αρνείται ή καθυστερεί αδικαιολόγητα την εκτέλεση των παραπάνω επανορθωτικών εργασιών, το Δημόσιο δικαιούται να αναθέσει σε τρίτους την εκτέλεση των εργασιών αυτών κι να εισπράξει το κόστος τους με οποιονδήττοτε τρόπο από τον Παραχωρησιούχο, περιλαμβανομένης της παρακράτησης από το ποσό των Κρατήσεων Καλής Εκτέλεσης (ΡΒ2τι) ή της ανάλογης κατάπτωσης της Εγγυητικής Επιστολής Καλής Εκτέλεσης Μελετών -Κατασκευών.
28.4 Οριστική Παραλαβή του Έργου
28.4.1 Η Οριστική Παραλαβή του ΕΠ και των TE θα διενεργηθεί από το Δημόσιο εντός δυο μηνών από τη λήξη των αντίστοιχων Περιόδων Εγγύησης ΕΠ και TE από επιτροπή που θα ορίσει το Δημόσιο και κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν. 1418/1984. Σε όλες τις περιπτώσεις η Οριστική Παραλαβή θα γίνει έπειτα από έγγραφη όχληση τουΠαραχωρησιούχου.
28.4.2 Η όχληση εκ μέρους του Παραχωρησιούχου μπορεί να γίνει αμέσως μετά τη λήξη της Περιόδου Εγγύησης ΕΠ ή της Περιόδου Εγγύησης TE.
28.4.3 Αν η Οριστική Παραλαβή δεν διενεργηθεί εντός έξι (6) μηνών από την έγγραφη όχληση του Παραχωρησιούχου, θεωρείται ότι έχει συντελεσθεί αυτοδίκαια.
29. Καταγγελία εκ Μέρους του Δημοσίου - Συνέπειες
29.1 Γεγονότα Αθέτησης Παραχωρησιούχου
Τα ακόλουθα γεγονότα, εκτός αν θεραπευθούν προς όφελος του Δημοσίου μέσα σε δέκα τέσσερις (14) ημέρες από την επίδοση έγγραφης ειδοποίησης του Δημοσίου προς τονΠαραχωρησιούχο ή αν η επέλευση τους οφείλεται σε Γεγονός Καθυστέρησης ή Γεγονός Ευθύνης του Δημοσίου, θεωρούνται ως Γεγονότα Αθέτησης Παραχωρησιούχου:
29.1.1 Η πτώχευση ή με οποιοδήποτε τρόπο λύση του Παραχωρησιούχου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων όπου λύση επέρχεται για λόγους συγχώνευσης ή αναδιάρθρωσης του Παραχωρησιούχου, υπό όρους που έχουν προηγουμένως εγκριθεί από το Δημόσιο,
29.1.2 Η αδυναμία του Παραχωρησιούχου να χρηματοδοτήσει το Έργο σύμφωνα με την υποχρέωση του εκ του Άρθρου 7.3.1, εκτός εάν η αδυναμία αυτή οφείλεται σεΓεγονός Αθέτησης Δημοσίου συμφωνά με το Άρθρο 30.1 χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονη συνδρομή άλλου Γεγονότος Αθέτησης του Παραχωρησιουχου του παρόντος Άρθρου. Πςαδυναμία χρηματοδότησης του Έργου νοούνται ιδίως:
(ί) η αδυναμία του Παραχωρησιουχου να εκπληρώσει οποιαδήποτε προϋπόθεση αναγκαία για την εκταμίευση οιασδήποτε Καθορισμένης Δανειακής Σύμβασης, η οποία έχει ωςαποτέλεσμα την ουσιώδη καθυστέρηση ή τη μη δυνατότητα εκταμίευσης του συνόλου ή μέρους του αντίστοιχου δανείου,
(ii) η εκ μέρους οιουδήποτε Δανειστή καταγγελία οποιασδήποτε από τις Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις,
29.1.3 Υπό την επιφύλαξη τυχόν παρατάσεων που θα χορηγηθούν λόγω Γεγονότος Καθυστέρησης σύμφωνα με το Άρθρο 26.2:
(ί) η υπέρβαση της συνολικής προθεσμίας Μελετών -Κατασκευών του Άρθρου 18.1.1, για χρόνο μεγαλύτερο από 30% πις εν λόγω προθεσμίας,
(ΐί) η εκ μέρους του Ανεξάρτητου Μηχανικού οποτεδήποτε εκτίμηση ότι κατά πάσα συνετή πρόβλεψη δεν υπάρχουν προοπτικές έκδοσης της Βεβαίωσης Περάτωσης Εργασιώντης Περιόδου Τ1 (ΒΠΕτι), κατά ή προ της εκπνοής της συνολικής προθεσμίας Μελετών - Κατασκευών του Άρθρου 18.1.1 προσαυξημένης κατά 30%.
29.1.4 Η μη πλήρης καταβολή από τους Αρχικούς Μετόχους του Παραχωρησιουχου οποιουδήποτε ποσού πληρωτέου βάσει του Άρθρου 7.1, και η μη είσπραξη αυτού του ποσού από τον Παραχωρησιούχο εντός πέντε (5) ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος βάσει της Εγγυητικής Επιστολής Δεσμευτικής Επένδυσης ή η συνδρομή τωνπεριπτώσεων του Άρθρου 9.1.3,
29.1.5 Η τροποποίηση του καταστατικού του Παραχωρησιουχου κατά παράβαση του Άρθρου 9.2.1,
29.1.6 Η μη αντικατάσταση των εγγυητικών ΡΒ1Τι, ΡΒ3τι και ΡΒ40ρ, σύμφωνα με το Άρθρο 10.7,
29.1.7 Η μη προσκόμιση ή η μη ανανέωση ή/και αναπροσαρμογή της Εγγυητικής Επιστολής Καλής Εκτέλεσης Λειτουργίας - Συντήρησης εντός των προθεσμιών τωνΆρθρων 10.6.1 και 10.6.2 αντίστοιχα,
29.1.8 Η συνδρομή Παρατεταμένου Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, σύμφωνα με το Αρθρο 22.5.2 (i)
29.1.9 Η συνδρομή Παρατεταμένου Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, σύμφωνα με το Άρθρο 22.&2 (ϋ). Στην περίπτωση αυτή η καταγγελία εκ μέρους του Δημοσίου έχει τααποτελέσματα της καταγγελίας του Άρθρου 30.1 (νϋ),
29.1.10 Η καθυστέρηση Πληρωμής προς το Δημόσιο σύμφωνα με το Άρθρο 25.
29.1.11 Η υπαίτια εκ μέρους του Παραχωρησιούχαυ διακοπή:
(i) π)ς Μελέτης - Κατασκευής του Έργου για συνεχόμενο χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχόμενους μήνες, ή
(ii) της Λειτουργίας του Έργου (ή τμήματος του) για συνεχόμενο χρονικό διάστημα δύο (2) συνεχόμενων ημερών.
εκτός εάν η διακοπή οφείλεται σε Γεγονός Καθυστέρησης ή αντίστοιχα σε Γεγονός Ευθύνης του Δημοσίου
29.1.12 Η μη τήρηση των Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων που διέπουν την εκτέλεση του Έργου,
29.1.13 Η αντικατάσταση του Κατασκευαστή ή η μεταβολή της σύνθεσης του κατά παράβαση των όρων του Άρθρου 15.2,
29.1.14 Η Λειτουργία του Έργου, κατά παράβαση των όρων της Σύμβασης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των Χρηστών, και
29.1.15 Κάθε άλλη παράβαση οποιασδήποτε διάταξης της παρούσας Σύμβασης από τον Παραχωρησιούχο, εφόσον η παράβαση αυτή επιδρά ουσιωδώς αρνητικά επί του Έργου και οι συνέπειες της δεν ρυθμίζονται άλλως στην παρούσα Σύμβαση,
29.2 Καταγγελία εκ μέρους του Δημοσίου
29.2.1 Σε περίπτωση συνδρομής οιουδήποτε Γεγονότος Αθέτησης Παραχωρησιούχου, το Δημόσιο, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Αρθρου 31, δικαιούται να καταγγείλει τη Σύμβαση Παραχώρησης με επίδοση προς τον Παραχωρησιούχο και τους Δανειστές εγγράφου (η «Γνωστοποίηση Καταγγελίας») στο οποίο αναφέρεται τοΓεγονός Αθέτησης Παραχωρησιούχου.
29.2.2 Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Άρθρου 31, τα αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται από την επίδοση της Γνωστοποίησης Καταγγελίας.
29.2.3 Πλην των περιπτώσεων του Αρθρου 29.1.1, η αμφισβήτηση της ισχύος της καταγγελίας εκ μέρους του Παραχωρησιούχου με προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο,αναστέλλει τα αποτελέσματα της μέχρι την έκδοση της Διαιτητικής Απόφασης.
29.2.4 Η ημερομηνία κατά την οποία επέρχονται τα αποτελέσματα της καταγγελίας, αποτελεί την Ημερομηνία Καταγγελίας (η «Ημερομηνία Καταγγελίας»).
29.2.5 Μέχρι την Ημερομηνία Καταγγελίας, σι Συμβαλλόμενοι εξακολουθούν να έχουν υποχρέωση εκπλήρωσης των συμβατικών τους υποχρεώσεων, εκτός αν, σεπερίπτωση που εκκρεμεί Διαφορά, άλλως αποφασίσει το Διαιτητικό Δικαστήριο.
29.2.6 Σε περίπτωση που το Δημόσιο προτίθεται να κάνει χρήση των δικαιωμάτων υποκατάστασης που απορρέουν από τα Αρθρα 29.3.1 (e) και 29.3.2 (e), οφείλει ναπεριλάβει τη σχεπκή δήλωση στη Γνωστοποίηση Καταγγελίας και να προβεί άμεσα σε σχετική έγγραφη γνωστοποίηση στους αντισυμβαλλόμενους του Παραχωρησιούχου στις συμβάσεις στις οποίες προτίθεται να τον υποκαταστήσει.
29.3 Αποτελέσματα Καταγγελίας Δημοσίου Από την Ημερομηνία Καταγγελίας:
29.3.1 Περίοδος Μελετών - Κατασκευών (Τ1)
Με εξαίρεση την καταγγελία δυνάμει του Αρθρου 29.1.8, σε περίπτωση που το Δημόσιο καταγγείλει τη Σύμβαση κατά την Περίοδο Μελετών - Κατασκευών:
(a) Όλα τα δικαιώματα του Παραχωρησιουχου και οποιουδήποτε τρίτου έλκοντος δικαιώματα από αυτόν επί του Χώρου Εκτέλεσης του Έργου, παύουν αυτοδικαίως,
(b) όλα τα δικαιώματα του Παραχωρησιουχου επί των Κατασκευών1, της Κινητής Περιουσίας και τυχόν ακινήτων που ανήκουν κατά κυριότητα στον Παραχωρησιούχο,περιέρχονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα στο Δημόσιο.
(c) περιέρχεται στο Δημόσιο το θετικό υπόλοιπο των Διαθεσίμων του Παραχωρησιουχου.
(d) περιέρχονται στο Δημόσιο όλες οι τυχόν απαιτήσεις του Παραχωρησιουχου κατά των ασφαλιστών, πέραν αυτών που είναι δεσμευμένες από τους Δανειστές,
(β) το Ελληνικό Δημόσιο, εφ' όσον έχει τηρήσει τις προϋποθέσεις του Άρθρου 29.2.6, δικαιούται να υποκαταστήσει τον Παραχωρησιούχο:
(ί) στη Σύμβαση Μελέτης - Κατασκευής και στη Σύμβαση Ανεξάρτητου Μηχανικού. Στην περίπτωση αυτή, το Δημόσιο θα αναλαμβάνει μόνο τις υποχρεώσεις του Παραχωρησιουχου, δυνάμει των ανωτέρω συμβάσεων, που προκύπτουν μετά την υποκατάσταση του Παραχωρησιουχου.
(ii) στα ασφαλιστήρια συμβόλαια που υφίστανται κατά την ημέρα υποκατάστασης, και μέχρι το χρόνο νια TOV οποίο έχουν καταβληθεί τα σχετικά ασφάλιστρα χωρίς νααπαιτείται η έκδοση προσθέτων πράξεων, αλλά δεν αναλαμβάνει την πληρωμή καθυστερούμενων ασφαλίστρων, υποχρεουμένου του Παραχωρησιουχου να περιλάβειστα ασφαλιστήρια συμβόλαια σχετικό όρο.
(iii) To Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει στον Παραχωρησιούχο ή στους Δανειστές (εφ' όσον το τελευταίο προβλέπεται στις Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις), την αξία τωνμέχρι τη στιγμή της επέλευσης των αποτελεσμάτων της καταγγελίας αρτίως εκτελεσθεισών Κατασκευών της Περιόδου Τ1 μείον το άθροισμα:
(ί) της καταβληθείσας ή σύμφωνα με το Άρθρο 7.2.7 "αναληφθείσας μέχρι την Ημερομηνία Καταγγελίας Χρηματοδοτικής Συμβολής του Δημοσίου, συνυπολογιζομένων και των Κρατήσεων Καλής Εκτέλεσης,
(ii) της Δεσμευτικής Επένδυσης, που έχει καταβληθεί στον Παραχωρησιούχο μέχρι την Ημερομηνία Καταγγελίας, και
(iii) των εσόδων από την εκμετάλλευση του Έργου που έχουν εισπραχθεί μέχρι την Ημερομηνία Καταγγελίας αφού πρώτα αφαιρεθούν από αυτά τα αντίστοιχα έξοδα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης όπως αυτά πιστοποιούνται από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή - λογιστή,
(g) Qç αρτίως εκτελεσθείσες Κατασκευές θεωρούνται όλες οι Κατασκευές της Περιόδου Μελετών -Κατασκευών οι οποίες πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις τηςπαρούσας Σύμβασης, όπως αυτό πιστοποιείται από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό. Η αξία των αρτίως εκτελεσθεισών Κατασκευών της Περιόδου Τ1 υπολογίζεται ως το άθροισμα των ποσών που προσδιορίζονται στις αμέσως επόμενες υποπαραγράφους (i) έως (ίν) :
(ί) δαπάνη των Κατασκευών της Περιόδου Τ1 που έχουν αρτίως εκτελεσθεί, σύμφωνα με την Σύμβαση Μελέτης - Κατασκευής, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το Τίμημα Μελετών -Κατασκευών του Έργου, όπως αυτό ορίστηκε με την Προσφορά του Παραχωρησιούχου και αντιστοιχεί στις Κατασκευές αυτές,
(ii) λοιπές δαπάνες που έχουν καταβληθεί από τον Παραχωρησιούχο μέχρι την Ημερομηνία Καταγγελίας, για την εκτέλεση του Έργου (και δεν περιλαμβάνονται στην ανωτέρωυπό (ι) δαπάνη των Κατασκευών της Περιόδου Τ1) περιλαμβανομένης και της αμοιβής των υπηρεσιών του Ανεξάρτητου Μηχανικού καθώς και των δαπανών ασφάλισης,
(iii) τόκοι και λοιπά έξοδα των Καθορισμένων Δανειακών Συμβάσεων (συνυπολογιζόμενης και της αρνητικής η θετικής αξίας που έχουν κατά την Ημερομηνία Καταγγελίας οι συμβάσεις αντιστάθμισης κινδύνου που είναι Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις) που αντιστοιχούν στην πιο πάνω δαπάνη μέχρι την Ημερομηνία Καταγγελίας και οι σχετικές αμοιβές που καθορίζονται σης συμβάσεις αυτές μέχρι την ίδια ημερομηνία,
(ίν) δαπάνες των εγγυητικών επιστολών που έχει εκδώσει ο Παραχωρησιούχος προς το Δημόσιο σύμφωνα με το Άρθρο 10 της παρούσας.
(h) (ι) Η Εγγυηπκή Επιστολή Καλής Εκτέλεσης Μελετών - Κατασκευών, οι Κρατήσεις Καλής Εκτέλεσης και ή Εγγυητική Επιστολή Καλής Εκτέλεσης Λειτουργίας καταπίπτουνυπέρ του Δημοσίου, ως εύλογη αποζημίωση,
(ii) Η Εγγυητική Επιστολή Δεσμευτικής Επένδυσης επιστρέφεται στον Παραχωρηοτούχο.
(i) Ανεξάρτητα από οποιοδήποτε όρο του παρόντος Αρθρου 29.3.1, σε περίπτωση που το ποσό που καταβάλλεται δυνάμει του Αρθρου 29.3.1 (f) (η «Απαίτηση τωνΔανειστών»), είναι μικρότερο από πς Υποχρεώσεις προς τους Δανειστές κατά την Ημερομηνία Καταγγελίας το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει στον Παραχωρησιούχο ήστους Δανειστές (εφ' όσον το τελευταίο προβλέπεται στις Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις), την προκύπτουσα διαφορά μέχρι του ποσού του προϊόντος κατάπτωσης τωνεγγυήσεων της ανωτέρω παραγράφου (h), εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία οριστικοποίησης του ποσού της Απαίτησης των Δανειστών και υπό την προϋπόθεσηότι το ποσό αυτό έχει καταβληθεί από τις εκδότριες τράπεζες των Εγγυητικών Επιστολών, άλλως εντός πέντε (5) ημερών από της καταβολής του.
(i) Η καταβολή του ποσού που προκύπτει κατά την ανωτέρω παράγραφο (f) θα γίνει σε ισόποσες συνεχόμενες εξαμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα είναι πληρωτέα μετά απόέξι (6) μήνες από την Ημερομηνία Καταγγελίας και η τελευταία δόση θα είναι πληρωτέα την προγραμματισμένη ημερομηνία τελικής εξόφλησης βάσει των ΚαθορισμένωνΔανειακών Συμβάσεων (κατά την αρχική τους λήξη και θεωρώντας ότι δεν υπάρχει επίσπευση αποπληρωμής τους) και θα περιλαμβάνει όλα τα υπολειπόμενα ποσά. Η Απαίτησητων Δανειστών θα καταβάλλεται εντόκως, με τόκο που θα υπολογίζεται με αναφορά σε διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού, η πρώτη των οποίων θα αρχίζει την ΗμερομηνίαΚαταγγελίας και θα τελειώνει την ημερομηνία της πληρωμής της πρώτης δόσης και κάθε επομένη περίοδος θα αρχίζει την τελευταία ημέρα της προηγούμενης και θα τελειώνειτην ημέρα της πληρωμής της τότε ακόλουθης δόσης.
(k) To επιτόκιο που θα εφαρμόζεται για ολόκληρη ή για μέρος μιας συγκεκριμένης περιόδου εκτοκισμού είναι σταθερό και θα ισούται με την απόδοση του ομολόγου τουΔημοσίου κατά την Ημερομηνία Καταγγελίας αντίστοιχης ή (αν δεν υφίσταται) όσο το δυνατόν πλησιέστερης μέσης διάρκειας με τη μέση διάρκεια αποπληρωμής του ως άνωποσού. Την τελευταία ημέρα κάθε περιόδου εκτοκισμού το Δημόσιο θα υποχρεούται να καταβάλει τον τόκο που προέκυψε κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής με το επιτόκιοπου ίσχυε για την εν λόγω περίοδο. Αν το τέλος μιας περιόδου εκτοκισμού δεν συμπίπτει με Εργάσιμη Ημέρα, η περίοδος αυτή θα παραταθεί έως την επόμενη Εργάσιμη Ημέρα,εκτός εάν η επόμενη αυτή ημέρα είναι σε άλλον ημερολογιακό μήνα, οπότε η περίοδος θα τελειώσει στην αμέσως προηγούμενη Εργάσιμη Ημέρα.
Εναλλακτικά, εφόσον αυτό προβλέπεται στις Καθορισμένες Δανειακές συμβάσεις θα είναι δυνατό λαμβανομένων υπόψη των SWAP rates κατά την Ημερομηνία Καταγγελίαςκαθώς και του επιτοκίου που υπολογίστηκε στο προηγούμενο εδάφιο της ίδιας παραγράφου (Ι) Το Δημόσιο δύναται στο τέλος κάθε περιόδου εκτοκισμού, αφού ειδοποιήσει προς τούτο τον Παραχωρησιούχο και τους Δανειστές, τουλάχιστον είκοσι μία (21) ημέρες πριν,να προπληρώσει (χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση ή ποινή) ολόκληρο ή οποιοδήποτε μέρος πις Απαίτησης των Δανειστών που οφείλεται τη χρονική εκείνη στιγμή. Τα ποσά π)ςΑπαίτησης των Δανειστών που πρέπει να καταβληθούν από το Ελληνικό Δημόσιο βάσει της παρούσας Σύμβασης, θα είναι ελεύθερα από οποιονδήποτε περιορισμό ή προϋποθέσεις και χωρίς καμία μείωση ή παρακράτηση λόγω φόρου, συμψηφισμού ή άλλης προβλέψεως.
(m) Συμφωνείται ότι σε περίπτωση που η καταγγελία εκ μέρους του Δημοσίου γίνεται δυνάμει του Άρθρου 29.1.9, επέρχονται τα ανωτέρω αποτελέσματα, με πς εξήςεξαιρέσεις:
(ι) Δεν εφαρμόζεται η ρήτρα της ανωτέρω παραγράφου (h), και
(Η) Τα καταβλητέο ποσό δυνάμει της ανωτέρω παραγράφου (ί) ισούται με την αξία των αρτίως εκτελεσθεισών Κατασκευών της Περιόδου Τ1.
29.3.2 Περίοδος μετά το Πέρας της Περιόδου Μελετών -Κατασκευών
Σε περίπτωση που το Δημόσιο καταγγείλει τη Σύμβαση μετά το Πέρας της Περιόδου Μελετών - Κατασκευών:
(a) Όλα τα δικαιώματα του Παραχωρησιούχου και οποιουδήποτε τρίτου έλκοντος δικαιώματα από αυτόν επί του Έργου Παραχώρησης, παύουν αμέσως,
(b) To σύνολο του Έργου περιέρχεται στο Δημόσιο,
(c) περιέρχονται στο Δημόσιο τα πάσης φύσεως ταμειακά υπόλοιπα του Παραχωρησιούχου, περιλαμβανομένων των πάσης φύσεως υπολοίπων σε λογαριασμούςαποθεματικών εξυπηρέπισης δανείων, εκτός αυτών που είναι δεσμευμένα από τους Δανειστές.
(α) περιέρχονται στο Δημόσιο όλες οι τυχόν απαιτήσεις του Παραχωρησιούχου κατά των ασφαλιστών, εκτός αυτών που είναι δεσμευμένες από τουςΔανειοτές,
(β) το Ελληνικό Δημόσιο, εφ' όσον έχει τηρήσει τις προϋποθέσεις του Αρθρου 29.2.6, δικαιούται να υποκαταστήσει τον Παραχωρησιούχο στα ασφαλιστήρια συμβόλαια πουυφίστανται κατά την ημέρα υποκατάστασης, και μέχρι το χρόνο για τον οποίο έχουν καταβληθεί τα σχετικά ασφάλιστρα χωρίς να απαιτείται η έκδοση προσθέτων πράξεων,αλλά δεν αναλαμβάνει την πληρωμή των μέχρι την Ημερομηνία Καταγγελίας ληξιπροθέσμων ασφαλίστρων, υποχρεουμένου του Παραχωρησιούχου να περιλάβει στα ασφαλιστήρια συμβόλαια σχετικό όρο.
(f) Καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου η Εγγυητική Επιστολή Καλής Εκτέλεσης Λειτουργίας και (εφ' όσον δεν έχουν ακόμα αποδοθεί) οι Κρατήσεις Καλής Εκτέλεσης ως εύλογηαποζημίωση,
(g) Το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει στον Παραχωρησιούχο ή στους Δανειστές (εφ* όσον το τελευταίο προβλέπεται στις Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις), ποσόπου θα ισούται με το μικρότερο μεταξύ,
(i) των Υποχρεώσεων προς τους Δανειστές κατά την Ημερομηνία Καταγγελίας (από τις οποίες θα έχει αφαιρεθεί η αξία οποιωνδήποτε εγγυήσεων υπέρ του Παραχωρησίούχουπου κατέχουν οι Δανειστές), και
(ii) του Ποσού Αποζημίωσης Καθαρής Παρούσας Αξίας (ΚΠΑ). Για τους σκοπούς του παρόντος Άρθρου, το Ποσό Αποζημίωσης ΚΠΑ υπολογίζεται ως εξής:
Ποσό Αποζημίωσης ΚΠΑ » Α - Β
όπου:
Α - Η καθαρά παρούσα αξία (ΚΠΑ) των Εσόδων που θα είχε εισπράξει ο Παραχωρησιούχος από την Ημερομηνία Καταγγελίας μέχρι την αρχικά προβλεπόμενη σης ΚαθορισμένεςΔανειακές Συμβάσεις ημερομηνία αποπληρωμής τους, με βάση τις πιο πρόσφατες Προβλέψεις, πλέον τυχόν καταβλητέων αποζημιώσεων λόγω Γεγονότος Ευθύνης τουΔημοσίου που έχει συμβεί προ της Ημερομηνίας Καταγγελίας και
Β = (Ci - G2) + Ε + F + G
όπου:
C1 = η συνολική δαπάνη που τυχόν απαιτείται κατά την Ημερομηνία Καταγγελίας για την αποκατάσταση του Έργου, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία και συντήρηση τουΈργου από το Δημόσιο κατά τα πρότυπα και το επίπεδο εξυπηρέτησης που προβλέπονται από την παρούσα Σύμβαση,
C2 = οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις τις οποίες θα εισπράξει το Δημόσιο ή είχε εισπράξει ο Παραχωρησιούχος πριν την Ημερομηνία Καταγγελίας λόγω επελεύσεως ασφαλισμένου κινδύνου που προξένησε ζημία η οποία για να αποκατασταθεί απαιτείται η καταβολή μέρους της δαπάνης C1,
Ε = η ΚΠΑ των δαπανών για π) λειτουργία και συντήρηση του Έργου σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, από την Ημερομηνία Καταγγελίας έως την αρχικά προβλεπόμενη στις Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις ημερομηνία αποπληρωμής τους (στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στο C1 ανωτέρω), με βάση τις πιοπρόσφατες Προβλέψεις,
F = ποσά που έχουν κατατεθεί ή τοποθεπιθεί από ή στο όνομα του Παραχωρησιουχου σε αποθεματικό λογαριασμό εξιπτηρέπισης οφειλών για εξασφάλιση υποχρεώσεων έναντι των Δανειστών βάσει των Καθορισμένων Δανειακών Συμβάσεων,
G = οποιοδήποτε ποσό, που δεν περιλαμβάνεται στο υπό (F) ανωτέρω, σε μετρητά ή ισοδύναμο μετρητών και άλλα ποσά που εξασφαλίζουν τις απαιτήσεις των Δανειστών (είτεσε αποθεματικό λογαριασμό είτε αλλού) καθώς και όσες εισπράξεις από ασφάλειες έχουν καταβληθεί ή πρόκειται δεσμευτικά να καταβληθούν στον Παραχωρησιούχο και είναιδιαθέσιμες στους Δανειστές και αποδεδειγμένα δεν έχουν δεσμευτεί για άλλη χρήση η για πληρωμές σε τρίτους.
«ΚΠΑ» σημαίνει την καθαρά παρούσα αξία κάθε μίας κατά περίπτωση σειράς χρηματορροών που υπολογίζεται για μια συγκεκριμένη ημερομηνία με τον ακόλουθο τρόπο:
t=n
NPV=Σ Ct
t=1 (1+rt)t
NPV= Καθαρή Παρούσα Αξία Σειράς Χρηματορροών (Net Present Value)
rt = Προεξοφλητικό επιτόκιο που ισούται με το
μέσο σταθμισμένο κόστος δανεισμού των Καθορισμένων Δανειακών Συμβάσεων, όπως υπολογίζεται για την περίοδο από την Ημερομηνία Καταγγελίας μέχρι την συμβατικάαρχικά προβλεπόμενη τελική ημερομηνία αποπληρωμής των
Καθορισμένων Δανειακών Συμβάσεων.
Ct = Οι σχετικές χρηματορροές για κάθε έτος t
t = 1 Αναφέρεται στο έτος που αρχίζει κατά την
Ημερομηνία Καταγγελίας
t = n Αναφέρεται στο έτος κατά το οποίο
επέρχεται η αρχικά προγραμματισμένη τελική ημερομηνία αποπληρωμής των δανείων που ισχύει σύμφωνα με τις Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις.
(h) Η καταβολή του ανωτέρω μικρότερου ποσού θα γίνεται σύμφωνα με τους όρους των παραγράφων Q), (κ) και (Ι) του Άρθρου 29.3.1. Σε κάθε όμως περίπτωση η συνολικήπροθεσμία καταβολής δεν δύναται να είναι μικρότερη των τριάντα (30) μηνών από την Ημερομηνία Καταγγελίας.
(Ι) Συμφωνείται ότι σε περίπτωση που η καταγγελία εκ μέρους του Δημοσίου γίνεται δυνάμει του Άρθρου 29.1.9, επέρχονται τα ανωτέρω αποτελέσματα, πλην της εφαρμογήςτης ρήτρας της ανωτέρω παραγράφου (τ).
29.3.3 Περίοδος Τ3
Σε ττερίτπωοη που το Δημόσιο καταγγείλει τη Σύμβαση κατά την Περίοδο Τ3, θα δικαιούται να ζητήσει την κατάπτωση της Εγγυηπκής Επιστολής Καλής Εκτέλεσης Λειτουργίας,εκτός αν η καταγγελία γίνεται δυνάμει του Αρθρου 29.1.8,
30. Καταγγελία εκ μέρους του Παραχωρησιουχου Συνέπειες
30.1 Γεγονότα Αθέτησης Δημοσίου
Τα ακόλουθα γεγονότα θα θεωρούνται ως Γεγονότα Αθέτησης Δημοσίου:
(ι) Η μη πληρωμή ποσού, περιλαμβανομένης της Χρηματοδοτικής Συμβολής, που οφείλεται στον Παραχωρησιούχο εκ της παρούσας Σύμβασης, εντός των προθεσμιών και υπότις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην παρούσα, άλλως εντός ενενήντα (90) ημερών από τότε που αυτό κατέστη ληξιπρόθεσμο και απαιτητό,
(ίί) Η συνδρομή Παρατεταμένου Γεγονότος Ανωτέρας Βίας, σύμφωνα με το Άρθρο 22.5.2 (Β),
(iii) H κατάργηση ή μονομερής τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης εκ μέρους του Δημοσίου,
(iv) H εκ μέρους του Δημοσίου λήψη οιουδήποτε μέτρου προς το σκοπό της δήμευσης ή εθνικοποίησης του Παραχωρησιουχου ή τμήματος των περιουσιακών του στοιχείων.
(ν) Η εκ μέρους των Δανειστών καταγγελία Καθορισμένης Δανειακής Σύμβασης για λόγους που είναι δυνατόν να αποδοθούν σε οποιοδήποτε από τα λοιπά Γεγονότα Αθέτησηςτου Δημοσίου του παρόντος Άρθρου,
(νί) Η συνδρομή των προϋποθέσεων εφαρμογής του Άρθρου 26.4.4,
(νίί) Κάθε άλλη παράβαση οποιασδήποτε διάταξης της παρούσας Σύμβασης από το Δημόσιο και υπό την προϋπόθεση ότι οι συνέπειες της δεν ρυθμίζονται άλλως στην παρούσα Σύμβαση, εφόσον η παράβαση αυτή επιδρά κατά τρόπο διαρκή ουσιωδώς αρνητικά επί του Έργου ως συνόλου σε βαθμό που, κατά την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη,καθίσταται αδύνατη γκι τον Παραχωρησιούχο η περαιτέρω εκτέλεση της Σύμβασης.
30.2 Καταγγελία εκ μέρους του Παραχωρησιούχου
30.2.1 Σε περίπτωση συνδρομής οιουδήποτε Γεγονότος Αθέτησης Δημοσίου, ο Παραχωρησιούχος, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Άρθρου 31, δικαιούται να καταγγείλει τη Σύμβαση Παραχώρησης με επίδοση προς το Δημόσιο εγγράφου (η . «Γνωστοποίηση Καταγγελίας»} στο οποίο αναφέρεται το Γεγονός Αθέτησης Δημοσίου.
30.2.2 Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Άρθρου 31, τα αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται από την επίδοση της Γνωστοποίησης Καταγγελίας.
30.2.3 Η αμφισβήτηση της ισχύος της καταγγελίας εκ μέρους του Δημοσίου με προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο, αναστέλλει τα αποτελέσματα της μέχρι την έκδοση της Διαιτητικής Απόφασης.
30.2.4 Η ημερομηνία κατά την οποία επέρχονται τα αποτελέσματα της καταγγελίας, σύμφωνα με την αμέσως προηγούμενη παράγραφο, αποτελεί την Ημερομηνία Καταγγελίας.
30.2.5 Μέχρι την Ημερομηνία Καταγγελίας, οι Συμβαλλόμενοι εξακολουθούν να έχουν υποχρέωση εκπλήρωσης των συμβατικών τους υποχρεώσεων, εκτός αν, σεπερίπτωση που εκκρεμεί Διαφορά, άλλως αποφασίσει το Διαιτητικό Δικαστήριο.
30.3 Αποτελέσματα Καταγγελίας Παραχωρησιούχου
Από την Ημερομηνία Καταγγελίας:
30.3.1 Περίοδος ΤΙ
Σε περίπτωση ο Παραχωρησιούχος καταγγείλει τη Σύμβαση κατά την Περίοδο Μελετών - Κατασκευών:
(a) Όλα τα δικαιώματα του Παραχωρησιούχου και οποιουδήποτε τρίτου έλκοντος δικαιώματα από αυτόν επί του Χώρου Εκτέλεσης του Έργου, παύουν αμέσως,
(b) όλα τα δικαιώματα του Παραχωρησιούχου επί των Κατασκευών, της Κινητής Περιουσίας και τυχόν ακινήτων που ανήκουν κατά κυριότητα στον Παραχωρησιούχο,περιέρχονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα στο Δημόσιο,
(c) To Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει στον Παραχωρησιούχο ή στους Δανειστές (εφ' όσον το τελευταίο προβλέπεται στις Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις), τιςΥποχρεώσεις προς τους Δανειστές κατά την Ημερομηνία Καταγγελίας. Η καταβολή του ποσού αυτού θα γίνει σε δύο (2) ισόποσες δόσεις, της πρώτης καταβλητέας εντός έξι (β)μηνών και της δεύτερης εντός δέκα οκτώ (18) μηνών από την Ημερομηνία Καταγγελίας. Επί του ποσού εκάστης δόσεως Θα καταβληθεί τόκος, από π)ν ΗμερομηνίαΚαταγγελίας μέχρι την καταβολή της, που θα υπολογίζεται ετησίως με επιτόκιο το μέσο σταθμισμένο κόστος δανεισμού των Καθορισμένων Δανειακών Συμβάσεων, όπως αυτόυπολογίζεται για την περίοδο από την Ημερομηνία Καταγγελίας μέχρι την προγραμματισμένη τελική ημερομηνία αποπληρωμής των Καθορισμένων Δανειακών Συμβάσεων.
(d) Το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει στον Παραχωρησιούχο το ποσό της Δεσμευτικής Επένδυσης που έχει ήδη καταβληθεί από τους Αρχικούς Μετόχους, πλέον τοαναλογούν χρηματοοικονομικό κόστος των Αρχικών Μετόχων, υπό πτν έννοια του κόστους δανεισμού των Αρχικών Μετόχων για ποσά αντίστοιχα με τα καταβληθέντα απόαυτούς ως Δεσμευτική Επένδυση μέχρι πτν Ημερομηνία Καταγγελίας και περίοδο δανεισμού ίση με την Περίοδο Μελετών -Κατασκευών, για την εξασφάλιση του ποσού της Δεσμευπκής Επένδυσης, από την ημέρα καταβολής της έως την Ημερομηνία Καταγγελίας, μείον τα τυχόν ποσά ασφαλισμάτων που έχει εισπράξει μέχρι την ΗμερομηνίαΚαταγγελίας και τα οποία δεν εξασφαλίζουν τις απαιτήσεις των Δανειστών και δεν είναι στη διάθεση τους και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της ασφαλισμένης ζημίας, μείον (ή πλέον εάν είναι αρνητικά) τα Διαθέσιμα του Παραχωρησιούχου. Η καταβολή του ποσού αυτού θα γίνει σε ομοίως δύο (2) ισόποσες δόσεις, τηςπρώτης καταβλητέας εντός έξι (6) μηνών και της δεύτερης εντός δέκα οκτώ (18) μηνών από την Ημερομηνία Καταγγελίας. Επί του ποσού εκάστης δόσεως θα καταβληθείτόκος, από την Ημερομηνία Καταγγελίας μέχρι την καταβολή της, που θα υπολογίζεται ετησίως με επιτόκιο ίσο προς το μέσο σταθμισμένο κόστος δανεισμού των ΚαθορισμένωνΔανειακών Συμβάσεων, όπως αυτό υπολογίζεται για την περίοδο από την Ημερομηνία Καταγγελίας μέχρι την προγραμματισμένη τελική ημερομηνία αποπληρωμής τωνΚαθορισμένων Δανειακών Συμβάσεων,
(β) Επιστρέφονται στον Παραχωρησιούχό οι πάσης φύσεως εγγυητικές επιστολές που έχουν κατατεθεί στο Δημόσιο, εντός δέκα (10) ημερών από την Ημερομηνία Καταγγελίας.
(f) Σε περίπτωση Καταγγελίας της Σύμβασης εκ μέρους του Δημοσίου ή του Παραχωρησιούχου δυνάμει των Αρθρων 29.1.9 ή 30.1 .(ϋ) αντίστοιχα:
(a) Από το ποσό της παραγράφου 30.3.1 (α), επί του οποίου υπολογίζεται το αναλογούν χρηματοοικονομικό κόστος των Αρχικών Μετόχων, αφαιρούνται τα τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί προς εξυπηρέτηση του τυχόν Δευτερογενούς Χρέους καθώς και τυχόν διανεμηθέντα στους Αρχικούς Μετόχους μερίσματα, και
(b) τα Διαθέσιμα του Παραχωρησιούχου λαμβάνονται υπ" όψιν για τον υπολογισμό του ποσού του Άρθρου 30.3.1 (α) μόνον εφ' όσον είναι θετικά.
30.3.2 Περίοδος μετά το Πέρας της Περιόδου Μελετών -Κατασκευών
Σε περίπτωση ο Παραχωρησιούχος καταγγείλει τη Σύμβαση μετά το Πέρας της Περιόδου Μελετών -Κατασκευών:
(a) Όλα τα δικαιώματα του Παραχωρησιούχου και οποιουδήποτε τρίτου έλκοντος δικαιώματα από αυτόν επί του Έργου, παύουν αμέσως και το Έργο περιέρχεται στοΔημόσιο,
(b) Το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει:
(i) στον Παραχωρησιούχο η" στους Δανειστές (εφ' όσον το τελευταίο προβλέπεται στις Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις), ποσό ίσο προς την αξία των Υποχρεώσεων Έναντι των Δανειστών. Η καταβολή του ανωτέρω ποσού θα γίνεται σύμφωνα με το Αρθρο 30.3.1 (c)..
και
(ii) στον Παραχωρησιούχο, ένα ποσό ίσο με το Πληρωτέο Ποσό Λόγω Καταγγελίας για Πραγματική Απόδοση Δεσμευτικής Επένδυσης. Η καταβολή του ανωτέρω ποσού θαγίνεται σύμφωνα με το Αρθρο 30.3.1 (d).
(c) Ρητά συμφωνείται ότι σε περίπτωση συνδρομής του Γεγονότος Αθέτησης Δημοσίου του Αρθρου 30.1 (Η) ή σε περίτττωση καταγγελίας εκ μέρους του Δημοσίου δυνάμειτου Αρθρου 29.1.9, το Πληρωτέο Ποσό Λόγω Καταγγελίας για Πραγματική Απόδοση Δεσμευτικής Επένδυσης που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της αποζημίωσης τουΠαραχωρησιούχου του Αρθρου 30.3.2 (b) (ii), περιορίζεται στο ήμισυ,
(β) Επιστρέφονται στον Παραχωρησιούχο οι πάσης φύσεως εγγυητικές επιστολές που έχουν κατατεθεί στο Δημόσιο.
30.3.3 Περίοδος Τ3
Σε περίπτωση που ο Παραχωρησιούχος καταγγείλει τη Σύμβαση κατά την Περίοδο Τ3, το Δημόσιο υποχρεούται να του επιστρέψει τη Εγγυητική Επιστολή Λειτουργίας.
31. Δικαιώματα Δανειστών - Δημοσίου
31.1 Εττονόρβωση εκ μέρους Παραχωρησιούχου -Δανειστών
31.1.1 Σε περίπτωση συνδρομής οιουδήποτε Γεγονότος Αθέτησης Παραχωρησιούχου, η επίδοση εκ μέρους του Δημοσίου της Γνωστοποίησης Καταγγελίας προς τον Παραχωρησιούχο και τους Δανειστές θα περιλαμβάνει και πρόσκληση προς αυτούς προς επανόρθωση του Γεγονότος Αθέτησης Παραχωρησιούχου άλλως προς υποβολή σχεδίουεπανόρθωσης του Γεγονότος αυτού.
31.1.2 Το Δημόσιο αναγνώριζα ότι οι Δανειστές δικαιούνται ανά πάσα στιγμή είτε πριν είτε μετά από την επέλευση Γεγονότος Αθέτησης Παραχωρησιούχου να λάβουν ή να ζητούν τη λήψη των μέτρων που περιγράφονται και συμφωνούνται σπς Καθορισμένες Δανειακές Συμβάσεις ή/και στην τυχόν Απευθείας Σύμβαση, περιλαμβανομένης τηςυποκατάστασης του Παραχωρησιούχου, του Κατασκευαστή και των τυχόν υπεργολάβων του Παραχωρησιούχου προκειμένου, είτε να αποτραπεί, είτε να επανορθωθεί ηεπέλευση Γεγονότος Αθέτησης Παραχωρησιούχου.
31.1.3 Ο Παραχωρησιούχος οφείλει να γνωστοποιήσει στο Δημόσιο τις τυχόν επί μέρους συμφωνίες του με τους Δανειστές σχετικά με τον τρόπο ασκήσεως του δικαιώματος επανορθώσεως του Γεγονότος Αθέτησης Παραχωρησιούχου.
31.1.4 Οποιοδήποτε σχέδιο επανόρθωσης θα υπόκειται στην έγκριση του Δημοσίου την οποία αυτό δεν θα αρνείται ή καθυστερεί χωρίς εύλογη αιτία. Το Δημόσιο οφείλει να γνωστοποιήσει εγγράφως στον Παραχωρησιούχο και τους Δανειστές την εκ μέρους του αποδοχή ή απόρριψη του σχεδίου επανόρθωσης εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τηνυποβολή του. Σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη τεκμαίρεται η αποδοχή του σχεδίου επανόρθωσης.
31.1.5 Οποιοδήποτε σχέδιο επανόρθωσης υποβληθεί από τους Δανειστές μπορεί να προτείνει, μεταξύ άλλων, την υποκατάσταση του Παραχωρησιούχου από άλλο πρόσωπο(το «Υποκατάστατο Πρόσωπο»), το οποίο υποχρεωτικά θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια του Παραρτήματος 3 και των παραγράφων 1 και 3 του Παραρτήματος 4 τηςΔιακήρυξης Προεπιλογής του Έργου, όπως αυτή εγκρίθηκε με την υπ' αριθμόν Δ1α/ο/1/20/09-04-2001 απόφαση Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Σε περίπτωση που το ΥποκατάστατοΠρόσωπο δεν πληροί τα κριτήρια αυτά, το Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα, με έγγραφο του προς τους Δανειστές στο οποίο θα προσδιορίζει ποια κριτήρια δεν ικανοποιούνται, ναζητήσει άπαξ από τους Δανειστές να προτείνουν, εφ' όσον επιθυμούν, άλλο πρόσωπο που να ικανοποιεί όλα τα ανωτέρω κριτήρια.
31.1.6 Οι Δανειστές ομοίως δικαιούνται να προτείνουν την υποκατάσταση του Κατασκευαστή. Στην περίπτωση αυτή ισχύουν mutatis mutandis οι προϋποθέσεις καιρυθμίσεις της προηγούμενης παραγράφου, με τη διαφορά ότι ως προς τα κριτήρια, πέραν του Παραρτήματος 3, εφαρμόζονται οι απαιτήσεις της παραγράφου 2 του Παραρτήματος 4.
31.1.7 Σε περίπτωση που, παρά τηνεπίδοση της Γνωστοποίησης Καταγγελίας εκ μέρους του Δημοσίου, ο Παραχωρησιούχος ή οι Δανειστές του:
(i) δεν επανόρθωσαν το Γεγονός Αθέτησης Παραχωρησιούχου εντός εξήντα (60) ημερών από την επίδοση της Γνωστοποίησης Καταγγελίας, ή
(ii) δεν υπέβαλαν σχέδιο επανόρθωσης, εντός εξήντα (60) ημερών από την επίδοση της Γνωστοποίησης Καταγγελίας, ή το σχέδιο αυτό υποβλήθηκε εμπρόθεσμα αλλά δεν έγινεδεκτό από το Δημόσιο, ή
(iii) το σχέδιο επανόρθωσης, αν και υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, δεν ολοκληρώθηκε εντός προθεσμίας εκατόν ογδόντα (180) ημερών από την επίδοση της ΓνωστοποίησηςΚαταγγελίας ή εντός τυχόν μακρύτερης προθεσμίας που θα συμφωνηθεί κατά περίπτωση με το Δημόσιο και το Γεγονός Αθέτησης Παραχωρησιούχου δεν θεραπεύθηκε εντός τηςίδιας προθεσμίας
και υπό την επιφύλαξη του Άρθρου 29.2.3, επέρχονται τα αποτελέσματα της καταγγελίας από την επομένη της λήξεως της αντίστοιχης προθεσμίας των ανωτέρω περιπτώσεων.
31.1.8 Οι λεπτομέρειες ασκήσεως του δικαιώματος επανόρθωσης των Γεγονότων Αθέτησης Παραχωρησιούχου εκ μέρους των Δανειστών, όπως επίσης και των δικαιωμάτων τους ως τρίτων δυνάμει της παρούσας Σύμβασης και της επίλυσης των τυχόν διαφορών που ενδέχεται να ανακύψουν μεταξύ αυτών και τουΔημοσίου ή/και του Παραχωρησιούχου από την εκ μέρους τους άσκηση τους, είναι δυνατόν να ρυθμιστούν με απευθείας συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και των Δανειστών ηοποία σε κάθε περίπτωση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την καθ' οιονδήποτε τρόπο δυσμενή μεταβολή των δυνάμει της παρούσας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τοϋ Δημοσίουκαι η οποία θα υπογράφεται εκ μέρους του Δημοσίου σύμφωνα με το Άρθρο 37.4.
31.2 Επανόρθωση εκ μέρους του Δημοσίου
31.2.1 Σε περίπτωση συνδρομής οιουδήποτε Γεγονότος Αθέτησης Δημοσίου, η επίδοση εκ μέρους του Παραχωρησιούχου της Γνωστοποίησης Καταγγελίας προς το Δημόσιο θαπεριλαμβάνει και πρόσκληση προς αυτό προς επανόρθωση του Γεγονότος Αθέτησης Δημοσίου ή προς υποβολή σχεδίου επανόρθωσης του Γεγονότος αυτού.
31.2.2 Σε περίπτωση που, παρά την επίδοση της Γνωστοποίησης Καταγγελίας εκ μέρους του Παραχωρησιούχου, το Δημόσιο:
(ι) δεν επανόρθωσε το Γεγονός Αθέτησης Δημοσίου εντός εξήντα (60) ημερών από την επίδοση της Γνωστοποίησης Καταγγελίας, ή
(ii) δεν υπέβαΚε σχέδιο επανόρθωσης, εντός εξήντα (60) ημερών από την επίδοση της Γνωστοποίησης Καταγγελίας, ή το σχέδιο αυτό υποβλήθηκε εμπρόθεσμα αλλά δεν έγινεδεκτό από τον Παραχωρησιούχο και τους Δανειστές του, ή
(iii) το σχέδιο επανόρθωσης, αν και υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, δεν ολοκληρώθηκε εντός προθεσμίας εκατόν ογδόντα (180) ημερών από την επίδοση της ΓνωστοποίησηςΚαταγγελίας ή της προθεσμίας που θα συμφωνηθεί κατά περίπτωση με τον Παραχωρησιούχο και το Γεγονός Αθέτησης Δημοσίου δεν θεραπεύθηκε εντός της ίδιας προθεσμίας.
και υπό την επιφύλαξη του Αρθρου 30.2.3, επέρχονται τα αποτελέσματα της καταγγελίας από την επομένη της λήξεως της αντίστοιχης προθεσμίας των ανωτέρω περιπτώσεων.
32. Δικαιώματα Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
32.1 Υποχρεώσεις Παραχωρησιουχου κατά την διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης
32.1.1 Ο Παραχωρησιούχος οφείλει να συνάψει τις απαραίτητες συμφωνίες με τους φορείς των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ευρεσιτεχνιών,σημάτων, σχεδίων και υποδειγμάτων σε σχέση με οποιαδήποτε σχέδια, μελέτες πιστοποιητικά, προδιαγραφές, εκθέσεις, γραπτές πληροφορίες και στοιχεία σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (εκτός όσων αποκτήθηκαν ή δημιουργήθηκαν από το Δημόσιο ή για λογαριασμό του), περιουσιακά στοιχεία, υλικά, κάθε είδους εξοπλισμό, μηχανήματα,εγκαταστάσεις, δικαιώματα ή κάθε είδους αντικείμενα χρησιμοποιηθέντα για (ή σε σχέση με) τις εργασίες ή το Έργο (τα «Δικαιώματα Πνευματικής και ΒιομηχανικήςΙδιοκτησίας»), προκειμένου να χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά για την εκτέλεση του Έργου.
32.1.2 Ο Παραχωρησιούχος αναλαμβάνει την πληρωμή κάθε είδους αμοιβών, δικαιωμάτων, royalties, εξόδων, αποζημιώσεων και τελών στους φορείς των Δικαιωμάτων Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, καθώς και τη διενέργεια κάθε πράξης και την υπογραφή κάθε εγγράφου, που είναι αναγκαία για την επέλευση των αποτελεσμάτωντου παρόντος Αρθρου 32, περιλαμβανομένης και κάθε είδους κατοχύρωσης ή ανανέωσης των Δικαιωμάτων αυτών.
32.1.3 Προς τον σκοπό χρησιμοποίησης τους στο Έργο, ο Παραχωρησιούχος θα θέτει στη διάθεση του Δημοσίου και κάθε Αρμόδιας Αρχής, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση τους, όλα τα σχέδια, μελέτες, πιστοποιητικά, προδιαγραφές, εκθέσεις, γραπτές πληροφορίες και στοιχεία σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, τα οποία αποκτώνται, αποκτήθηκανή δημιουργήθηκαν από τον Παραχωρησιουχο ή για λογαριασμό του προς εξυπηρέτηση των σκοπών του Έργου. Ο Παραχωρησιούχος θα καταβάλει επίσης κάθε εύλογη προσπάθεια προκειμένου να θέσει στη διάθεση του Δημοσίου και κάθε Αρμόδιας Αρχής όλα τα στοιχεία και έγγραφα που δημιουργήθηκαν από τρίτους για τους σκοπούς τουΈργου και βρίσκονται στην κατοχή του.
32.1.4 Ο Παραχωρησιούχος θα μπορεί να χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του Έργου όλα τα σχέδια, μελέτες πιστοποιητικά, προδιαγραφές, εκθέσεις, γραπτές πληροφορίες καιστοιχεία σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, τα οποία αποκτώνται, αποκτήθηκαν ή δημιουργήθηκαν από το Δημόσιο ή για λογαριασμό του προς εξυπηρέπιση των σκοπών τουΈργου, υπό τους όρους που τυχόν θα ορίσει το Δημόσιο. Εφόσον ο Παραχωρησιούχος επιθυμεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία και τα έγγραφα αυτά για οποιονδήποτε άλλο σκοπό,θα ενημερώνει εγγράφως το Δημόσιο, το οποίο θα απαντά εντός εξήντα (60) ημερών εάν συμφωνεί ή όχι. Σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν απαντήσει, θα θεωρείται ότι έχειαπορριφθεί το αίτημα του Παραχωρησιούχου.
32.2 Χορήγηση Άδειας Χρήσης
32.2.1 Με την παρούσα Σύμβαση ο Παραχωρησιούχος χορηγεί στο Δημόσιο για τους σκοπούς του Έργου, ανέκκλητη, μη αποκλειστική και μεταβιβάσιμη, χωρίς υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων, άδεια (με δικαίωμα περαιτέρω παραχώρησης της από το Δημόσιο) αντιγραφής, αναπαραγωγής, τροποποίησης, μετάφρασης και χρήσης κάθεΔικαιώματος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας το οποίο:
(ι) ανήκε στον Παραχωρησιουχο ή του παραχωρήθηκε με άδεια κατά την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας Σύμβασης, ή
(ii) είναι δυνατόν να αποκτηθεί από ή να παραχωρηθεί άδεια στον Παραχωρησιούχο μετά την ημερομηνία υπογραφής της παρούσας Σύμβασης.
32.2.2 Σε περίπτωση που οποιαδήποτε τέτοια Δικαιώματα Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ανήκουν σε τρίτο, ο Παραχωρησιούχος θα καταβάλει κάθε προσπάθειαγια να εξασφαλίσει είτε (Ι) την απόκτηση της σχετικής άδειας επί του συγκεκριμένου Δικαιώματος, η οποία να δύναται να παραχωρηθεί περαιτέρω στο Δημόσιο, είτε (ϋ) τηνπαραχώρηση στο Δημόσιο της σχετικής άδειας επί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας με το περιεχόμενο που περιγράφεται στο Άρθρο
32.2.1 Ο Παραχωρησιούχος θα ευθύνεται για την πληρωμή κάθε είδους αμοιβών, εξόδων, royalties, τελών εκ δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας και αποζημιώσεων πληρωτέων βάσει μιας τέτοιας άδειας.
32.2.3 Με την παρούσα Σύμβαση το Δημόσιο χορηγεί στον Παραχωρησιούχο ανέκκλητη, μη αποκλειστική, χωρίς υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων άδεια χρήσης (χωρίς όμως δικαίωμα παραχώρησης περαιτέρω άδειας) κατά τη διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης μόνο για τα σχετικά Δικαιώματα Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τα οποία παραχωρήθηκαν ή πρόκειται να παραχωρηθούν στο Δημόσιο για τους σκοπούς του Έργου.
32.2.4 Από τη δημοσίευση του κυρωτικού νόμου η παρούσα Σύμβαση θεωρείται υποβληθείσα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 22, παράγραφος 1 του Νόμου 1733/1987 (ΦΕΚ 171-Α 3076/1986).
32.3 Περαιτέρω Ενέργειες
Τόσο ο Παραχωρησιούχος όσο και το Δημόσιο οφείλουν να υπογραφεί (ή να φροντίσουν ότι θα υπογραφεί) κάθε έγγραφο απαραίτητο για την πλήρη εκτέλεση τωνπροβλεπόμενων στο το παρόν Άρθρο, καθώς και να πράξουν οτιδήποτε άλλο είναι αναγκαίο για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού. Σε περίπτωση που ο Παραχωρησιούχοςδεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την παρούσα διάταξη, το Δημόσιο θα δικαιούται να προβεί σε αυτές τις ενέργειες, για λογαριασμό του Παραχωρησιούχου, δυνάμει ανέκκλητης εντολής που του χορηγείται με το παρόν από τον Παραχωρησιούχο.
32.4 Αποζημίωση λόγω Δικαιωμάτων Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
32Α1 Ο Παραχωρησιούχος υποχρεούται να αποζημιώνει πλήρως το Δημόσιο, τους προστηθέντες και υπαλλήλους αυτών από και έναντι κάθε απώλειας, κόστους, δαπάνης,ευθύνης και/ή ζημίας που θα υποστούν ή στην οποία θα υποβληθούν και να απαλλάσσει όλους τους ανωτέρω για οποιαδήποτε αξίωση, αγωγή, απαίτηση και διαδικασία που θαστρέφονται κατ' αυτών πηγάζουσα ή προκαλούμενη από οποιαδήποτε παραβίαση Δικαιωμάτων Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας σχετικά με οποιαδήποτε σχέδια,μελέτες πιστοποιητικά, προδιαγραφές, εκθέσεις, γραπτές πληροφορίες και στοιχεία σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (εκτός όσων αποισήθηκαν ή δημιουργήθηκαν από τοΔημόσιο ή για λογαριασμό του), περιουσιακά στοιχεία, υλικά, στοιχεία εξοπλισμού, μηχανήματα, εγκαταστάσεις, δικαιώματα ή άλλα αντικείμενα χρησιμοποιηθέντα για (ή σεσχέση με) πς εργασίες ή το Έργο.
32.4.2 Σε περίπτωση που ο Παραχωρησιούχος παραλείψει να αποκτήσει με νόμιμο τρόπο την χρήση των Δικαιωμάτων Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ηπαράλειψη αυτή θα λογίζεται ως παράβαση των υποχρεώσεων του από την παρούσα Σύμβαση και το Δημόσιο θα δικαιούται να παρακρατήσει από οποιοδήποτε ποσό οφειλόμενο στον Παραχωρησιούχο ή να εκπέσει από την ΕΥΥυηπκή Επιστολή Καλής Εκτέλεσης Μελετών-Κατασκευών το ποσό στο οποίο τυχόν θα καταδικαστεί να πληρώσει στον δικαιούχοτου δικαιώματος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
32.4.3 Το Δημόσιο θα ειδοποιήσει τον Παραχωρησιούχο μέσα σε περίοδο 14 ημερών από την ημερομηνία που έλαβε γνώση της αξίωσης, αγωγής, απαίτησης ή διαδικασίας που στρέφονται κατ* αυτού λόγω παράβασης οποιωνδήποτε τέτοιων Δικαιωμάτων Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, θα δικαιούται δε να παρακρατήσει απόοποιαδήποτε πληρωμή του προς τον Παραχωρησιούχο ή από τις εγγυητικές επιστολές που έχει προσκομίσει ο Παραχωρησιούχος, οποιοδήποτε ποσό που θα το επιβαρύνει εξαυτού του λόγου.
32.5 Έναρξη της Άδειας Δικαιωμάτων Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
Σε σχέση με τα Δικαιώματα Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης, οι σχετικές άδειες θεωρούνταιπαραχωρηθείσες αυτοδικαίως από και με τη γένεση τέτοιου Δικαιώματος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
32.6 Ηλεκτρονικά Δεδομένα
Στο βαθμό που οποιαδήποτε τέτοια δεδομένα, υλικά και έγγραφα, τα οποία αναφέρονται στο παρόν Άρθρο, δημιουργούνται ή διατηρούνται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, οΠαραχωρησιούχος θα φροντίσει, προς όφελος του Δημοσίου και χωρίς καμία χρέωση του τελευταίου, για την απόκτηση άδειας χρήσης οποιουδήποτε σχετικού λογισμικού ήβάσης δεδομένων από το Δημόσιο, ώστε να δύναται αυτό ή τα ορισμένα από αυτό πρόσωπα, να έχουν πρόσβαση σε και να χρησιμοποιούν τέτοια δεδομένα για οποιονδήποτεσκοπό.
32.7 Κατοχή και αποθήκευση εγγράφων
32.7.1 Ο Παραχωρησιούχος οφείλει να εξασφαλίσει ότι τέτοια δεδομένα, υλικά και έγγραφα, όπως αυτά αναφέρονται στο παρόν Άρθρο 32, θα βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην κατοχή του και θα είναι στην διάθεση του Δημοσίου για επιθεώρηση, εκτός εάν αυτά έχουν ήδη παραχωρηθεί στο Δημόσιο σύμφωνα με την παρούσα.
32.7.2 Εντός δύο (2) μηνών από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης, ο Παραχωρησιούχος οφείλει να υποβάλει στο Δημόσιο τις προτάσεις του για τήρηση εφεδρικών αρχείων και την ασφαλή αποθήκευση των δεδομένων, υλικών και εγγράφων, τα οποία αναφέρονται στο παρόν Άρθρο 32. Εάν το Δημόσιο δεν φέρει αντίρρηση στις ανωτέρωπροτάσεις, ο Παραχωρησιούχος οφείλει να υλοποιήσει και να φροντίσει να συμμορφωθούν ο Κατασκευαστής, κι οι οποιοιδήποτε υπεργολάβοι του Παραχωρησιούχου, με τιςπροτάσεις αυτές.
33. Επίλυση Διαφορών
33.1 Γενικά
33.1.1 Όλες Οι Διαφορές που ανακύπτουν μεταξύ των Συμβαλλομένων, από την υπογραφή της παρούσας Σύμβασης έως την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης, σχετικάμε την εφαρμογή, την ερμηνεία ή το κύρος της παρούσας Σύμβασης, θα επιλύονται από τα αρμόδια Δικαστήρια των Αθηνών.
33.1.2 Από την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης, όλες οι Διαφορές που ανακύπτουν μεταξύ των Συμβαλλομένων θα επιλύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Άρθρου. Οι Τεχνικές Διαφορές επιλύονται υποχρεωτικά με τη διαδικασία της Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών του παρόντος Άρθρου, επιτρεπομένης στην περίπτωση αυτή προσφυγής σε Διαιτησία μόνο κατά:
(i) του μέρους που αφορά τον επιμερισμό της υπαιπότητας,
(β) του οικονομικού μέρους, και
(iii) του μέρους που αφορά τον επιμερισμό των δαπανών στους διαδίκους,
του Πορίσματος της Επιτροπής Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών.
33.1.3 Η διαιτητική επίλυση των διαφορών αναστέλλεται αν έχει δρομολογηθεί διαδικασία Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή. Ως έναρξη της διαδικασίας Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, νοείται ο ορισμός και των δύο Πραγματογνωμόνων.
33.1.4 Εκτός αν άλλως ρητά ορίζεται στην παρούσα Σύμβαση, η διεξαγωγή διαδικασίας Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών ή Διαιτησίας δεν αναστέλλει την εκτέλεση των υποχρεώσεων των Συμβαλλομένων Μερών που απορρέουν από την παρούσα Σύμβαση.
33.1.5 Η προσφυγή στη διαδικασία της Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών ή της Διαιτησίας μπορεί να ασκηθεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την έγγραφη εκδήλωση της Διαφοράς, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες στο οικείο Άρθρο της παρούσας Σύμβασης ορίζεται βραχύτερη προθεσμία. Στις περιπτώσειςόπου προβλέπεται προθεσμία προσφυγής των Μερών στη διαδικασία της Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών ή της Διαιτησίας βραχύτερη των δύο (2) μηνών, το χρονικό διάστημαεντός το οποίου πρέπει να εκδοθεί το Πόρισμα ή η Διαιτητική Απόφαση, συντέμνεται σε σαράντα πέντε (45) ημέρες και τρεις (3) μήνες αντίστοιχα.
33.2 Επίλυση Τεχνικών Διαφορών
33.2.1 Για την επίλυση Τεχνικών Διαφορών, έστω και αν αυτά συνεπάγονται οικονομικές συνέπειες ή επιμερισμό της υπαιτιότητας, τα Συμβαλλόμενα Μέρη υποχρεούνται να προσφύγουν σε διαδικασία Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, που διεξάγεται από τρεις Πραγματογνώμονες που συγκροτούν τριμελή Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών. ΟιΠραγματογνώμονες θα πρέπει να διαθέτουν την κατάρτιση και εμπειρία που είναι απαραίτητες για την επίλυση τεχνικής διαφοράς που καλούνται να επιλύσουν.
33.2.2 Η διαδικασία της Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών δρομολογείται, όταν ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη γνωστοποιήσει στο άλλο την πρόθεση του με σχετικό έγγραφο που επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή και στο οποίο αναφέρεται υποχρεωτικά το αντικείμενο της διαφοράς καθώς και τα αιτήματα του προσφεύγοντος στη διαδικασίααυτή Μέρους και ορίζεται ένας Πραγματογνώμονας.
33.2.3 Μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών, το έτερο Μέρος, με έγγραφη ειδοποίηση κατά το Άρθρο 33.2.2, υποχρεούται να ορίσει το δεύτερο Πραγματογνώμονα και να προβάλει τις απόψεις του επί της διαφοράς. Η άρνηση του ετέρου Μέρους να ορίσει τον Πραγματογνώμονα του ή η άπρακτη παρέλευση της20ήμερης προθεσμίας, δίνει το δικαίωμα στον προσφεύγοντα να ζητήσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος το διορισμό του δεύτερου Πραγματογνώμονα. Η αίτηση προςτο TEE υποβάλλεται εντός προθεσμίας 10 ημερολογιακών ημερών από την άρνηση ορισμού Πραγματογνώμονα ή από την άπρακτη παρέλευση της ανωτέρω 20ήμερηςπροθεσμίας και συνοδεύεται υποχρεωτικά από αντίγραφο της προσφυγής. To TEE ορίζει το δεύτερο Πραγματογνώμονα με κλήρωση από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, εντός προθεσμίας 10 ημερολογιακών ημερών.
33.2.4 Εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών από τον, σύμφωνα με τα παραπάνω, ορισμό και του δεύτερου Πραγματογνώμονα, οι δύο Πραγματογνώμονες ορίζουν τον τρίτο. Αν δεν επέλθει συμφωνία, ή παρέλθει άπρακτο το 20ήμερο, το καθένα από τα Μέρη μπορεί να προκαλέσει τον ορισμό του τρίτου Πραγματογνώμονα, ο οποίος θα ορίζεται από το Διεθνές Κέντρο Τεχνικής Πραγματογνωμοσύνης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου( ICC) στο Παρίσι.
33.2.5 Η Επίλυση Τεχνικών Διαφορών διενεργείται στην Αθήνα και στην Ελληνική γλώσσα. Με την επιφύλαξη του Αρθρου 33.1.5 η Επίλυση της Τεχνικής Διαφοράς πρέπεινα ολοκληρωθεί με έκδοση Πορίσματος εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών που αρχίζει από την ημερομηνία ορισμού του τρίτου Πραγματογνώμονα.
33.2.6 Η Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών θα αποφασίσει, εντός προθεσμίας δεκατεσσάρων (14) ημερών από τον ορισμό του τρίτου Πραγματογνώμονα, αν και σεποιο βαθμό η Διαφορά αποτελεί Τεχνική Διαφορά που θα επιλυθεί από την ίδια. Εάν η Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών αποφασίσει ότι δεν πρόκειται για Τεχνική Διαφορά,θα γνωστοποιήσει άμεσα στα Μέρη την απόφαση της και στη συνέχεια εντός επτά (?) ημερών τα Μέρη μπορούν να προσφύγουν για το ζήτημα αυτό στη Διαιτησία. Η ΔιαιτητικήΑπόφαση επ' αυτού θα είναι οριστική και δεσμευτική. Εάν η Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών δεχθεί ότι πρόκειται για Τεχνική Διαφορά, θα γνωστοποιήσει άμεσα σταΜέρη την απόφαση της και εντός επτά (7) ημερών ο καθ'ού η προσφυγή δικαιούται να προσφύγει για το ζήτημα αυτό στη Διαιτησία και η Διαιτητική Απόφαση επ' αυτού θα είναι οριστική και δεσμευτική. Εάν πρόκειται για Τεχνική Διαφορά, τα Μέρη δικαιούνται να προσφύγουν στη Διαιτησία για αυτή τη Διαφορά μόνον μετά την έκδοση του Πορίσματοςκαι στο μέτρο που τούτο προβλέπεται στο Αρθρο 33,2.8.
33.2.7 Για την επίλυση Τεχνικής Διαφοράς η Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών εφαρμόζει τη Σύμβαση και τις ουσιαστικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.Η Επίλυση Τεχνικών Διαφορών πρέπει να ολοκληρωθεί με έκδοση αιτιολογημένου Πορίσματος, εντός των προθεσμιών που προβλέπονται με το παρόν Άρθρο και υπολογίζονταιαπό την ημερομηνία ορισμού του τρίτου Πραγματογνώμονα. Το Πόρισμα, δεν κατατίθεται στη Γραμματεία του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Στη διαδικασία της Επίλυσης ΤεχνικώνΔιαφορών και εφ' όσον δεν ορίζεται διαφορετικά στο παρόν άρθρο, εφαρμόζονται κατ* αναλογία οι διατάξεις των άρθρων 867 έως 903 του Κ.Πολ.Δ.
33.2.8 Το Πόρισμα της Επιτροπής Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, όσον αφορά το τεχνικό αντικείμενο της διαφοράς, είναι υποχρεωτικό για τα Μέρη. Για Τεχνικές Διαφορέςμε οικονομικές συνέπειες ή επιμερισμό της υπαιτιότητας ή επιμερισμό των δαπανών και σε περίπτωση μη αποδοχής του οικονομικού μέρους ή του επιμερισμού της υπαιτιότητας ήτου επιμερισμού των δαπανών του Πορίσματος της Ετητροπής Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών από καθένα από τα συμβαλλόμενα Μέρη, το θιγόμενο Μέρος δικαιούται ναπροσφύγει στη διαδικασία της Διαιτησίας του παρόντος άρθρου με αίτημα τη μεταρρύθμιση των οικονομικών συνεπειών ή του επιμερισμού της υπαιτιότητας, ή του επιμερισμούτων δαπανών της διαδικασίας εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοση του προσβαλλόμενου Πορίσματος.
33.2.9 Οι δαπάνες της διαδικασίας Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών καθορίζονται από την Επιτροπή Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών μέσα στα όρια που τίθενται στηνπαράγραφο 2 του άρθρου 882 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και επιμερίζονται με το Πόρισμα κατά περίπτωση στα Μέρη. Οι δαπάνες της διαδικασίας Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, όπως θα καθορισθούν από την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, προκαταβάλλονται από το Μέρος που προσφεύγει σε αυτήν και επιμερίζονται με το Πόρισμα πιςΕπιτροπής.
33.2.10 Σε περίπτωση εφαρμογής του Άρθρου 33.3.5, οι Πραγματογνώμονες δεν μπορούν να ορισθούν ως Διαιτητές.
33.3 Διαιτησία
33.3.1 Οποιαδήποτε Διαφορά που δεν είναι Τεχνική Διαφορά, καθώς και οι Διαφορές του Αρθρου 33.1.2 (Î), (ίί) και (ίii) θα επιλύονται από πι συμφωνούμενη με το παρόνάρθρο Διαιτησία, αποκλειόμενης κάθε άλλης δικαιοδοσίας.
33.3.2 Υπό την επιφύλαξη των ανωτέρω ρυθμίσεων περί Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών, κάθε Μέρος δικαιούται να παραπέμψει οποιαδήποτε διαφορά σε Διαιτησία. Εάν Διαφορά παραπεμφθεί σε Διαιτησία χωρίς να έχει προηγουμένως παραπεμφθεί στη διαδικασία Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών και ένα από τα Μέρη προβάλει τον ισχυρισμό ότιπρόκειται για Τεχνική Διαφορά, το Διαιτητικό Δικαστήριο αποφασίζει για τη φύση της Διαφοράς εντός προθεσμίας είκοσι μιας (21) ημερών από την προβολή του ισχυρισμού και ηαπόφαση του είναι οριστική και δεσμευτική. Εάν με την απόφαση του αυτή ορίσει ότι πρόκειται για Τεχνική Διαφορά, τότε αυτή πρέπει να παραπεμφθεί από τα Μέρη στηδιαδικασία Επίλυσης Τεχνικών Διαφορών και δεν εξετάζεται από το Διαιτητικό Δικαστήριο παρά μόνον μετά την έκδοση του Πορίσματος και στο μέτρο που συντρέχουν οιπροϋποθέσεις του Άρθρου 33.2.8. Ο ισχυρισμός ενός Μέρους ότι η παραπεμφθείσα απ* ευθείας στη Διαιτησία Διαφορά είναι Τεχνική Διαφορά, μπορεί να προβληθεί μόνο προ της κατάρτισης της περίληψης των αιτημάτων (terms of reference) του άρθρου 18 των Κανόνων Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.
33.3.3 Η διαδικασία της Διαιτησίας, διέπεται από τους Κανόνες Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου με την επιφύλαξη των παρεκκλίσεων που συμφωνούνται μετο παρόν Αρθρο, οι οποίες κατισχύουν των Κανόνων Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Οποιαδήποτε αναφορά των Κανόνων Διαιτησίας του Διεθνούς ΕμπορικούΕπιμελητηρίου στο «Δικαστήριο» ή στη «Γραμματεία του Δικαστηρίου» θα νοείται ως αναφορά στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Το Διαιτητικό Δικαστήριο εφαρμόζει υποχρεωτικά τουςόρους της παρούσας Σύμβασης και τις ουσιαστικές διατάξεις του Ελληνικού Δικαίου.
33.3.4 Το Διαιτητικό Δικαστήριο αποτελείται από τρεις (3) Διαιτητές. Έναρξη της διαδικασίας της Διαιτησίας αποτελεί η επίδοση από το προσφεύγον στη Διαιτησία Μέροςστο άλλο Μέρος της Αιτήσεως για τη διενέργεια Διαιτησίας ("Request") που προβλέπεται στο άρθρο 4 των Κανόνων Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και στηνοποία θα ορίζεται υποχρεωτικά ο Διαιτητής του προσφεύγοντος Μέρους. Ο ορισμός του δεύτερου Διαιτητή από το άλλο Μέρος γίνεται υποχρεωτικά με την Απάντηση στηνΑίτηση ("Answer") που προβλέπεται στο άρθρο δ των Κανόνων Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η Αίτηση και η Απάντηση στην Αίτηση επιδίδονται με δικαστικόεπιμελητή στο άλλο Μέρος μόνον και δεν επιδίδονται στη Γραμματεία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σε περίπτωση που το άλλο Μέρος είτε δεν επιδώσει Απάντησηστην Αίτηση ή με την Απάντηση δεν διορίζει το δεύτερο Διαιτητή, αυτός θα οριστεί από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, μετά απόσχετικό αίτημα του προσφεύγοντος Μέρους. Ο τρίτος Διαιτητής θα οριστεί μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της Απάντησης στην Αίτηση από τους δύο Διαιτητές που έχουν ορίσει τα Μέρη και θα γνωστοποιηθεί στα Μέρη εντός πέντε (5) ημερών από τον ορισμό του. Ιε περίπτωση που μέσα στην προθεσμία αυτή οι δύο Διαιτητέςδεν συμφωνήσουν στο πρόσωπο του τρίτου Διαιτητή, ο τρίτος Διαιτητής θα οριστεί από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου μετά απόσχεπκό αίτημα οποιουδήποτε Μέρους.
Ο ορισμός Διαιτητού για οποιαδήποτε αιτία από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, θα λαμβάνει χώρα λαμβανομένου υπ" όψιν του άρθρου33.3.6 της παρούσας.
33.3.5 Εάν παραστεί ανάγκη αντικατάστασης Διαιτητή, ο αντικαταστάτης ορίζεται από το Μέρος που όρισε τον αντικαθιστάμενο, εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τηνκαθ' οιονδήποτε τρόπο παύση των καθηκόντων του ανπκαθιστάμενου Διαιτητή, άλλως σε περίπτωση παρέλευσης απράκτου της προθεσμίας αυτής, από το Διεθνές ΔιαιτητικόΔικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου μετά από αίτηση του άλλου Μέρους. Σε περίπτωση αντικατάστασης του τρίτου Διαιτητή εφαρμόζονται οιπροβλέψεις του Αρθρου 33.3.4.
33.3.6 Η Διαιτησία διεξάγεται στην Αθήνα και στην Ελληνική γλώσσα.
33.3.7 Το Διαιτητικό Δικαστήριο, ύστερα από έγγραφο αίτημα κάθε Μέρους στη Διαιτησία, μπορεί να διατάξει τα κατά την κρίση του κατάλληλα ασφαλιστικά μέτρα.
33.3.8 Με την επιφύλαξη του άρθρου 30 των Κανόνων Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, η Διαιτητική Απόφαση καθορίζει το ύψος των δαπανών τηςΔιαιτησίας συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβών των Διαιτητών, οι οποίες περιορίζονται στο ελάχιστο όριο του Πινακίου Αμοιβών Διαιτητών του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπως και της αποζημίωσης των ευλόγων προσωπικών εξόδων τους και την οριστική κατανομή τους στα Μέρη. Με την επιφύλαξη του Άρθρου 33.1.5, η Διαιτητική Απόφαση εκδίδεται το συντομότερο δυνατό και πάντως όχι πέραν των τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της περίληψης των αιτημάτων από τοΔιαιτητικό Δικαστήριο και τα διάδικο Μέρη. Το Διαιτητικό Δικαστήριο δύναται, κατόπιν αιτήσεως οποιουδήποτε Μέρους ή με πρωτοβουλία του, να παρατείνει την προθεσμία αυτή.
33.3.9 Η Διαιτητική Απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη και δεν υπόκειται σε κανένα τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο, αποτελεί δε τίτλο εκτελεστό χωρίς να χρειάζεται να κηρυχθεί αυτό από τα τακτικά Δικαστήρια και τα Μέρη δεσμεύονται να συμμορφωθούν αμέσως με τους όρους της. Το άρθρο 27 των Κανόνων Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου δεν εφαρμόζεται κατά την έκδοση της Διαιτητικής Απόφασης.
33.4 Δανειστές
Σε περίπτωση που προκύψει διαφορά μεταξύ του Δημοσίου, του Παραχωρησιούχου ή των Δανειστών βάσει ή σε σχέση με συγκεκριμένες διατάξεις της παρούσας Σύμβασης πουθα συμφωνηθούν με τη συμφωνία του Αρθρου 31.1.8, οι Δανειστές θα δικαιούνται να παραπέμψουν την εν λόγω διαφορά στις διαδικασίες επίλυσης διαφορών πουπροβλέπονται στο παρόν Άρθρο 33, ωσάν οι Δανειστές